Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Péter naplója


Falcon [67464 AL], gazdája Péter
Hétköznapi pszichológia 3

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/67464
Hétköznapi pszichológia 3

Fusztráció és vonzalom: a Rómeó és Júlia hatás

A hétköznapi életben az izgalom egyik leggyakoribb forrása a fusztráció. Ha a szerelmesek azt tapasztalják, hogy akadályok kerszetezik útjukat, hogy anyagi, vallási, vagy szülői elnyomás hat kapcsolatuk ellen, akkor gyakran szerelmük és kötődésük fokozásával reagálnak. A nyugati művészet és irodalom számos klasszikus műve szemlélteti ezt az elvet. A Rómeó és Júlia történet talán a legismertebb példa.
A külső akadályoknak a szerelmi kapcsolat intenzitására gyakorolt hatását vizsgálták egy csoportban. 91 házaspárt, és 41 jegyespárt kértek fel olyan skálák kitöltésére, amelyek a szerelmet, a bizalmat, a bajtársiasságot, és a szülői ellenkezés mértékét mérték. A már összeházasodott párok esetében nem volt kapcsolat a szülői ellenkezés, és a szerelem között. A még külön élő párok közül azonban azok, akik szülői ellenkezésről számoltak be, erősebb szerelmi kötődést tanusítottak. Egy vizsgálatban azt is feltárták, hogy a szülői ellenkezés változása együtt járt a szerelmi kötődés változásával.
Hozzá kell még tenni, hogy a viszgált párok a vizsgálat idejére a szülői elenállást már sikeresen leküzdötték. Kétségtelen, hogy sok ígéretes kapcsolatnak nincs lehetősége eléggé elmélyülni ahhoz, hogy ilyen Rómeó és Júlia hatás megjelenhessen. Talán a Montague és Capulet hatás kifejezéssel írhatjuk le a szerelmi kapcsolatot érő olyan külső hatásokat, amelyek sikeresen szakítanak szét egy kapcsolatot, mielőtt még valóban erős szálak kialakulnának. Ha viszont a kapcsolat túléli a kezdeti támadást, valószínűnek tűnik, hogy a külső akadályok erősítik, nem pedig gyengítik a szerelmi kötődést.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat