Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2006-10-02

Badacsony, 2006-09-30

Szombat reggel jó korán elindultam, technikai okok miatt. A 8ra beígérkezett kályharakó mester, már fél 7re megérkezett. Mikor megláttam, hogy a csodaszépen kitakarított lakásunkba, a Riti által beajánlott mester, kezdi behordani a törő-zúzó szerszámokat, elmenekültem.
A napocska, narancssárga korong, bevilágított a gesztenyefák szoknyája alá. Időm volt rengeteg, 11 re vártak Badacsonyba. Szép az útvonal Tatabányától a Balatonig! Az erdők mezők díszes ünneplőbe öltözve integettek, végig az úton. Először jártam arra, és nagyon élveztem az út minden kilométerét. Forgalom majdnem semmi, örültem is, hogy a szüret nem nyáron van, amikor a szúnyoginvázió mellett, még a turista invázión is bosszankodhat az ember leánya.
Balatonfürednél megálltam, és sokáig néztem a vizet, kacsákat és a vízre kifutni készülődő hajók legénységét. Az utazás számomra nagyon gyorsan véget ért, szerencsére sikerült gyorsan megtalálni a háza, a pontos leírásnak hála. Gyors ismerkedés és sok pocaksimogatás után elindultunk sétálni. A Balaton szépségét leírni nagyon nehéz, meg sem próbálom. Finom ebéd után megismerkedtem a birtokkal. Illedelmesen bemutatkoztam a több mind 10 féle szőlőfajtának. Délutáni pihi helyett, a szorgos háziasszony nagyot alkotott, szemnek is tetsző másnapi ebédet varázsolt. Én szerettem volna kérni belőle kóstolót, de nem mertem. Késő délutáni sétánk, talán még csodálatosabbra sikerült. Olyan helyre mentünk, ahol nem voltak emberek, csak mi hárman, és a tengernyi víz. Sajnos nem időzhettünk sokat, mert a távolból aggódó hangok suttogták, hogy la kell vágni a seregélyek ellen kifeszített hálókat, még az délután folyamán. Este, finom vacsora után, borocska mellett beszélgetünk, és megismerkedtem a kedves, vendégszerető szomszédokkal is.
A vérszívókról csak annyit, hogy 1 szúnyog volt hetet hét határon, és az engem jó alaposan megkóstolt.
Reggel korán felkeltem, és látván a háziasszony ezernyi elfoglaltságát, felajánlottam, hogy elmegyek Ginával egészségügyi sétára, póráz nélkül 2,5 darab csemege segítségével.
Mire hazaértünk már ott voltak a szüretelők, ollót ragadtam és beálltam én is Kati mellé a sorba.
Jó tanács: ha szüretelni mész, vegyél gumicsizmát, mert a harmatos növényzettől térdig vizes lesz a lábad.
Nagyon jó kis brigád gyűlt össze. A nálamnál pici idősebb asszonyok csapata, okos tanácsokat osztogatott, volt ott házassági tanácsadás, gyereknevelési tippek és megtudhattam a környék legfrissebb pletykáit. Például azt, hogy a Hubánál, (Szeremley Huba, híres borász,
www.szeremley.com) csak a két kordon közötti részt kell szedni, és abból is csak a szépet, penészes, hibás szőlőt nem szabad beletenni a ládába.
9 órákkor bőséges finom reggeli várt ránk, én a friss még meleg tepertős pogácsának örültem a legjobban. Tele hassal, szerencsére nekem nem kellett rögtön beállni, szüretelni, az a megtiszteltetés ért, hogy most már egy egész kört tehettem Ginával. Ez alkalommal csak 1,5 ropi segítségével teljesítettük a kiszabott távot.
Pár óra múlva, fél 1 re kész volt a szüret. Felcipekedtünk és megkóstoltam a finom édes mustot.
A szüretnek vége volt de ahhoz, hogy bor legyen a leszedett szőlőből, még sok napos munka vár a szorgos kezekre.
Gyors ebéd, séta és közös fagylaltozás után, szomorú szívvel indultam haza.
Köszönöm, hogy ott lehettem, hogy sok kedves emberrel megismerkedhettem, és egy életre szóló szép emlékkel lettem gazdagabb.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat