Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2006-07-31

ÁGHEGY
Skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam
Magyar Gyermekrajz Világmúzeum

Képzőművészeti rovatvezetőnk kezdeményezésére a 2004-es nyári vakációban a Magyarok Világszövetsége támogatásával a Magyarok Házának Kossuth kerengőjében állandó kiállítás nyílt. Kasza Imre már szebeni múzeumi munkálkodása idején nagy fontosságot tanúsított a gyermekrajzoknak. Svédországba kerülve Göteborgban létesített gyermekrajzmúzeumot, és számos követőre talált a magyarországi iskolák nevelői között is.
Az Alapító levelet Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke mutatta be az ünnepélyes megnyitón. Teljes szövege a következő.

Alapító levél

Kasza Imre, Svédországban élő festőművész kezdeményezésére és alapító művésztársai kérelmére, a mai napon megalapítjuk A Világ Magyar Gyermekrajz Múzeumát, amely a Magyarok Világszövetségének intézményeként a MVSZ székházában mű-ködik. A Világ Magyar Gyermekrajz Múzeuma számára állandó kiállítás lehetőségét kínáljuk fel az MVSZ-Magyarok Házának Kossuth kerengőjében. A múzeum művé-szeti vezetője Kasza Imre. ő dönt a múzeum számára felajánlott művek befogadásáról és kiállításáról. A múzeum anyagának gondozásával megbízzuk az MVSZ- Magyarok Házának mindenkori művészeti igazgatóját, jelenleg Medvigy Endre urat.
A Világ Magyar gyermekrajz Múzeumának célja magához ölelni a világ magyar gyermekeit. A rajzolásra való késztetésükkel és rajzait befogadásával, művészi hajlamuk ápolásával, egyben szeretnénk magyarságtudatukat is gyarapítani.
A Világ Magyar gyermekrajz Múzeuma internetes honlapon közzé teszi a kiállított alkotásokat és együttműködésre törekszik a magyar nyelvű gyermeklapokkal, iskolásokkal és szülői közösségekkel.
Budapest, 2004. július 7-én.
Patrubány Miklós,
A Magyarok Világszövetségének elnöke


A kezdeményezéshez máris számos városi iskolai rajztanár - Ferenc Ernő, Sütő Petra Rozália, Salló Győző és mások - vásárhelyi, bajai,martonvásári, budapesti, miskolci, szekszárdi, tatabányai, százhalombattai gyerekek, és többek között a göteborgi Tavaszi Szél együttes tagjai is csatlakoztak. Terveik szerint a százhalombattai elhagyott téglagyárban rendeznék be a Múzeumot, ahol már a brazíliai, a németországi és svédországi nagyméretű vagy felnagyított gyermekrajzokat is megfelelő módon kiállítják majd.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat