Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mosoly :o)) karaván újság mindenkinek! naplója


Mosoly :o)) újság [150356 AL], gazdája Mosoly :o)) karaván újság mindenkinek!
Mosoly :o)) karván újság

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/150356
Mosoly :o)) karván újság

Hello ma augusztus 15. Mária napja van!!Boldog névnapot ezekenek a gazdikanak!
-----------------------------------
Teaház 2. a tegnap előtti rész folytatása:

Csipkebogyó
A csipkebogyónak magas az aszkorbinsav-tartalma. Általában azért fogyasztják, mert sok benne a C-vitamin. Azt azonban bizonyára nem sokan tudják, hogy ez a növény remek vértisztító is, amely legkülönfélébb fertőzések, elsősorban a hólyag- és vesefertőzések ellen használ.A stresszt is csökkenti, csillapítja a köhögést, enyhíti a náthát, az influenzát, és bőrápolószernek sem utolsó.

Leírása és használt részei
A rózsának több fajtája ismeretes, mint bármely egyéb gyógynövényfélének, s valamennyi terem bogyókat. A rózsa család (Rosaceae) tüskés bokrokban terem, Európában és Észak-Amerikában is őshonos. A csipkebogyó e család gyümölcse. A bogyók azután tűnnek elő, hogy a rózsaszírmok lehullottak. Maga a termés akkorka is lehet, mint egy mogyoró, de olyan nagy is, mint a dió, és színük sem egyforma. Bár némelyik zöld színű, a legtöbb csipkebogyóféle vörös vagy narancssárgás-piros. Ízük zamatos, ugyanakkor enyhén fanyar.

Történeti érdekességek
A rózsbogyót hosszú időn át táplálékként is alkalmazták. Az észak-amerikai indiánok például gyakran ízesítették különféle fűszerekkel vagy cukorral. A szaracén - (vagy sarzyn) szószt pedig úgy készítették, hogy a csipkebogyót zúzott mandulával keverték össze, majd borban megfőzték, édesítőket adva hozzá.
Európa keleti felén a csipkebogyóból lekvárt vagy szörpöt is készítenek.

Tudományos elemzése
Bármilyen hihetetlen is, némelyik csipkebogyófajta hatvanszor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancsfélék zöme. Mint a legtöbb, magas C-vitamin tartalmú, természetes tápanyagban, a csipkebogyóban is sok bioflavonoid található, amely tovább erősíti a C-vitamin hatását.
A csipkebogyó tápanyagtartalmával kapcsolatos első komoly kutatások a második világháború idején kezdődtek, amikor a blokád alá vont Anglia, Norvégia és Svédország sehogy nem tudta beszerezni a szükséges citrusmennyiséget. A C-vitamin fontosságának ismeretében a tudósok elkezdték vizsgálni a helybéli növényeket, hogy pótanyagra leljenek. Számos vadon termő növény és gyümölcs ellenőrzése után a kutatók rájöttek, hogy a csipkebogyó sokkal gazdagabb ebben a fontos vitaminban, mint maguk a citrusfélék.
A csipkebogyót ettől fogva a legkülönfélébb módokon hasznosították: teát főztek, levest, pürét, pudingot, lekvárt és zselét készítettek belőle. Az is kiderült, hogy a csipkebogyóban B-komplex, A-, D- és E-vitamin is található, gazdag organikus vas- és kálciumtartalma is, sőt mérhető mennyiségű kálium, kén, szilícium és cink, továbbá fruktóz és tannin is van benne.

Hagyományos használata
Belsőleg. Csipkebogyó gyógytea főzéséhez 1/2 vagy 1 teáskanál (2-4 gramm) szárított és porított gyümölcsöt kell kiáztatni negyed liter frissen forralt vízben. Az ilyen teának enyhén fanyar gyümölcsíze van. Keverhetünk belé egy kanálka nyers mézet is, ha kedvünk tartja.
Figyelem! A csipkebogyótea a természet tápanyagcsodája. Egyetlen szerző sem említi, hogy bármilyen káros hatása lenne

Ídőjárás:
Budapesten:
Átlagos napi minimum:
15,7°C
Átlagos napi maximum:
27,4°C

Országosan:
A napi középhőmérséklet:
19,4°C és 21,3°C között
Átlagos napi minimum:
13,2°C és 15,7°C között
Átlagos napi maximum:
25,7°C és 27,8°C között
------------------------------------------
A barátság 10 szabálya amiből most csak 2őt írok le!:

1. A titok mindig top secret!

Minden kapcsolat alapja a bizalom. Ha megbízik benned a barátod és elárulja féltett titkait, akkor az számodra is tabu! Ha ezt a szabályt megszeged, akkor elveszíthetsz egy barátot. Képzeld el, milyen kínos helyzetbe kerülnél, ha a te titkodról kezdenének el sugdolózni az osztálytársaid! Ezért még véletlenül se járjon el a szád, mert a kör mindig bezárul: előbb-utóbb kiderül, hogy te szóltad el magad. A barrátod titka legyen számodra is titok, még akkor is, ha ő megbánt téged! Legyél ebben kitartó és rendíthetetlen. Nincs ok, hogy te is megsértsd a barátodat azzal, hogy elárulsz róla egy-két titkot!

2. Ne kertelj, mondd el!

Természetes, hogy időnként összevesztek a barátoddal. De amikor vitatkoztok, sose felejtsd el (még akkor sem, ha totálisan begőzöltél), hogy egyenrangú felek vagytok. Egyikőtök sem több vagy kevesebb a másiknál, a haragotokban legyen benne a szeretetetek is! Akár ki is mondhatjátok: Szeretlek, de most nehéz téged elviselni... Ezzel oldod a feszültséget, ami egyikőtöknek sem jó. Mondd meg a véleményed, de tedd hozzá, elfogadod az ő döntését, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. Egy biztos: ha azért osztod az ő álláspontját, mert úgy érzed, ezt szeretné hallani, és nem azért, mert úgy is gondolod, akkor a barátságotok alapjai kezdenek meglazulni. Hiszen egyik kevésbé őszinte gondolat szüli a másikat...

---------------------------
szerkeztő:mosolygós[148931 AL]


......oooO
.....(. ..)
......) /
....˙(_) Lépj be holnap is!!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat