Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2006-08-04

Tanzánia 3

Az idenegnvezető nekünk, lányoknak, akik megfontoltabbak voltunk, és az autóban maradtunk elmesélte, hogy nem tanácsos kattogó, villogó gépekkel a bikák közelébe kerülni, mert felbőszülhetnek és megtámadhatnak. Érdekesek a statisztika adatai is, a legtöbb életveszélyese balesetet, nem a ragadozók okozzák, hanem a nagy kérődzők. Első helyen van a víziló, második talán az orrszarvú és utána következik az elefánt. Az első találkozásunk egy afrikai vadállattal tehát izgalmasra sikerült de nem történt semmi baj. Szálláshelyünk, a német tulajdonú kávéültetvényen, nagyon szép környezetben, igazi filmekbe illő helyen volt. Este, a fehér embereknek készített műsort láthattuk, a falu iskoláskorú gyerekei vallásos énekeket adtak elő bennszülött és angol nyelven. Ruházatuk nem népviselet volt, de a mezítlábas lábukkal dobolt ritmus és a táncuk nagyon is eredeti volt. Azért írok bennszülött nyelvet, mert Tanzániában nagyon sokféle törzsi nyelv van, én sajnos elfelejtettem ezek nevét. Reggel korán indultunk tovább, és a dombok között felszálló ködben, békésen legelésző zebracsordákat láthattunk. Álljon itt pár szó a Böhm zebráról, a következő lapról:http://kempokez.freeweb.hu/emlosok/bzebra/bzebra.htm
Böhm Zebra
Előfordulás: Kelet-Afrikától Angoláig és Dél-Afrikáig
Testtömeg: 175-385 kg
Marmagasság: 1,1-1,45 m
Tápláléka: növényevők, füvek, fiatal hajtások.
Szaporodás: 360-396 napi vemhesség után egy csikót ellik.
Élettartam: fogságban több mint 40 év.
Az alföldi zebrák (Equus burcelli) az afrikai szavannák jellegzetes növényevői. A kelet-afrikai Grevy-zebrától szélesebb csíkjai különböztetik meg. Mind a nyílt, mind az erdős szavannákon megtalálhatóak csapatai, akár 4.400 méter magasra is felhatolnak. Elsősorban a víz közeli területeket részesítik előnyben.
A táplálékának 90%-át legeléssel szerzi. Naponta átlagosan 13 km-t tesznek meg, míg a magasabban fekvő alvóhelyükről elindulva felkeresik a táplálkozó helyeket, majd visszatérnek. Habár nagy létszámú hordákba is összeverődhetnek, a szociális szerveződés magját a kisebb létszámú, nem territóriális családok jelentik. A családokon belül stabil hierarchia viszonyok uralkodnak, amelynek élén a domináns hím áll, aki 1-6 felnőtt kancán gyakorolja hatalmát. A nőstények rendszerint életük végéig a családjukkal maradnak, míg a fiatal csődőrök elvándorolnak, majd csak hímekből álló, lazább szerkezetű csapatokba verődnek össze.
A kanca 360-396 nap után ellik, a 32 kg körüli újszülött csikó hamar talpra áll, sőt egy óra múlva már futkos. Bár egy hét múlva képesek füvet is enni, 7-11 hónapig szopnak. A hímek 1-3 éves korukban hagyják el a szülőcsoportjukat, 4 évesen már a nőstényekért küzdenek.
Természetes ellenségeinek, az oroszlánoknak, hiénáknak és hiénakutyáknak komoly kihívást jelent elejtésük, nem egy elővigyázatlan oroszlánt tettek nyomorékká pontos és erőteljes rúgásaikkal. A lőfegyverek ellen azonban már nem hatékony ez a védekezési mód, főleg Dél-Afrikában irtották a farmerek, aminek következtében az alföldi zebra több alfaja kipusztult azokon a területeken.
Folyt. köv.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat