Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Röfi naplója


Rettentő Zoknisfiók [275271 AL], gazdája Röfi
Race of Champions National race

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/275271
Race of Champions National race

Meglett a mesterhármas a németeknek, ugyanis zsinórban a harmadik egymást követő évben is Németország nyerte a Nemzetek Kupáját, a Michael Schumacher-Sebastian Vettel álompárosnak köszönhetően, akik úgy fest, együtt egész egyszerűen legyőzhetetlenek. Előbb Vettel húzta ki Schumachert a csávából az elődöntőben, a fináléban pedig a hétszeres Forma-1-es világbajnok javította fiatal kollégája botlását.

Ha külön-külön talán nem is ők nyújtották a legjobb teljesítményt a Bajnokok Tornája (Race of Champions - RoC) nevű gálaverseny keddi estjén, a Nemzetek Kupáján, egy azonban megkérdőjelezhetetlenül biztos: ismét bebizonyosodott, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher, és a sokak által épp az ő utódjának tartott Sebastian Vettel együtt tökéletes csapatot alkotnak, és ez az, ami sebezhetetlenné teszi őket.


Az idei volt a harmadik év, amikor ők ketten együtt alkották a német csapatot a Nemzetek Kupáján, és a harmadik évükben a harmadik győzelmüket is bezsebelték, még ha talán nem is olyan magabiztosan, mint a korábbi két év alkalmával.

Az elődöntőben ugyanis ezúttal bizony egy kis szerencsére is szükségük volt a továbbjutáshoz - ha Travis Pastrana nagy fölénnyel vezetve Vettel előtt nem sokall be a legutolsó kanyarban a Ford Focus WRC-vel, akkor bizony az Egyesült Államok csapata jutott volna be a fináléba, és nem a német. A sportban viszont nincs "ha", így a döntőben a németek mérkőzhettek meg a britekkel, akik saját elődöntőjükben a remeklő, a csoportkörben a finneket és az ausztrálokat is két vállra fektető házigazda kínaiakat győzték le nagy csatában.


Létrejött tehát az, amire sokan vártak, a brit-német álomdöntő, ám a Jenson Button-Sebastian Vettel párharc ezúttal ennek ellenére elmaradt. "Nem bántam volna, ha Jenson ellen versenyezhetek, de itt most nem ez volt a lényeg, mivel ez egy csapatverseny volt, két-két versenyzővel"- nyilatkozta már a döntők után az idei Forma-1-es világbajnokság második helyén végző, épp Buttonnal szemben alulmaradó Vettel, aki ugyan nem vehetett azonnali revánsot riválisán, ám a végén mégis ő örülhetett.

A döntőben ugyanis csapattársa, Michael Schumacher előbb az aktuális Forma-1-es világbajnok Button, majd a szétlövésben a háromszoros túraautó-világbajnok Andy Priaulx ellen mutatta meg, hogy visszavonulása óta bizony mit sem kopott autóversenyzői tudása.

A versenyt tehát Schumacherék nyerték, így 2009-ben is Németország nyerte el a "Leggyorsabb nemzet" megtisztelő titulust, ám mint azt a Bajnokok Tornája rendezvényein megszokhattuk, a presztízsre menő versengés mellett természetesen ezúttal is a felhőtlen jókedven, a móka-kacagáson és a nézők kiszolgálásán volt a hangsúly.


A közönség kiszolgálásában és a mókázásban elsősorban a tízszeres X-Games-bajnok amerikai Travis Pastrana vitte a pálmát, aki valamennyi versenygéppel megtalálta a módját a látványos vezetésnek, és emellett egy kis humort is bedobott a nézők szórakoztatására.

Történt ugyanis, hogy a Skandinávia-Egyesült Államok párharc második, Mattias Ekström elleni párbajára készülve Pastrana észrevette, hogy KTM-jében tönkrement a váltó, amihez előzményként annyit fontos még tudni, hogy az előző körben éppen Ekström vágott gallyra egy másik versenygépet, a Solution F Prototype-ot, amivel akkorát sikerült ugratnia, hogy a leérkezésnél nyomban le is szakadt az autó hátsó kerékfelfüggesztése.

Nos, Pastrana, miután észlelte a váltó meghibásodását, szépen higgadtan kikecmergett versenygépéből, majd a háta mögött várakozó Ekström felé biccentett fejével, és széles vigyorral az arcán suttogta a kamerába, hogy "Látjátok, ilyenek vagyunk mi, autóversenyzők - csak adjatok valamit a kezünkbe, és mi nyomban tönkretesszük!"

Ezúton szeretnénk megnyugtatni minden kedves szurkolót, hogy ha nem is sok, de azért még maradt egy-két menetképes járgány a holnapi egyéni versenyszámra is, így szerda délután egy órától a (tényleges) Bajnokok Tornája is zavartalanul megrendezésre kerül majd, amelyet az Eurosport képernyője előtt bárki végigizgulhat.


Az egyéni versennyel kapcsolatos esélylatolgatásról csak annyit, hogy kedden a Nemzetek Kupája tökéletesen megmutatta mindenkinek, hogy a gálára kizárólag szupertehetséges pilótákat hívtak meg a rendezők, akik közül tényleg bárki esélyes lehet a végső győzelemre - gondoljunk csak arra, hogy a számunkra, európaiak számára eddig csaknem teljesen ismeretlen kínaiak egészen az elődöntőig meneteltek a nemzetek versenyében.

Azért két nevet halkan mégis megsúgunk a kedves olvasóknak, akikre külön is érdemes lesz szerdán odafigyelni. A keddi napot ugyanis csupán két versenyző zárta makulátlan mérleggel (igaz, csapattársuk gyenge formája miatt egyikük se ment ezzel sokra), mégpedig a svéd Mattias Ekström és a francia Yvan Müller. Mindketten kettőből kettő párharcot nyertek a Nemzetek Kupája C-csoportjában, ahonnan ennek ellenére végül az egységesebb amerikaiak jutottak tovább.

Szerdán délután egy órától tehát következik az egyéni verseny, várhatóan újabb nem-mindennapi izgalmakkal!


A versenyzők egyéni mérlege a 2009-es Nemzetek Kupáján (győzelem-vereség):

Mattias Ekström (Team Scandinavia): 2-0
Yvan Müller (Franciaország): 2-0
Michael Schumacher (Németország): 5-1
Sebastian Vettel (Németország): 5-1
Jenson Button (Nagy-Britannia): 4-1
Andy Priaulx (Nagy-Britannia): 3-2
Ho-Pin Tung (Kína): 3-2
Mikko Hirvonen (Finnország): 2-1
Tanner Foust (Egyesült Államok): 2-2
David Coulthard (Team All-Star): 1-1
Emanuele Pirro (Monaco): 1-1
Travis Pastrana (Egyesült Államok): 1-2
Chad Reed (Ausztrália): 1-2
Clivio Piccione (Monaco): 0-2
Guerlain Chicherit (Franciaország): 0-2
Giniel de Villiers (Team All-Star): 0-2
Tom Kristensen (Team Scandinavia): 0-2
Han Han (Kína): 1-4
Marcus Grönholm (Finnország): 0-3
Mick Doohan (Ausztrália): 0-3



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat