Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Irene naplója


kuppé5 [244860 AL], gazdája Irene
2007-08-31

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/244860
2007-08-31

Angyali üdvözlet

MINDAZT, AMI LÁTHATÓ
ezen a világon,
angyalok irányítják.
Szent Ágoston

A népszerűség átka:

London - Lassan tíz éve, hogy egy szeptemberi hajnalon döbbenetes hír járta be a világot: Diana (†36), a szívek hercegnője augusztus 31-én éjszaka halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban. A tragikus eseményre most ismét milliók emlékeznek, miközben máig nem tudjuk, pontosan hogyan és miért kellett a huszadik század egyik legmeghatározóbb személyiségének meghalnia

Reszketve, az izgalomtól félájultan nézett ki az alattvalóktól hemzsegő Mallra Lady Diana Frances Spencer 1981. július 29-e reggel. Élete talán legfontosabb és legmeghatározóbb eseményére készült: órákkal később egymilliárd ember szeme láttára és füle hallatára esküdött örök hűséget a brit trón örökösének, Károly hercegnek. A hűség nem tartott sokáig, ahogy végül a házasság sem. Az 1961-ben, zaklatott hátterű arisztokrata családba született hercegnő mégis ennek köszönhet mindent.

Diana rossz tanuló volt. 16 évesen úgy tűnt, képtelen befejezni iskoláit, az Angliában 15 évesen esedékes érettségit második nekifutásra sem tudta letenni. Szakácsnak tanult, pedig utált főzni, és balerina akart lenni, ami 160 centis magasságával és a balettképzés teljes hiányában ugyanolyan nevetséges álom volt. Ám Károly mellett valaki lett, s öntörvényű, néha hisztérikus viselkedése, lelki bizonytalanságai, anorexiája és súlyos depressziói ellenére hamar belopta magát a nép szívébe.

1996-os válásuk után saját jogon szerzett magának népszerűséget. Ő királyi fensége címétől megfosztották, a politikától eltiltották, de nyitottságát, empatikus készségét nem vehették el tőle. Diana a jótékonyságban teljesedett ki, hamar a szívek hercegnője lett.

Diana volt az első nemzetközi sztár, jeles személyiség, aki a nagy nyilvánosság előtt bátran megérintett egy AIDS-es beteget. De éveket ölt bele a milliókat megnyomorító taposóaknák elleni harcba is, és egy személyes találkozás után évekig kapcsolatban állt a legendás jótevővel, Teréz anyával.

Ám a külső csillogás mögött rengeteg szenvedés lapult. Dianára gyakran tört rá a depresszió, meggyőződése volt, hogy figyelik, lehallgatják, és az életére törnek. Fiait ritkán láthatta, hisz az udvarban vagy bentlakásos intézetekben nevelkedtek.

Sztárkénr fogadtuk Dianát!

Budapest - Virágeső, hálás gyermeki mosoly, a szeretet, a rajongás számtalan apró, de kézzelfogható jele fogadta Dianát (†36), ahányszor csak Magyarországra jött. A jótékonyságban határt nem ismerő hercegnő térdre ereszkedve játszott a Pető Intézett kis neveltjeivel, és a kordonon áthajolva, simogatással, kézfogással üdvözölte magyar híveit. Kétszer járt nálunk, de ezer látogatásra való szeretetet hagyott itt

Igazi sztárnak kijáró rajongással, szeretettel fogadták a magyarok Dianát mindkét itteni látogatása alkalmából. A hercegnő 1990 májusában járt itt először, akkor még férje, a trónörökös Károly herceg oldalán. A pár többször bejárta Budapestet, jártak a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát, vásárolgattak a Nagycsarnokban, két előadást is megtekintettek a Vígszínházban, még sem ez az, ami Diana itteni látogatásait fémjelzi. A hercegnő sokszor szakadt el férjétől a négynapos ittlétük alatt, de bárhova ment, hódolók ezrei várták, virágtengerrel köszöntötték, csöndes rajongással vették körül. Albert Györgyi (42) a Vígszínházban találkozott vele a brit Renaissance Theatre Company vendégjátékán, amelyet a hercegnő látványosan végig unatkozott.

