Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Szerencse Lánya naplója


Hunched Beatrix [252868 AL], gazdája Szerencse Lánya
Egyen záptojást!

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/252868
Egyen záptojást!

Hosszú életet akar élni? Egyen záptojást!

Meglepő helyen bukkantak rá a tudósok a hosszú élet titkára: a záptojás szagát adó vegyületben. A kén-hidrogén ugyanis amellett, hogy mérgező és robbanásveszélyes anyag, lassíthatja az öregedést és blokkolja a sejteken belül lezajló káros folyamatokat.

Legalábbis néhány kínai tudós erre a következtetésre jutott a kén-hidrogénnel kapcsolatban. A gáz aktivál egy olyan gént, mely a hosszabb élettartamért felelős, hasonlóan a resveratrolhoz, melyből nemrég a GlaxoSmithKline próbált csodaszert készíteni, sikertelenül. A resveratroltól eltérően egyébként a kén-hidrogént maga a szervezet is előállítja.

Vegyi fegyver

A kén-hidrogént az első világháború során még vegyi fegyverként alkalmazták, mivel bizonyos mennyiség felett mérgező gáz. Ezen szint alatt azonban kedvező élettani hatásai vannak – jelezte a skóciai Dundee Egyetem kromoszóma biológusa, John Rouse. Úgy tűnik, hogy a kén-hidrogén lassítja az öregedést, valamint korlátozza az életkor növekedésével párhuzamosan kialakuló betegségek megjelenését – vélekedett Jiang Zhisheng, a Dél-Kínai egyetem kutatója.

Egyrészt szembeszáll a sejteket pusztító szabadgyökökkel, hozzájárul azon enzimek termelődéséhez, melyek az élettartamot szabályozzák, s interakcióba lép egy génnel, melynek szerepe van az élettartam meghosszabbításában. A gáz szabályozza a vérnyomást, valamint rugalmasabbá teszi a vénákat és az artériákat. Az Exeteri Egyetem kutatója azt is megállapította, hogy a kén-hidrogén szintjének csökkenése érrendszeri problémákat eredményez cukorbetegség esetén. Whiteman szerint azonban egyelőre nem ismerjük pontosan a kén-hidrogén hatásmechanizmusát.

A hosszú élet génje

A gáz az ún. Klothó – mely az egyik görög Moira volt, akinek neve fonót jelent, ugyanis ő fonta a meg a földi halandók életének fonalát - elnevezésű gént kapcsolja be, mely felelős az élettartam meghosszabbításáért többek között azon hatása miatt, hogy felgyorsítja a test saját antioxidáns-termelését – állapították meg a kínai kutatók, akik szerint egyébként a kén-hidrogén alacsony szintje magas vérnyomást eredményez, valamint hozzájárul az Alzheimer és a Parkinson-kór kialakulásához is.

A kén-hidrogén ráadásul képes arra, hogy aktiválja a SIRT1 nevű enzimet, mely a kalória-megvonás hatását utánozza – állapították meg a Dundee Egyetem kutatói. Márpedig a bevitt kalóriamennyiség csökkentése az eddigi eredmények szerint lassítja az öregedést, mivel a szervezet ilyenkor kevesebb szabadgyököt termel.

Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy a kén-hidrogén közömbösíti a szabadgyököket. Nem véletlen, hogy akik gyulladásoktól és autoimmun betegségektől szenvednek, azok a vulkáni eredetű forrásokban fürdőzve azok jótékony hatásáról számoltak be. Ezek ugyanis gazdagok kén-hidrogénben.

Záptojás helyett fokhagyma

Addig is, amíg kapszulában nem szállítja a gyógyszeripar a kén-hidrogént, érdemes lehet záptojás helyett hagymát és fokhagymát fogyasztani, hiszen ezek a növények képesek felszabadítani, illetve termelni a kén-hidrogént, bár arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a fokhagyma jótékony hatását kizárólag a kén-hidrogén eredményezné. A kutatók ugyan lehetségesnek tartják ezt, azonban a fokhagymában sok más olyan anyag található, ami szintén kedvező hatású lehet az emberi szervezet számára.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat