Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Attila naplója


golyobish [50483 AL], gazdája Attila
Mindent gyógyító ginzeng

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/50483
Mindent gyógyító ginzeng


Napjaink legnépszerűbb gyógynövénye, a ginzeng( Panax Ginseng) több, mint 4000 éve ismert. Gyógyító tulajdonságai többek közt segítenek kivédeni a stressz káros hatásait. Karrierje a Távol-Keleten évezredek óta töretlen, és alkalmazása egyre gyakoribb a nyugati orvoslásban is.

A ginzeng Kelet-Ázsia (Usszuria, Korea, Mandzsúria) erdeiből származik. Emberi alakhoz hasonló gyökere a keleti néphit szerint a halhatatlanság záloga. Kezdetekben olyannyira ritka és keresett volt, hogy csak a császár és a hozzá közelállók használhatták a "mágikus" növényt. Később a katonák is merítettek a ginzeng erejéből a csaták alkalmával.

A IX. században az arabok, majd a XIII. században Marco Polo is tudomást szerzett a ginzeng jótékony hatásairól. A nyugati tudomány számára 1542-ben C.A. Meyer, német botanikus írta le először a növényt.

A növény latin neve: Panax ginseng C. A. Meyer.

A Panax görög eredetű szó, jelentése: mindent gyógyító. A ginzeng szó kínai eredetű, jelentése: "ember alakú" - az elnevezés a ginzeng húsos gyökérzetének alakjára utal, ami emberkére emlékeztet.

A ginzeng-gyökeret Kelet-Ázsiában és Tibetben vadon gyűjtik, és számos országban termesztik, legnagyobb mennyiségben Kínában és Koreában. A koreai ginzenget tartják a legjobb minőségűnek. Itt a ginzenget kisebb gazdaságokban termesztik, a megfelelő minőséget kézi munkával biztosítják. A lassan növő, árnyékkedvelő növényt az ütetvényeken hat évig védőtető alatt tartva gondozzák - ennyi idő alatt válik maximálissá a ginzeng -gyökér hatóanyag-tartalma.



A ginzengnet hazájában, Kínában, Koreában igen széles körben alkalmazzák. Teák, krémek, fogkrémek, szappanok és üdítőitalok alkotórészét is képezi. A ginzeng-gyökeret gyakran használják főzéshez is, de alkalmazása tabletták és tonikok kiegészítőjeként a legelterjedtebb.

A ginzeng hatóanyagai

A ginzeng-gyökér fő hatóanyagát a szaponinok csoportjába tartozó ginzenozidok adják. Eddig összesen 31 féle ginzenozidot izoláltak, melyek kémiai felépítésük alapján két csoportra különülnek. Az egyik csoport tagjai, melyek nagyobb részben a mellékgyökerekben találhatóak, jellemzően szedatív (nyugtató) hatásúak, míg a másik csoport tagjai, melyek inkább a főgyökérből izolálhatók, stimuláló (élénkítő) hatást mutatnak.

A ginzeng-gyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E és B vitamint, ásványi anyagokat (magán, réz, cink) és poliszacharidokat, cserzőanyagokat, szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz még.

Adaptogén effektus

A ginzeng farmakológiai hatása igen összetett, a gyökér számos különböző hatóanyagot tartalmaz, melyek külön-külön is kedvezően hatnak az emberi szervezet működésére. A ginzenozidok hatása adaptogén, ami azt jelenti, hogy az egyes összetevők hatásának az eredője a szervezet aktuális igényéhez igazodik. Összességében alapvetően az anyagcsere normális menetét serkentik.

A ginzeng-készítmények a növelik fizikai erőnlétet és a teljesítőképességet, fokozzák az ellenálló képességet, kivédik a stresszhatásokat. Vitaminokkal kombinálva kiváló roborálók és geriátrikumok, és nem utolsó sorban különösen hatékony afrodiziákumnak számítanak - évezredek óta.

[forrás: PharmaVision ]

http://vital.hu/themes/alter/ginszeng.htm



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat