Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-22

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-22

FORRÓ ITALOK HIDEG NAPOKRA

Valaha a kávé, a tea és a csokoládé luxus terméknek számított, ezek fogyasztása a jómódú kiváltságosaké volt. Aztán eltelt néhány évtized és a polgári ebédeket, vacsorákat egy-egy csésze teával, kávéval öblítették le.
Melegítsd fel magad italajánlatainkkal!
• Forralt bor
• Glögg
• A maják forró csokija
• Mexikói forró csoki
• Konyakos tej
• Karamellás tej
• Karácsonyi kávé
Manapság a kávé és a tea a csapvíz után a leggyakrabban fogyasztott italok közé tartozik Magyarországon.
A kávé, kakaó, tea kiváló idegrendszeri serkentők, felélénkítik szervezetünket, ám túlzott fogyasztásuktól óvakodni kell, mert vízhajtó hatásuk lévén kimossák a – különösen a női szervezet számára szükséges – kalciumot.
Ha azonban elfogyasztunk napi két liter folyadékot (ásványvíz, frissen facsart gyümölcslé, tej stb. formájában), egy-egy csésze erejével nyugodtan „bűnözhetünk” a fenti italokból.
Amikor mínusz fokok röpködnek odakint, a hideg, fagyos időből hazaérve jólesik a meleg nedű felhörpintése. És ha már bűnözünk, adjuk meg a módját (a régi idők emlékére, amikor fogyasztásuk kiváltságnak számított); teremtsünk kellemes hangulatot mialatt a forró csokit, forralt bort vagy a fűszeres teát kortyoljuk, és vegyük elő akár az elegánsabb, ünnepi csészénket.

Forralt bor
A néphiedelem szerint kiválóan alkalmas nátha megelőzésére!
Hozzávalók:
• egy liter vörösbor
• 4-5 evőkanál cukor
• 1 rúd fahéj
• 5 szegfűszeg
• két szegfűbors
Elkészítése:
Egy lábosban melegítsd fel a bort, a cukrot, a fűszereket, forrald fel és kb. 10 percig hagyd állni, hogy az ízek harmóniába kerüljenek. Üvegpohárba vagy csészébe öntve melegen tálalható.
Tipp:
Ha felforrt, karikázhatsz bele citromot, vagy narancsot. Ihatod csípősen is, ez esetben egy kis adag cseresznyepaprikával együtt kell felforralni.

Glögg
A forralt bor skandináv verziója teával és gyümölccsel, vagy gyümölcslével felturbózva. Aki erősebben szereti, az a bort vodkával, vagy brandyvel is helyettesítheti.
Hozzávalók:
• 3 dl víz
• 5 evőkanál cukor
• egy-egy kiskanál kardamom
• szegfűszeg
• 2-3 rúd fahéj
• egy csipet őrölt gyömbér
• 0,7 dl vörösbor
• 1 dl feketeribizli szörp
Elkészítése:
A vizet a cukorral és a fűszerekkel alacsony lángon melegítsd fel. Add hozzá a vörösbort és a szörpöt, és forrald fel az egészet. Leszűrve, néhány perc pihentetés után töltsd poharakba.

A maják forró csokija
Hozzávalók:
• 6 dl víz
• egy kis fejű chili paprika, félbevágva, kimagozva
• 4 dl tejszín
• 4 dl tej
• egy fahéjrúd
• vaníliarúd
• egy tábla jó minőségű (kb., 75 %-s) étcsokoládé
• egy tábla tejcsoki
• 2-3 evőkanál cukor
• egy kiskanál őrölt mogyoró vagy mandula
Elkészítése:
Egy serpenyőben forrald fel a vizet a chili paprikával, úgy hogy a víz felére csökkenjen, majd tedd félre és vedd ki belőle a paprikát.
Egy másik lábosba öntsd össze a tejet, a tejszínt, tedd bele a vanília- és a fahéjrudat és forrald fel, majd tekerd le a lángot, és add hozzá a csokoládékat darabokra tördelve és a cukrot. Folyamatosan kevergesd, míg felolvad. Ha krémszerűvé vált, vedd ki belőle a vanília és a fahéjrudat, és keverd bele a csípős vizet. Csészékbe töltve, tetejére tejszínhabot tehetsz és megszórhatod őrölt mandulával vagy mogyoróval.

Mexikói forró csoki
Igazi energiabomba ez a csoki. Ha a karácsonyi vásárlás a hidegben lemeríti energiáidat, készítsd el, és egy pillanat alatt felmelegszel és magadhoz térsz.
Ebben a variációban tejet és tojást használunk.
Hozzávalók:
• egy liter tej
• 4-5 evőkanál cukor
• két tábla keserű csokoládé
• egy kiskanál őrölt fahéj
• egy csipet só
• egy tojás sárgája
• 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy lábosban forrald fel a tejet, a cukrot, vaníliás cukrot, sót, csokoládét, fahéjat. Mikor a csokoládé felolvad, tedd félre a tűzhelyről, hogy egy picit hűljön. Egy edénybe üsd bele a tojás sárgáját, és adj hozzá egy merőkanállal a meleg, de nem túl forró masszából. Keverd össze és öntsd vissza a csokis tejbe. Néhány percig tedd vissza a tűzhelyre, hogy átmelegedjen.

Konyakos tej
Hozzávalók:
• 2 tojás sárgája
• 4-5 evőkanál cukor
• 8 dl tej
• 2-3 dl konyak
Elkészítése:
A tojássárgáját keverd el a cukorral, add hozzá a felforralt tejet, keverd hozzá a konyakot, és néhány percig melegítsd át (de ne forrald!) a tűzön.

Karamellás tej
Hozzávalók:
• fél liter langyos tej
• 4-5 evőkanál cukor
• 1 dl tejszín
• egy kiskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Egy lábasban karamellizáld a cukrot, majd öntsd fel langyos tejjel és add hozzá a tejszínt és fahéjat. Folyamatosan kevergesd, amíg a karamell fel nem oldódik.

Karácsonyi kávé
Hozzávalók:
• azonnal oldódó kávépor
• 2 kiskanál cukor (ízlés szerint)
• 2 db szegfűszeg
• egy rúd fahéj
• egy kiskanál narancshéj
• reszelt citromhéj
Elkészítése:
A cukrot 2-3 dl vízzel olvaszd fel, keverd bele a szegfűszeget, fahéjat, a narancs és a citrom héját, és forrald fel. Majd forralás után kb. 5 percre tedd félre hűlni, ezután szűrd le és összekeverheted a kávéporral.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat