Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-11-20

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-11-20

FÜVESKÖNYV

Fűszerek és diéták
Fűszereink különböző hatóanyag-tartalmuknál fogva egészségesek a szervezet számára, de kedvezőtlen reakciókat, káros mellékhatásokat is kiválthatnak. Ezért egyáltalán nem közömbös, hogy mikor melyikkel ízesítünk.
Sokan ha meghallják a *diéta* szót, mindjárt fűszer nélküli, ízetlen, egyhangú ételre gondolnak, pedig a diétás ételek ízesítése, fűszerezése nagyon is lényeges feladata a háziasszonynak, hogy az előírt ételeket a beteg jó étvággyal egyen. Ebben hasznos segítőtársaink a fűszerek is, mivel megkönnyítik a szervezetnek fontos tápanyagok felszívódását. A fűszerek azonban sokféleképpen hatnak, ezért szabályozni kell fogyasztásukat.
Nézzük meg tehát közelebbről, hogy milyen esetekben hogyan fűszerezzünk, különös tekintettel arra, hogy a legtöbb fűszer egyszersmind gyógynövény is. Például egy kis zöldpetrezselyem segítségével vitamint, gyomorerősítőt, vesetisztítót juttathatunk szervezetünkbe, míg köménymag, borsikafű, tárkony stb. révén étvágygerjesztő hatást érhetünk el. Diétás étrend és általában erős fűszerek helyett használjunk inkább felváltva vagdalt zöldpetrezselymet, metélőhagymát, kaprot, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot stb.. Ecetezéskor ételecet helyett használjunk növényi ecetet vagy a modern ízesítési elveknek megfelelően citromlevet, amely egyúttal vitamint is jelent a diétázó számára.

Íme néhány ajánlat, hogy a különféle betegségben szenvedők milyen fűszerekkel ízesítsenek.
Alacsony vérnyomás esetén: rozmaringlevél, bazsalikom, ürömfű, borsikafű, konyhakömény, koriander.
Bélféreg esetén: fokhagyma, fokhagymás tormareszelék, vöröshagyma, torma, ecetes torma, koriander, paprikás hagymasaláta, izsópfű, ürömfű.
Bélgörcs esetén: ánizsmag, édeskömény, kálmosgyökér, majoránna.
Bélrenyheség esetén: borsmenta, édeskömény, konyhakömény, szagos müge, zsályalevél.
Cukorbaj esetén: cukormentes étrend, áfonyalevél és -bogyó, citrom, retek, gomba, kömény, mustár. Adjunk majdnem minden étkezéshez valamilyen nyers salátát, mivel a beteg fokozott mértékben igényli a vitaminokat, erősítőket.
Csukláskor: ánizsmag, citromfűlevél, kapormag.
Elhízáskor: só- és zsírmentes étrend, lestyángyökér, zsályalevél, petrezselyemgyökér és zöldkapor.
Emésztési zavarok esetén: angelikagyökér, ánizsmag, borsmentalevél, borókabogyó, citromfűlevél, édeskömény, kakukkfű, kálmosgyökér, kapormag, komló, koriander, majoránna, petrezselyemgyökér, rozmaringlevél, ürömfű.
Érelmeszesedés esetén: borsmentalevél, borókbogyó, citromfű, levendula, zöldpetrezselyem.
Étvágytalanság esetén: angelikagyökér, borókabogyó, borsmentalevél, bazsalikom, borsikafű, fodormenta, izsópfű, kálmosgyökér, rozmaringlevél.
Gyomor-, nyombélfekély esetén: erős fűszerektől mentes étrend, ánizsmag, angelikagyökér, borókabogyó, kálmosgyökér.
Felfúvódáskor: ánizsmag, borsmentalevél. fodormentalevél, édesköménymag, kapormag, majoránna, borsikafű, bazsalikom, lestyángyökér.
Gyomorsavhiány esetén: angelikagyökér, borókabogyó, édesköménymag, kálmosgyökér, ürömfű, citrom, paradicsom.
Gyomorsav túltengéskor: ánizsmag, zsályalevél. Izgató fűszerek használta tilos!
Hasmenés, gyomor-, bélhurut esetén: általános enyhe fűszerezés. Nem használható: paprika, borsféle, mustár, vöröshagyma, fokhagyma, torma, retek. Javasoljuk az áfonyalevelet és bogyót, áfonyabort, köményt, kaprot, petrezselymet, citromhéjat, vaníliát.
Idegesség esetén, klimax idején: angelikagyökér, borsmentalevél, citromfű, komló, levendula, majoránna, szagos müge, vasfű.
Idős korban: általános enyhe fűszerezés, zöldpaprika, pirított hagyma helyett főzött hagyma, fokhagyma.
Izzadáskor: izsópfű, lestyángyökér, zsályalevél.
Magas vérnyomás esetén: zsír-, rost- és sószegény étrend, citromfűlevél, levendula, zöldpetrezselyem.
Máj-, epe, és vesebetegségek esetén: fűszerben és sóban szegény étrend vagy enyhe fűszerezés, borókabogyó, fehér ürömfű, lestyángyökér, kapor, petrezselyemgyökér és -zöld, vasfű.
Rekedtség alkalmával, hurutos estekben: ánizsmag, borsmentalevél, édesköménymag, csillagánizs, kakukkfű, lestyángyökér, majoránna, zsályalevél.
Székrekedéskor: az erősebb fűszerzés kerülendő!
Szív- és érbetegségek estén: sóban szegény étrend, levendula, citromfűlevél, angelikagyökér, köménymag, kapor, majoránna, vanília, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg, zeller, gomba, petrezselyemzöld, borsmentás fűszeres pác, paradicsom.
Terhesség esetén: sószegény étrend, gyenge fűszerezés.
Vesebetegség esetén: köménymag, ánizs, vanília, citromhéj, zöldpetrezselyem.

Általában ajánlatos, hogy legalább évente kétszer – tavasszal és ősszel – úgynevezett diétás, pihentető napot tartsunk, és a gyógynövény-szaküzletekben kapható, vértisztító teakeverékkel szervezetünkben végezzünk *nagytakarítást*. Minden szervnek szüksége van pihenésre, de a gyomornak különösen, hiszen a helytelen és mértéktelen étkezés miatt sok káros és fertőző hatás éri. tapasztalat bizonyítja, hogy ez a tavaszi-őszi vértisztító kúra nagyon hatásos. Az általános és alapos salaktalanítás, vértisztítás során a gyógyteakeverékkel az egész szervezet általános felüdülését, regenerálódását is elérjük, mégpedig a legtermészetesebb úton, minden megterhelés nélkül.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat