Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Kate naplója


Spriccni [110258 AL], gazdája Kate
2004. december 28.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/110258
2004. december 28.

Tantra I.
A tantra az Isteni Szeretet útja. A tantra jóga általunk képviselt vonala a szexuális energia tudati szintre való emelésével foglalkozik, a kozmikus világ magas szintű jógája, mintegy 80 ága ismert, India titkos filozófiája.

A tantra gyökerei két szanszkrit szóból erednek, melyek jelentése "felszabadulás" és "kiteljesedés", vagyis a tudat kiteljesítése felszabaduláshoz vezet.

A tantra jóga többek szerint már 6000 éves, valójában az Univerzummal egyidős. A tantrikus hagyomány szimbólumait minden ősi kultúra megőrizte, így Mu, Atlantisz, Egyiptom, maják. A hinduk által kidolgozott tantra rendszer hatással volt a buddhizmusra és más keleti vallásokra is.

A tantra népszerűsége a Krisztusi időszámítás után kezdődött el i.sz. 700-tól 1300-ig széles körben elterjedt, elnyelve a hinduizmust és a buddhizmust, épp úgy, mint más vallásokat.

A tantra a 11-12. században élte aranykorát, amikor is Indiában mindenütt gyakorolták. Vonzerejét annak köszönhette, hogy mindenki számára elérhető, élvezetes szertartásokkal ígért felszabadulást, ellentétben az aszkétizmussal, mely egész életen át tartó gyakorlatokat követelt.

A 13. században a tantra jóga mestereit a muzulmán hódítás idején meggyilkolták, a szent iratokat elégették. Ettől kezdve csak titokban gyakorolták a beavatottak a tantrát, többnyire a tibeti kolostorokban. A tantra képviselője a Fehér Lámarend. A tantra jóga hívei ma már világszerte megtalálhatók.

A jógi kalendárium szerint a jelen kor számára elveszett a tantra, de egyes jóslatok szerint újra vissza fog térni, hogy a férfi és női energiákat egyesítse.

A tantra nagy hangsúlyt fektet a mantrára (többnyire egy istenséghez szóló szanszkrit imádság) és a jantrára (istenábrázolások komplex szimbólumok formájában).

Az iskola gyakorlatai többnyire a sakti, azaz a női jellegű energia visszaszorítására irányulnak, melynek eredménye a szellemi megvilágosodás.

A tantra egy olyan technika, amely során elménk elengedése révén felfedezhetővé válik legbelsőbb Önvalónk.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat