Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
SZABADKA

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
SZABADKA

Matija Gubec 2. - Milkó Mór háza
Valamikor ez az utca a település szélén állott. Még 1778-ban is, a mai utca nyugati oldalán temető helyezkedett el. Ami egyúttal Szabadka méreteit is jelzi, hiszen a temetők mindig is a települések peremén voltak megtalálhatók. Emiatt az utcát egyébként Temető utcának hívták.
Amikor a mai Bajai úti temető helyén kezdtek temetkezni, a mai Matija Gubec és Harambaąić utcák közötti területet felparcellázták. A város 1838. évi kataszteri feltérképezésekor a mai Zombori út felé eső sarokparcella tulajdonosaként Kopunovics Ernő neve szerepel. Abban az időben a két utca közötti terület üres volt, a mai Gubec utca jobb oldalán pedig még egyetlenegy házat sem találunk.
A város 1878. évi feltérképezéséig az utcarész képe semmit sem változott.
Ezen a telken az első építmények Milkó Mór fakereskedő nevéhez fűződnek. Amikor 1876. május 25-én - a Szabadkai Zsidó Hitközség születési anyakönyvének adatai szerint - Mórnak és feleségének, Ernesztinának -
Nettinek (szül. Löbel) megszületett Andor nevű fiuk, még a mai Októberi forradalom téren laktak. Vilmos fiuk születésekor, 1878. február 20-án, Milkóék a IV. kör 113-as szám alatt laktak, akárcsak 1880. január 26-án, Sándor fiuk születésekor. Negyedik fiuk, Dezső 1881. május 29-én született, mégpedig az írásunk tárgyát képező házban, majd testvérei is, József (1883. jan. 21.), az egyetlen leánygyermek, Katica (1884. nov. 27.), azután Jenő (1886. nov. 6. - 1887. aug. 10.) és Lipót (1888. okt. 6.).
A parcella tulajdonosára vonatkozó következő adat 1906-ból származik. Aleksandar Maluąev címtárában az áll, hogy a parcella és a rajta található épületek tulajdonosa Milkó Mór fakereskedő felesége, pontosabban özvegye, mivel férje 1903. előtt meghalt.
Milkó Ernesztina 1909-ben a városi elöljáróságtól engedélyt kért arra, hogy két szobát üzlethelyiséggé alakítson át. A szabadkai levéltárban nem őrizték meg a ház tervrajzát, de egyértelmű, hogy a telek szélén található létesítmények nem egy időben épültek.
A Milkóék szomszédságában építkező Nagy Mihály házának 1892. évi tervrajzán látható helyrajz szerint egyértelmű, hogy a telken három kis építmény található. A sarki épület valószínűleg lakóház volt, a telek déli és nyugati szélén pedig két melléképület állt.
Ez a lakóépület ma megfelelne a parcellán található alacsonyabb házrésznek, amelyben a Rózsa Virágüzlet és a Fruąka Gora Cipőbolt foglal helyet. A ház padlásterében megtalálhatók a kör alakú szellőzőnyílások, amelyek a romanticista építészeti stílust jellemezték.
Semmilyen adattal sem rendelkezünk azokról a bővítésekről, amelyek a sarki épületrésztől húzódnak déli irányba, de annyi bizonyos, hogy az akkori házacskákban - akárcsak ma - kiadó üzlethelyiségek voltak. A háztulajdonos, Milkó Mór mellett ebben a házban rendelkezett üzlethelyiséggel Matkovics Lajos divatszabó, Vogel Zsigmond bádogos, F. Freund felesége, akinek fakereskedése volt, valamint Urbán János. Ez utóbbinak a foglalkozása nincs feltüntetve, ezért elképzelhető, hogy a házak valamelyikében lakott.
A két világháború között Horvácki Máté (1860. körül - 1931. márc. 2.) temetkezési vállalkozó volt a tulajdonos.
A sarki épület elveszítette eredeti külalakját, az épület középső része áll az eredetihez a legközelebb, azaz a XIX. század-végi állapotához. Három nagy árkádja van, két-két félkör ívben végződő kirakattal. Díszítőelemként oroszlánfejet használtak, amely karikát tart a szájában. Az árkádok közötti szögletes fali pillérek jón stílusú oszlopfejben végződnek, amelyek a párkány alatti frízt hordozzák a tetőzet alatti falikarokkal, ami egészen a 4-es szám alatti házig húzódik. Ez egy egységes épületre utal, amelyet csak későbbi beavatkozásokkal osztottak két különálló egészre.
A legnagyobb, újabb keletű átalakításokat az a rész szenvedte el, amelyre a mellette álló ház támaszkodik. Emiatt nem tudjuk, milyen lehetett eredetileg. A homlokzat egyes díszítőelemei megmaradtak ugyan mind a mai napig, az átalakítások különösen szembetűnők az ablakok esetében, amelyeket újakkal, korszerűbbekkel cseréltek fel.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat