Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mosoly :o)) karaván újság mindenkinek! naplója


Mosoly :o)) újság [150356 AL], gazdája Mosoly :o)) karaván újság mindenkinek!
Mosoly :o)) újság - kövérség

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/150356
Mosoly :o)) újság - kövérség

Napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Számos országban ma kutatók sokasága foglalkozik jól felszerelt laboratóriumokban a kérdés komplexitásával, azzal, vajon milyen tényezők vezettek ide? (Szomorú ellenpont, hogy ugyanakkor Földünk számos más részén, pl: Afrika sok országában az éhínség szedi ezerszámra áldozatait!) Az USA-ban a biztosítótársaságok felmérése szerint az elhízottak több mint 70 milliárd dollárjába kerülnek évente a költségvetésnek. E költségek egy része a közvetlen gyógyítási kiadásokból, már része a kövér emberek csökkent termelékenységéből tevődik össze. Az elhízás hatalmas problémakörét áttekintve számos kérdéssel kell foglalkoznunk.

Valóban káros-e a kövérség?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához előszőr is rendelkeznünk kell olyan megbízható paraméterekkel, amelyik pontosan jelzi a szükségesnél magasabb testsúlyt. Önmagában a kilogrammban megadott tömeg ehhez nem elégséges. Az ún. testtömeg index a gyakorlatban széles körben használt elfogadható paraméter. Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Pl: 1,76cm x 1,76cm = 3,0976 , 68kg / 3,0976 = 22). Anélkül, hogy tudományos részletekbe mennénk az ideális index szám férfiaknál 25, nőknél 24 alatt van.
Kérdésünk tehát úgy szól, káros-e, veszélyes-e a kövérség? Jól ismert, hogy az elhízás jelentős mértékben növeli a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Ezek az anyagcsere-, szív-és érrendszeri betegségek jelentős mértékben felelősek az iparilag fejlett országok magas morbiditási, mortalitási adataiért.

Kérdés továbbá az is, hogy a jelentő fogyás vajon csökkenti-e a halálozást? Williamson szerint a jelentős fogyás átlagosan 20%-kal csökkentette a halálozást középkorú nők eseténél. A testsúlyredulció a különféle rosszindulatú daganatok okozta halálozás 40-50%-os, míg a cukorbetegség 30-40%-os csökkenését mutatta.
Ugyanakkor vannak adatok arra nézve is, hogy az alacsonyabb testsúly nem jelent feltétlenül előnyt. Az USA-ban 20 000 egyénen végzett statisztikai megfigyelés szerint a nem sportoló, sovány egyének között a halálozási arány kétszerese volt, a 27,8 index számmal rendelkező, kisportolt, jó testi felépítésű egyének között. Önmagában a testúly alacsony volta tehát még nem jelent védettséget a különféle betegségek okozta gyakoribb halálozás ellen.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat