Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Zsozsó naplója


Retyezát [142863 AL], gazdája Zsozsó
Blankának 2006-08-02

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/142863
Blankának 2006-08-02

Nofretete IV. Amenhotep, más néven Ehnaton fáraó (ur. Kr. e 1352-1336) felesége volt. Híres mellszobra az ókor legszebb asszonyát mutatja nekünk. (Nevének jelentése is az: "A szépség érkezése".) Nofretete neve akkor vált fogalommá, amikor 1912-ben német régészek az amarnai ásatások során megtalálták az őt ábrázoló mellszobrot, amelyet 1920-tól Berlinben állítottak ki.

Nofreteteről sokat is tudunk meg nagyon keveset. Egyes források szerint 1381 körül születhetett, Tudasépának nevezték, de családjáról különböző vélemények léteznek. III. Amenhotep fáraó feleségül vette a 15 éves Tudasépát, aki akkor vette fel a Nofretete nevet. Két évvel később, a fáraó halála után, annak fia, az akkor kb. 12 éves IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó lett Nofretete férje. Hat lányuk született, akik közül az egyik a gyermek Tutanhamon felesége lett.

Ehnaton megreformálta az egyiptomi vallást, a sok isten tisztelete helyett bevezette az egyistenhitet, a napisten Aton kultuszát. Új fővárost épített, ez lett Tell el-Amarna. Mindebben társa, sőt társuralkodója volt Nofretete. A korabeli ábrázolásokon a fáraót realista módon, idealizálás nélkül, és családja - Nofretete és lányai - körében jelenítették meg, ami különbözött az egyiptomi fáraóábrázolások jellegétől.

Nofretete életének története azonban egyszer csak homályba merül: Ehnaton uralmának 12. éve után Nofretete eltűnik a forrásokból. Vannak, akik szerint 37 évesen halt meg, túlélte a kb. harminc évesen elhunyt Ehnatont, aki akkorra már évek óta egy ifjút, a nőies vonású - és Nofretetére emlékeztető - Szemenkárét szerette - ezért tűnt el mellőle Nofretete. (1907-ben a Királyok Völgyében felnyitottak egy Nofretetére utaló - felirata szerint "Akit Ehnaton szeret" - szarkofágot, amelyben egy fiatalember múmiáját találták.) Egyesek szerint Szemenkárét és Ehnatont is Nofretete mérgeztette meg, megpróbált uralkodni, de végül őt is megölték.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat