Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Péter naplója


Mr. Dex [56750 AL], gazdája Péter
Meg se próbáld

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/56750
Meg se próbáld

"Tudod, a tömeg nem bírja elviselni az egyént. Ideig-óráig még csak-csak: ha az egyén elég erős, fénye képes megvilágítani a tömeget, esélyt adva, hogy az emberek megtalálják önnön egyéniségüket. Ám egyszer csak a szürke massza megelégeli az egyetlen pont ragyogását, és megpróbálja kioltani. Mivel a többi embert is a rendszer gyúrta színtelen, arctalan sokasággá, a "jó polgárok" téged is a rendszer képére igyekeznek formálni. Nem bírják elviselni, ha kilógsz a sorból: ha kibontod a szárnyaid, erőnek erejével tartanak a földön. Ha vissza tudnak húzni maguk közé, akkor megbocsátón rád mosolyognak; ha az önmegtagadás szenvedését méred magadra, hogy súrlódásmentesen beilleszkedj közéjük, akkor szeretnek és megbecsülnek, ha pedig te is visszarántasz néhány szabadulni akaró egyedet, egyenesen piedesztálra emelnek, és szentté avatnak.
Úgyhogy a legtöbb, feléd forduló embert nem érdekled. Őket csak a rendszer érdekli, az, hogy ne fogadd el az áltagostól eltérő értékeket, örömöket. Vagy ha mégis, akkor - az isten szerelmére - legalább titkold! Nem számít, ha mindenki tudja, nem számít, ha az egész világ tisztában van a "másságoddal", csak ne vállald fel. Ne mondd, ki, ne élj önnön lényed szerint, mert akkor a többieknek is szembe kell nézniük önmagukkal. Erre pedig a legtöbb ember nem képes, mert hamar kiderülne, hogy az egója miatt még az árnyéka élete is csak egy rakás hazugság.
A társadalom mindig arra törekszik, hogy ne lógj ki a sorból. Ezért felépítik helyetted az életed. Kezdbe adnak egy kész világot, amelyben mindennek megvan a helye: ott virít feketén-fehéren, hogy mi a jó és a rossz, mi az erkölcsös és az erkölcstelen, mi az egészséges és a beteges. S hogy véletlenül se tedd azt, amit nem szabad, hogy véletlenül se válj önálló egyénné, ha tilosban jársz, bizony az orrodra koppintanak. Az elektromos ösztöke azonnal megcsapja azt a marhát, amelyik tiltott mezőn szeretne legelni: a kiközösítés, az önbecsülésed sárba tiprása, a munkád elvesztése, vagy a börtön fenyegető sokkja mindig alkalmas arra, hogy elvegye a kedved a Mindenség felfedezésétől."

(A.J. Christian)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat