Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Tanzánia 5. rész

Tanzánia 5. rész

A szafai 2 napján megismertük Szerengeti Nemzeti Park egy nagyobb területét. Minden szafari fő célja a „Big 5” megtalálása, Afrika legjellegzetesebb állatai. Elefánt, Oroszlán
Leopárd, Orrszarvú és a Bivaly.
Ebből 1 et már első nap sikerült megpillantani, ő az elefánt. Békés szelíd állatnak tűnik addig, amíg nem kerülünk túl közel a csorda közelébe. Személyes tapasztalatom, hogy a csoportban levő lányok, asszonyok, tigrisként védik a fiatal állatokat. Idegenvezetőnk megpillantott egy nagyobb csoportot, ahol kis elefántok is voltak, kedvünkért próbált közel menni, de a legnagyobb tehén kiterjesztett, idegesen, előre hátra lebegő füllel, elkezdett felénk közeledni. Amikor látta, hogy nem indulunk el szaladni kezdett felénk, félelmetes volt. Gyorsan el is távolodtunk, hogy ne zavarjuk őket. Az oroszlánokat sem kellett sokat keresni. Először 2 fiatal állatot pillantottunk meg, gyöngytyúk vadászat közben. Pár méterre szaladtak el a kocsi mellett, fittyet hányva a fényképezőgépek kattogására. Persze a tyúkok nem engedték maguk elfogyasztani, mikor már veszélyes volt a játszma, akkor felröppentek. A következő állat egy szépen fejlett oroszlán hölgy volt, adóvevővel a nyakán, békésen pihengetett egy fa árnyékába. Kb. 2 méterre megálltunk és csodáltuk, nagyon szép, érdekes, izgalmas látvány volt. Az idegenvezető elmesélte, hogy nyugalma, szelídsége csak látszólagos, ha kilépnénk az autóból, azonnal támadna, egy vérbeli ragadozó. Hosszas, több órás autókázás után, nagy nehezen megpillantottunk egy leopárdot. Na nem mi turisták, hanem az idegenvezetőnk vette észre, távcsővel. Egy avatatlan szem, észre sem vette volna, egy fán, elterülve szundikált. Én távcsőn keresztül is csak hosszas magyarázás után véltem felfedezni, egy száraz faágnak tűnő valamit. Az volt a leopárd. A gepárddal már több szerencsénk volt, 2 fiatal hím sétált elég hosszú ideig az autóval párhuzamosan, kb. fél kilométerre. Ennyi izgalom után megebédeltünk, helyes ki kartondobozba megkaptuk az ebédünket, és viszonylag biztonságos helyen ki is szállhattunk az autóból, elfogyasztani. Mivel tudvalevőleg az egyenlítőtől délre tartózkodtunk, ott tél volt. Ez azt jelentette, hogy +5,+7 Márta között ingadozott a nappali hőmérséklet, kellemes volt. A svéd leányzó, szandálban, rövidnadrágban és ujjatlan pólóban feszített a hátsó ülésen. Én a félős, hosszú gatyában, hosszú ujjú ingben, bakancsban tettem meg az út 90%, nem is szedtem össze semmilyen nyavalyát, szerencsére. Sőt a szálláshelyeken levő medencékben sem voltam hajlandó megfürdeni.
A délután különösebb esemény nélkül telt. Egy megérdemelt pihenés után, elérkezett a Szerengeti Nemzeti Parkban eltöltendő harmadik, utolsó nap.


Folyt. köv.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat