Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
Magyaros Ételek
Bakonyi vargányaleves Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg sertéscsont, 15 dkg vegyes zöldség, só, 30 dkg vargányagomba, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, pirospaprika, törött feketebors, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 dkg liszt, 1 kis csokor petrezselyemzöldje
Elkészítése: A csontból a megtisztított vegyes zöldséggel, kevés sóval csontlevest főzünk. A megtisztított, finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a paprikát, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott vargányát, a finomra vágott petrezselyemzöldjét, a törött borsot. Gyengén megsózva tizenöt percig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a leszűrt csontlevest. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és belekeverjük a forrásban lévő levesbe. Még tíz percig lassan forraljuk, és hozzáöntjük a tejszínt.
Burgonyás pogácsa Hozzávalók: 80 dkg liszt 3 db tojás 40 dkg margarin 5 dkg élesztő 1 kg tisztított burgonya
Elkészítés: A 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Dödölle Hozzávalók: krumpli, liszt, zsír vagy olaj, vöröshagyma, só
Elkészítées: A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfõzzük. Ha megfõtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább fõzzük. (Nagyon nehéz kevergetni, jó izomerõsítõ.) Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
Megjegyzés: Ehetjük köretként is. (Pl. szarvaspörkölt dödöllével)
|