- Ásítozott, és a prospektust olvasgatta - emlékezett vissza Györgyi. - De nem hibáztatom, nem volt jó előadás. A szünetben volt szerencsém váltani vele pár mondatot. Rengetegen vették körbe, ott állt mögötte a testőr, az udvarhölgy, a tolmács. A rövid találkozóból is kiderült, hogy messze nem az a szőkített buta nő, akinek az imázsát rá akarták erőltetni. Sokkal szerényebb volt, mint amilyennek lennie kellett vona. Egyértelmű volt, hogy imádja a gyerekeket, és nem csak a két saját fiát. Mindaz, amit ő jótékonyságból a kicsikért tett, az nem szerepjáték volt.

Nem véletlen, hogy Diana első és második, 1992-es villámlátogatása során is kiemelt program volt a korlátozott gyerekekkel foglalkozó Pető Intézet látogatása. Az intézmény nevelői is szeretettel emlékeznek a hercegnőre, aki azonnal megtalálta a hangot a kicsikkel, szeretettel fordult feléjük, letérdelt közéjük. Második látogatásakor, amikor már saját jogon volt itt, nem mint Károly kiegészítője, a nagyatádi menekülttáborba is ellátogatott, ahol akkoriban több ezer, főleg horvát menekült élt.

Miért nem boldogult Diana a férfiakkal?

London - Tíz év után is milliók gyászolják Dianát (†36), a szívek hercegnőjét. Mindenki szerette őt, mégis az elhagyatottság és kiszolgáltatottság érzése gyötörte. A szeretetvágy egyik férfitól a másikig sodorta - igaz szerelme sosem teljesült be, pedig állítólag már egy új életet is hordott halálakor a szíve alatt

Sokak szerint feltűnési vágytól hajtott, fehérmájú férfifaló volt, mások szerint csak szeretetre és törődésre lett volna szüksége. Diana nem kapott szerelmet férjétől, Károly állítólag már a nászéjszakán magára hagyta, és néhány héttel az esküvőjük után már régi szerelme, Camilla Parker Bowles karjában kötött ki.

A szeretet nélküli, szétszakadt családban felnővő hercegnő elkeseredve vette tudomásul, hogy az ő házassága is boldogtalan lesz. Ez hajtotta már egy évvel később lovasoktatója karjaiba, házasságot tört, kockáztatva a büntetést, hisz a trónörököst felszarvazni felségárulásnak számít Angliában.

Válása után még nagyobb kanállal ette a férfiakat, bizalmasa és lakája, Paul Burrell szerint a magány és a kisemmizettség érzését próbálta újabb és újabb hódításokkal ellensúlyozni.

Vonzották a hírességek - állítólag a kanadai énekes, Brian Adams ágyába is befeküdt -, de nem tudott szabadulni az erős, hatalommal bíró férfiak bűvköréből sem.

Egy időben a fejébe vette, hogy egyszer még Amerika First Ladyje lesz, erre volt jó a fiatal Kennedyvel folytatott viszony. Ám hiába minden kicsapongás, szeretni csak egy férfit szeretett, Hasnat Kahnt, a pakisztáni orvost, aki viszont nem merte felvállalni a világ leghíresebb asszonyát. Diana 36 évesen egy olyan férfi mellett halt meg, akit csak pár napja ismert, és sosem szeretett.

Emlékművet emelnének:
Karikásné Tünde szervezte meg pár éve Magyarországon egyetlen Diana Egyesületét.
Két éve emléktáblát avattak a Pető Intézetben,
amelyet Diana nemcsak látogatott, de támogatott is.
-A Pető Intézet befogadta az emlékhelyet, de az egy oktatási intézmény, nem járkálhat ki-be, aki Dianára akar emlékezni- mondta Tünde.
-Erért szeretnénk közterületen felállítani egy fehérnmárvány emlékművet, ahol bárki elhelyezhet egy csokor virágot.










Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat