Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Attila naplója


golyobish [50483 AL], gazdája Attila
2011-03-14

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/50483
2011-03-14


A szokásosnál közelebb lesz a Hold március 19-én

Viharok, szökőárak és földrengések várnak bolygónkra lánclevelekben terjedő hírek szerint március 19-én. Az aktuális katasztrófákért a Holdat okolják, amely 18 éve a legkisebb távolságra lesz a Földtől.

Péntek, 9.00. A cikk hamarosan eltűnik a címlapról - mert most valóban rosszul fest a japán eseményekkel együtt -, de megerősítjük, hogy mai tudományos ismereteink, illetve a korábbi évek adatai alapján nem a Hold okozta a földrengést, hanem a Holdtól független lemeztektonikai hatások.

"Extrém szuper telehold" lesz a jövő héten, amely a szokásosnál erősebb árapályhatást és ezzel katasztrófákat okozna a Földön - legalábbis ezt állítja Richard Nolle asztrológus. A szokásos augusztusi Mars-közelséghez hasonlóan ez az információ is rohamosan terjed az interneten, az esetről a Space.com internetes hírportál is beszámol.

A Holdnak komoly hatása van a Földre, és a kezdetektől befolyásolja geológiai, sőt biológiai fejlődését. Még az sem kizárt, hogy a női menstruációs ciklus is a Holdnak köszönhető. Kell-e bármilyen szokatlan dologra készülnünk március 19-én?

A szokásosnál közelebb lesz a Hold

A Hold elliptikus pályán kering Földünk körül. Ennek eredményeként földtávolsága 356 410 km és 406 680 kilométer között változik. Március 19-én, a legközelebbi teliholdkor 356 577 kilométerre lesz tőlünk - ez már majdnem a földtávolság legkisebb értéke.

A Hold folyamatosan úgynevezett árapályhatást fejt ki bolygónkra. A jelenség keretében nemcsak a világtenger szintje emelkedik és süllyed periodikusan, hanem a szilárd kőzetburokban is történnek mozgások - igaz, ez utóbbiak mértéke sokkal kisebb.

Az árapály (a Hold távolságától függetlenül) mindig telehold és újhold idején a legnagyobb, mivel ekkor kísérőnk a Nappal egy vonalba kerül, és a két égitest árapálykeltő hatása összeadódik. Ekkor maximális az apály és a dagály közötti különbség a tengereken is. Ilyen helyezet havonta kétszer áll elő. A jövő héten következő telehold idején elméletileg valamivel még nagyobb lehet az árapály a szokásosnál.

Az árapályhatás azonban eddig sem okozott katasztrófákat a Föld fejlődése során. Ellenkezőleg - mint arról nemrég beszámoltunk, fontos bolygónknak az élet szempontjából. A Hold egyik legfontosabb hatása, hogy a Föld forgástengelyének helyzetét stabilizálva csökkenti az éghajlati kilengéseket, illetve a tengerparti zónákban gazdag élővilág kialakulásához biztosított feltételeket. Az árapályjelenség régóta befolyásolja a Föld jellemzőit. Hatására a Hold lassan távolodik tőlünk, évente négy centiméterrel.

Hasonló földközelség már sokszor bekövetkezett, utoljára 18 éve volt ilyen közel hozzánk a Hold. Ezeket az eseményeket azonban nem lehet kapcsolatba hozni egyéb, főleg meteorológiai jelenségekkel, például a viharokkal, folyók áradásával vagy zivatarokkal. Ennek ellenére egyre több olyan hír kering az interneten, amely szerint a "szuper telehold" avagy "extrém szuper telehold" katasztrófákat okozhat.

Viharok és földrengések

Az esetleges veszélyes légköri jelenségek soha nem a Hold helyzetével, hanem a beeső napsugárzással, illetve az atmoszféra és a felszín, illetve az óceánok közötti kölcsönhatással kapcsolatosak. Nincs tehát kapcsolat a Hold és az árapály, illetve a szelek, viharok, esőzések között - noha égi kísérőnk befolyásolja a tengervizek mozgását, ilyen jellegű hatása nem kimutatható.

Lehetséges, hogy egy kicsit más a helyzet a földrengésekkel kapcsolatban. John Vidale (University of Washington, Seattle) elmélete szerint telehold idején közelítőleg 1%-kal emelkedhet a földrengések valószínűsége. Ez leginkább az úgynevezett szubdukciós zónákban mutatható ki, ahol az óceáni kőzetlemezek a kontinentális lemezek alá buknak. Itt ugyanis az árapály mértéke befolyásolja a kőzetlemezek feletti vízmennyiséget, és ezzel a lemezek belsejében ébredő feszültségek jellegét. Amikor a legkevesebb víz borítja a területet, tehát amikor a legerősebb az apály, akkor könnyebben mozdulnak el a lemezek és pattannak ki rengések.

Ám ha ez így is van, az eltérő földtávolban bekövetkező teleholdak ilyen jellegű következménye kimutathatatlan. A Földünkön megfigyelhető természeti katasztrófák fő okai bolygónk saját belső folyamataiban, illetve a Nappal kapcsolatban fellépő meteorológiai és éghajlati jelenségekben keresendők.

Mindezek miatt a március 19-i teleholdnak egyetlen érezhető hatása lehet ránk. Amennyiben derült az égbolt, nézzük meg, akár távcsőben is! Megfigyelése inkább örömet, mint félelmet okoz.

Futballpálya méretű részleteket is láthatunk azon az új globális fotómozaikon, amely a legmodernebb holdszonda felvételei alapján készült. A Holdat térképező űreszköz képein egy interaktív alkalmazás segítségével tetszés szerint mozoghatunk a felszín felett.

Háromórás nappalok, ezerötszáz napos évek, több jégkorszak és minimális szárazföldi élet - talán ilyen lenne bolygónk, ha nem keringene körülötte a Hold. A Holdnak komoly hatása van a Földre, és a kezdetektől befolyásolja geológiai, sőt biológiai fejlődését. Még az sem kizárt, hogy a női menstruációs ciklus is a Holdnak köszönhető.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat