Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Attila naplója


golyobish [50483 AL], gazdája Attila
Jegeskávé

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/50483
Jegeskávé

Az ember néha olyan, hogy a meleget lehűti, a hideget felmelegíti, és teszi ezt az évszaknak megfelelően sok mindennel. Így lesz a bor forralt, a kávé pedig jeges. Ebben a kis írásban, olvasóink kérésére azt rendszereztük, hogy mi minden is ismert "jeges kávé" név alatt.

A legismertebb jeges kávé ital nem jeges kávé és nem ital. Inkább kávés vaníliafagylalt. A különbség az, hogy "eszik-e, vagy isszák". Ezt az "italt" helyesebben fagylaltos kávénak, vagy kávés fagylaltkehelynek lenne illő hívni. És minden esetben, ha a jeges kávénkat kanalaznunk kell, és nem tudjuk italként fogyasztani, akkor nyugodjunk bele, hogy éppen desszertet fogyasztunk, nem italt.

A jeges kávénak alapanyaga valójában -de korántsem meglepő módon - a jég. A jég lehet egész jégkocka, úgynevezett szájjég, vagy tört jég, vagy akár jégkása is. Ezt a jeges kávét is többféleképpen készíthetik el. Az olasz kávékultúrát ismerőknek nem lehet idegen a "freddo" szó. A caffé freddo, a cappuccino freddo mind tört jégre öntött hideg italok.

A "cafe con hielo" vagy a "café amb gel" kasztíliai spanyol és katalán nyelven az egész jégkockás változat nevei. Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl.

A jeges verzióknál maradva különlegességnek számít a "granita" néven ismert kávé-jégkása. Ezt jégkása készítő gépek tartályában folyamatos fagyasztás és keverés mellett hozzák létre.

Érdemes kitérni a frappé-ra, ami instant kávéból, és vízből, shaker, vagy mixer berendezés segítségével készül. A Görögországban népszerű frappé, habjával együtt, 3-4 deciliteres ital. A frappét hideg összetevőkből készítik (hideg víz, kevés hideg tej), és jégkockákat adnak a kész italhoz, hogy sokáig hideg maradjon.

A hideg kávéitaloknál pár dolgot mindenképpen meg kell jegyeznünk. Először: a kávé - főképpen az espresso - a hűtés folyamán minden aromáját elveszíti. Ezért érdemes a keserű ízt kiegészíteni, nyugodt szívvel lehet édesíteni. Másodsorban a hideg kávéban nehezebb a cukrot feloldani, azt előre el kell keverni az italkészítés folyamán.

Harmadrészt van néhány dolog, ami a hideg kávéval össze nem illeszthető. Ilyen például a "növényi alapú tejszínhab" ami látszatra igen kellemetlenül oldódik bele a kávéba. Az ital fogyaszthatatlanul ronda lesz tőle.

Van tehát jeges kávé és fagylaltos kávé. A jeges kávé általában jéggel hűtött és ital, míg a fagylaltos kávé desszert. Érdemes rákérdezni, hogy az adott helyen mit értenek "jeges kávé" alatt. Ha nem fagylaltra vágyunk, nyugodtan kérjünk egy kávét és egy kis üvegpohárban két jégkockát, vagy legyünk bátrak és magyarázzuk el, mit szeretnénk.

:)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat