Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Orsi naplója


Sivatagi Kincs [320673 AL], gazdája Orsi
2008-03-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/320673
2008-03-05

Az előző bejegyzéshez is tettem egy képet Karáról. A fekete ló eladó!!! Irányár 150000. 11 éves, arányos felépítésű, kis termetű, de gyors és jó ugró arab félvér kanca. Papírjai és útlevele van. Jegytelen fekete. Magassága kb 145-150 cm.
Iskolalóként dolgozott. Élmény vele a lovaglás (jó élmény). Ha már felült rá az ember, nincs baj. Nem akarok senkit becsapni: rúg és harap, ha megijesztik vagy olyat csinálnak vele, amit nem szeret. De igazi társa lehet az embernek, csak össze kell csiszolódni vele. "Köszön" és térdel :D Az új gazdája nem bír vele, és sürgősen el akarja adni, ha nem lesz gazdája egy héten belül, vágóhídra kerül. Tenyésztésre alkalmas: eddigi csikói "normál" termetűek, jó idegzetűek és jó ugrók lettek.
Ha gyakorlott lovas nem is, de gyakorlott lótartó kell hozzá. Az első gazáját nagyon szerette, de aztán mikor tőle elkerült, egyre vadabb lett, és minél vadabb lett ő, annál rosszabbul bántak vele. A lovasoktatóm másfél éve vette meg, és akkor már jelzés nélül, azonnal megtámadta, aki a karám közelébe ment. De aztán sikerült kicsit "megnevelni", nyáron már iskolalónak használták. A hívásra odamegy az emberhez, akár terepen is el lehet engedni. A pucolással és nyergeléssen van gond, oda kell figyelni, mert előfordul, hogy rúg vagy harap, de gyorsan hozzá lehet szokni. Kell egy kis idő, hogy összeszokjon a gondozójával. Lovasának határozottnak kell lennie: "drága pici pacika, bátorkodnám tanácsolni , ha nem baj, hogy jó lenne ha esetleg..." - na ez a stílus nem jön be nála, de amúgy finom szájú, nem kell sem hajtani, sem visszafogni. Ha utasítják valamire, végrehajtja. Az ugratásnál arra kell figyelni, hogy határozottan kell rávinni az akadályra, és "egyértelnű jelzést" kell neki adni az ugrásra, különben a nagyobb akadályoknál megtorpanik.
Terepbiztos, a felugró állatokon kívül csak a bálákkal kell vigyázni (ahogy oktatóm mondja: "Ha én így félnék a szalonnától meg a kenyértől, mint a Kara a szénabálától, éhenhalnék").
Karának szólítottuk, de az oktatóm pónilónak, vagy ha szidta, hisztis tyúknak nevezte. Az előbbinek a mérete, az utóbbinak a báláktól való félelme volt az oka.

Karát nem sikerült eladni. A történetet hála az égnek csak hallomásból ismerem. Kiment az állatorvos, és amíg 3-an lefogták az állatot, lenyugtatózta. Ezután feltették egy teherautó platójára, elvitték a vágóhídra, és egyszerűen levágták, mint valami marhát vagy disznót, amit ezért tartanak. Egy újabb gyönyörű állat esett áldozatul az emberi butaságnak és hozzá nem értésnek. Eggyel kevesebb kiváló sportló van az országban, amivel érdemes lett volna foglalkozni, mint hátaslóval és mint tenyészállattal.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat