Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-06

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-06

FÜVESKÖNYV

A gyömbér
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A könyv összeállítója, Sen Nang császár a gyógyító növényeket saját magán próbálta ki, míg egy mérgező növény a halálát nem okozta.
Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát. Így leheletük édes, az istenek számára elfogadhatóbb lett. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér.
A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.
A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.
Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő. Az indiai konyha fontos fűszere.

Citromos-mézes gyömbértea
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.

Gyömbérsör
A gyömbérsör, nevével ellentétben, alkoholmentes ital. 9 nap alatt lehet elkészíteni. Tegyünk egy kancsóba 1,5 dkg szárított sörélesztőt, 4,5 dl melegvizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál cukrot. Keverjük össze, és lefedve tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott 24 óráig. Ezután 6 napon át minden nap tegyünk bele 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál cukrot. 7 nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban 1,2 l meleg vízben oldjunk fel 75 dkg cukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva 1 hétig eláll.

Gyömbéres receptek:

Kakukkfüves-gyömbéres cukkini krémleves
Hozzávalók:
# cukkini
# kakukkfű
# friss gyömbér
# tengeri só
# olívaolaj
# fehérbors
# nyers uborka
Elkészítés: A cukkinit lereszelem, egy lábosban felforrósítok egy kis olajat, és ráöntöm a cukkinit. Addig főzöm, amíg megpuhul, sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet, és a fokhagymanyomón áttört friss gyömbért (erős az íze, ezért kb. csak 1-2 cm-t). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, felforralom, végül botmixerrel pépesítem. Friss uborkakarikákkal tálalom.

Kínai savanyú leves
Hozzávalók:
# csíkokra vágott sárgarépa
# húsleveskocka
# póréhagyma
# zöldborsó
# gyömbér
# méz
# ecet
# só
# szójaszósz
# csíkokra vágott csemegeuborka
# vízbe áztatott üvegtészta (de cérnametélt is megteszi)
# étkezési keményítő
Elkészítés: A zöldségeket felteszem főni a húsleveskockával, majd a gyömbérrel, szójaszósszal, ecettel, mézzel ízesítem. Egy gondolatnyit sűrítek rajta étkezési keményítővel, és ha már agyonkóstolgattam és nagyon finom, csak akkor teszem bele a csemegeuborkát és a tésztát.
Megjegyzés:
Azért nem írtam mennyiségeket, mert van, aki a levest hígan szereti, van, aki a kanalat megállítja benne... Az ízét pedig legjobban kóstolgatással lehet beállítani.

Orjaleves
Hozzávalók:
# 80 dkg orja (sertésgerinc)
# 20-20 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé
# 1 fej vöröshagyma
# A fűszerezéshez:
# gyömbér, szerecsendió-virág, csípős paprika, bors, só
Elkészítés: A sertéshúst feldaraboljuk, kb. 3 liter vízbe feltesszük főzni. Megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát és a fűszereket. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket. Betétként vékony metéltet (laskát), vagy árpagyöngyöt (gerslit) főzünk bele. Tálaláskor, ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt (sáfrányos szeklicét) is teszünk bele.

Csípősre pácolt csirkeszárny sült paprikával és paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
# 80 dkg csirkeszárny
# 1 dl olaj
# 1 evőkanál szójaszósz
# erőspaprikakrém ízlés szerint
# 1 teáskanál reszelt gyömbér
# 2 evőkanál ketchup
# 25 dkg színes húsú paprika, vegyesen
# 25 dkg paradicsom
# 2 gerezd fokhagyma
# 1 evőkanál vágott petrezselyem
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk, a szárnyvégeket levágjuk. Összekeverjük az olajat, a szójaszószt, az erős paprikát, a gyömbért és a ketchupöt. Jól elkeverjük a szárnyakat ezzel a fűszeres páccal, majd letakarva 1 napra hűtőbe tesszük.
Elkészítés: Felhasználás előtt a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Megsózzuk a húst, tepsibe tesszük. A páclés tálat kevés vízzel öblítjük, amit szintén ráöntünk a szárnyakra. A sütőben 30-35 percig sütjük. Amikor a hús szép piros és puha, kivesszük. Közben a paprikákat és a paradicsomokat megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre, illetve cikkekre vágjuk. (A paradicsomok héját forró vízbe mártva el is távolíthatjuk.) A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sütőtálból kivesszük a szárnyakat, a visszamaradt szaftot serpenyőbe tesszük, s ezen futtatjuk meg a paprikaszeleteket. Amikor összeestek, rátesszük a paradicsomokat, ha szükséges, sózzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és erős lángon az egészet összepirítjuk. A végén megszórjuk a petrezselyemmel, tányérokra adagoljuk, ráhelyezzük a sült szárnyakat, és tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 486 kcal

Kókuszos csirkefalatkák
Hozzávalók:
# 2 csirkemell
# 2-3 evőkanál kókuszreszelék
# 1 evőkanál olaj
# só
# bors
# őrölt gyömbér
Elkészítés: A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a felhevített olajban fehéredésig sütjük, majd fűszerezzük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi, és addig sütjük, míg zsírjára sül. Ekkor megszórjuk a kókuszreszelékkel, és picit *odakapatjuk*. Rizzsel tálaljuk.

Mézes-barackos pulykamell
Hozzávalók:
# kb. 40 dkg pulykamellfilé
# 2 evőkanál méz
# 1 evőkanál mustár
# 2 gerezd fokhagyma
# 1 teáskanál gyömbér
# 1/2 teáskanál curry
# 4-5 evőkanál olívaolaj
# só ízlés szerint
# 1/2 doboz felezett őszibarack befőtt
# 1 db tömlős tejszínes krémsajt
# kb. 1/3 doboz natúr vajkrém
# a tetejére reszelt sajt
Elkészítés: A pulykamellet megmosom, ujjnyi vastag szeletekre vágom, kicsit kiklopfolom és sózom. A mézet, mustárt, gyömbért, curry-t, egy kevés sót és a lereszelt fokhagymát összekeverem, majd hozzáteszem az olívaolajat, és azzal is szépen kikeverem. A hússzeletek mindkét oldalát bekenem a masszával úgy, hogy hagyok egy egész kicsit a sajtos öntethez is.
A sajtkrémet és a vajkrémet abba a tálba teszem, amiben a fűszeres öntetet készítettem, és kicsit átlangyosítom őket a mikróban, hogy könnyebben össze lehessen keverni.
Egy sütőtálba helyezem a hússzeleteket, befedem őket a gerezdekre szelt barackkal, és ráöntöm-kenem a sajtkrémes-vajkrémes öntetet. Vajat morzsolok a tetejére, alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből, rászórom a reszelt sajtot, és alufólia nélkül visszateszem, hogy sütés közben ráolvadjon.
Curry-s-mazsolás rizzsel is kellemes, de ugyanolyan finom hasábburgonyával. A lényeg, hogy ne vesszen kárba az a finom sajtos-mézes-barackos-fűszeres lé, ami sütés közben keletkezik... :)
Megjegyzés:
Aki szereti a *hús gyümölccsel* kombinációt, annak ízleni fog.
Ha van lelkierőnk, előző este is bepácolhatjuk a húst, így természetesen intenzívebb íze lesz.

Gyömbéres csirkecombok
Hozzávalók 4 személyre:
# 80 dkg alsó csirkecomb
# 1 dl olaj
# 1 mokkáskanál reszelt gyömbér
# 2 evőkanál méz
# 1 evőkanál csirke-fűszerkeverék
# 40 dkg nektarin (lehet sárgabarack is)
# 4 szál újhagyma
# A körethez:
# 2 tasak gyorsrizs (vagy kevert vadrizs)
Előkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felét összekeverjük a gyömbérrel, a mézzel, őrölt borssal ízesítjük, és a húsokra kenjük. Letakarva hűtőbe tesszük 1 napra.
Elkészítés: Sütés előtt a húst beszórjuk a fűszerkeverékkel. A maradék olajat egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük, és a csirkecombokat nagyon lassan, ha kell, felénél letakarva, megsütjük. A barackokat megmossuk, felezzük és eltávolítjuk a magokat. Az újhagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. Amikor a hús megsült, rászórjuk a hagymát, pár percen át pároljuk, majd a barackot is hozzáadjuk. Pici vizet öntünk alá, és 2-3 perc múlva tálaljuk. Köretnek rizst, vagy kevert vadrizst adhatunk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag köret nélkül: 541 kcal

Húsos derelye besamelmártásban
Hozzávalók:
# 20 dkg búzaliszt
# 25 dkg pulykamell
# 5 dkg füstölt szalonna
# 2 db tojás
# 1 kis fej vöröshagyma
# 1 evőkanál szójaszósz
# 1 teáskanál ételízesítő
# csipetnyi őrölt gyömbér
# bors
# frissen őrölt koriander
# szegfűszeg
# só
Elkészítés: A lisztből és 1 tojásból kevés vízzel és pici sóval gyúrt tésztát készítek. Félreteszem, pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket.
A pulykahúst a szalonnával és a hagymával ledarálom, hozzáadom a fűszereket, a tojást és a szójaszószt. Jól összedolgozom, és ezt is félreteszem. A tésztát kb. 2 mm vastagságúra nyújtom, majd félbevágom. Az egyik felét a nyújtódeszkán hagyom, a másikat félreteszem. A deszkán lévő tésztára egymástól egyenlő távolságra kis halom tölteléket teszek, majd ráterítem a tészta másik felét. A halmok között a tésztát tenyerem élével összenyomom, majd derelyevágóval v. éles késsel elvágom. Forró sós vízben kifőzöm, lecsurgatom, és a vajjal kikent tepsibe egymás mellé rakom úgy, hogy ne érjenek össze. Sajtos tejmártást (besamelt) készítek, melybe kevés erőspaprika-krémet (darált, sós paprika) is teszek. Ezzel leöntöm a tésztákat, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig sütöm, míg szépen megpirul a mártás teteje.

Pisztáciás-datolyás csirke
Hozzávalók 4 személyre:
# 15 dkg sárgarépa
# 1 fej hagyma
# 10 dkg szárított datolya
# 3 dkg pisztácia
# 3 dkg vaj vagy margarin
# 4,5 dl csirkehúsleves (kockából)
# 1 teáskanál fahéj
# 1 teáskanál őrölt gyömbér
# 1/2 teáskanál szerecsendió-virág
# 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
# 15 dkg kuszkusz
# 5 evőkanál méz
# 1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg)
# 1 gránátalma
# só
# bors
A sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A datolyákat kimagozzuk és apróra vágjuk, a pisztáciát pedig durvára aprítjuk.
A répát és a hagymát forró zsiradékban megpároljuk. Hozzáadjuk a pisztáciát meg a datolyát, és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük 3,5 dl csirkehúslevessel, hozzáadjuk a fűszereket, majd felfőzzük. Belekeverjük a kuszkuszt, és lefedve, kis lángon, kb. 10 perc alatt hagyjuk megduzzadni. 1 evőkanál mézzel, sóval és borssal ízesítjük.
A csirkét kívül-belül lemossuk, szárazra töröljük, besózzuk. A kuszkusz egyik részét a csirke hasába töltjük, a maradékot félretesszük. A csirke hasrészét fogpiszkálókkal összetűzzük, és a csirkét tepsibe helyezzük.
A félbevágott gránátalma egyik felét kifacsarjuk, a levet a maradék mézzel elkeverjük, majd a mézes lé felével megkenjük a csirkét.
A csirkét 225 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegített sütőben, a legalsó sínen kb. 15 percig sütjük, utána megkenjük a maradék almalével. Aláöntjük a megmaradt csirkehúslevest, és 200 fokon (gázsütő: 3 fokozat) további 40 percig sütjük.
A megmaradt kuszkuszt ismét felmelegítjük. A gránátalma másik feléből kiszedjük a magokat, és rászórjuk az elkészült csirkére. A kuszkusszal fogyasztjuk.
Megjegyzés:
1 adag: kb. 870 kalória, 68 g fehérje, 10 g zsír, 26 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 50 perc (a hűtési időn kívül)

Koloska-völgyi csuka
Hozzávalók:
# 25 dkg-os filézett csuka szelet
# gyömbér
# őrölt mustármag
# fokhagymakrém
# csípős pirosarany
# só
# 1 fej lilahagyma
# olívaolaj
lkészítés: A csukaszeletet vékonyan bedörzsöljük az őrölt gyömbér, mustármag és só keverékével. Akkora alufóliát tépünk, hogy a csukát bele tudjuk csomagolni. A hagymát vékony karikára szeljük, és a fóliára kirakjuk a halszelet alá, kevés olívaolajat önzünk rá. A csukát vékonyan megkenjük a fokhagymakrémmel összekevert pirosarannyal, ráfektetjük a hagymaágyra. A csuka tetejére is hagymakarikákat terítünk. Faszenes grillsütőn kb. 15 percig mindkét oldalát átsütjük a becsomagolt halnak. Kibontjuk, és roston még 10 percig mindegyik oldalát ropogosra sütjük.
Megjegyzés:
Egészséges, könnyű étek. Kertben vagy a zöld természetben felállított grillsütőn laza beszélgetés mellett elcsipegetni a csuka jellegzetesen egyedi ízét lélekemelő élmény.

Zöldborsós csirke
Hozzávalók:
# 1 csirke
# 30 dkg zöldborsó
# 3 szál répa
# 1 csokor petrezselyem
# 1 közepes nagyságú gyömbér
# só
# paprika
# kis olaj
# 1 evőkanál liszt
Elkészítés: A csirkét feldaraboljuk, a darabokat kis olajban midkét oldalukon megsütjük, 2 pohár vízzel felöntjük, belekeverjük a lisztet, a pirospaprikát, sózzuk, a gyömbért is hozzátesszük (amit a pici lyukú reszelőn pépesre reszeltünk). A répát kis kockára vágjuk, beletesszük. A petrezselymet, a zöldborsót akkor tesszük hozzá, amikor már majdnem megfőtt. Készre főzzük, ha szükséges, még öntünk hozzá vizet, hogy jó sűrű leve legyen. Krumplipüré vagy rizs illik hozzá.

Ananászos rizs
Hozzávalók:
# rizs
# 1 darabolt ananász (konzerv vagy friss)
# só
# bors
# petrezselyem
# gyömbér
# olaj
Elkészítés: A rizst megmossuk, kevés olajban megpirítjuk, felöntjük vízzel, fűszerezzük, főzzük.
Az ananászt megpucoljuk (a konzervet kinyitjuk), feldaraboljuk, pici olajban megpirítjuk, a megpuhult rizshez keverjük.
Megjegyzés:
Karácsonyra!!!!!!

Egyszerű, de nagyszerű paradicsomos tészta
Hozzávalók:
# spagetti
# 3 paradicsom
# 1 gerezd fokhagyma
# só
# fehérbors
# oregano
# gyömbér
# 2 teáskanál méz
# (kechup)
Elkészítés: A tésztát sós vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Ehhez a paradicsomok héját bevagdossuk, néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük, majd könnyedén eltávolítjuk. Ezután egy kevés vízben elkezdjük főzni, amíg pépessé válik. (Ha jó érett a paradicsom, ez gyorsan bekövetkezik, ha nem, kicsit tovább tart.) Ha nem lesz teljesen egynemű, turmixolhatjuk. Belenyomjuk a fokhagymagerezdet, fűszerezzük ízlés szerint. A méz kissé édeskéssé varázsolja, ami különlegesen telt ízt kölcsönöz. Amikor elkészültünk ezzel, még kicsit rotyogtatjuk, a kívánt sűrűségűre forraljuk, majd összekeverjük a tésztával, és egy kis reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A kechupot azért tettem zárójelbe, mert magas cukortartalma nagyon egészségtelen, így senkinek sem ajánlom jószívvel a használatát. Most, mivel a paradicsomok kissé éretlenek voltak, nekem is szükségem volt egy kis feljavításra, de aki teheti, ne tegyen bele.
Amúgy nagyon finom, aki szereti a paradicsomot, biztos ízleni fog!

Tejszínes csirke spagettivel
Hozzávalók:
# 1 nagy csirkemell filé
# 0,5 l tejszín
# gyömbér
# szerecsendió
# só
# őrölt feketebors
# 1 csomag spagetti
Elkészítés: A húst felcsíkozom, forró olajon fehérre sütöm, majd ráöntöm a tejszínt és megszórom a fűszerekkel. Készre főzöm (fontos, hogy ne legyen sűrű, mert a spagetti akkor magába szívja). A spagettit kifőzöm, majd tálra szedem, és végül rászedem a tejszínes csirkét.

Kakaós muffin
Hozzávalók:
# 3 dl finom liszt
# 1 dl kristálycukor (aki édesszájú, az tehet bele több cukrot is)
# 1 csipet só
# 1 csomag sütőpor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
# 1 mokkáskanál őrölt fahéj
# 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
# 2 dl joghurt (kefír vagy tejföl is lehet)
# 1 db tojás
# 0,75 dl olaj
# 2 evőkanál ún. mediterrán mix (szárított citrom, narancs, mazsola, ribizli) vagy hasonló szárított gyümölcsdarabok
Elkészítés: Egy tálba szitálom és jól összekeverem a lisztet, cukrot, sót, sütőport, vaníliás cukrot, kakaót, gyömbért és fahéjat. Hozzáöntöm a joghurt, tojás és olaj keverékét, majd gyorsan összedolgozom. Nem kell nagyon sokáig keverni, hamar összeáll. Ezután belekeverem a szárított gyümölcsöket.
A tészta bekeverése előtt bemelegítem a sütőt kb. 180 fokra (gázsütőn 2-3. fokozat). A normál méretű muffinformába muffinpapírokat teszek. A tésztát kiadagolom az egyes mélyedésekbe kb. 2/3-ig (a fenti mennyiség pont ennyi lesz). A sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Azért a végén tűpróbát tartok, ha még ráragad a tészta, akkor egy-két percet még sütni kell.

Sárgarépakenyér
Hozzávalók:
# 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
# 1 teáskanál sütőpor
# 1 teáskanál szódabikarbóna
# 2 teáskanál őrölt fahéj
# 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
# csipet só
# 12 dkg vaj
# 2 db tojás
# 2 db alma
# 2 szál sárgarépa
# 15 dkg durvára vágott dió
# 0,8 dl frissen facsart narancslé
# reszelt narancshéj
Elkészítés: Alufóliával kibélelünk egy 23 cm hosszúságú gyümőlcskenyérformát úgy, hogy a szélei túllógjanak. A fóliát kivajazzuk. Tálba szitáljuk a lisztet, fűszereket, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót. Beledolgozzuk a vajat és a tojásokat. Belekeverjük a reszelt almát, a reszelt sárgarépát, a diót, a narancs levét és reszelt héját. A tésztát a formába simítjuk, és 170 fokon 65-70 percig sütjük. A süteményt 30 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a fólia segítségével kiemelve teljesen kihűtjük.

Illatos sütemény az adventi fácskára
Hozzávalók 24-30 darabhoz:
# a tésztához:
# fél csomag sütőpor
# 46 dkg liszt
# 30 dkg vaj
# 15 dkg méz
# 2 tojás
# 1 citrom lereszelt héja
# csipetnyi őrölt gyömbér
# a tészta nyújtásához:
# liszt
# a lekenéshez:
# 0,5 dl tej
# a mázhoz:
# 2 tojásfehérje
# 1 kiskanál citromlé
# 10-15 dkg porcukor
Elkészítés: A sütőport a liszttel elkeverjük, a vajat, a mézet, az egész tojásokat, a fűszereket hozzáadjuk és összegyúrjuk. Fóliába csomaguljuk, majd legalább 1 órán át hűvös helyen pihentetjük. Belisztezett deszkán 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle karácsonyi formákkal – csillag, hold, csengettyű – kiszúrjuk. Tetejét a tejjel megkenjük, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatva, 180 fokra (légkeveréses sütőben 165 fok) előmelegített sütőben 12-14 perc alatt szép világosra sütjük. A mázhoz a tojásfehérjéket villával fölverjük, a citromlevet belecsorgatjuk, és annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kihűlt süteményekre nyomózsák segítségével a számokat 1-től 24-ig rárajzoljuk, a többit szépen kicifrázzuk. Ha a máz megszikkadt, tűvel vékony cérnát vagy fonalat fűzünk át a süteményeken, és a kis adventi fenyőre aggatjuk azokat.

Bajor karácsonyi stollen
Hozzávalók:
# 56 dkg liszt
# 18 dkg vaj
# 5 dkg cukor
# 3 dkg élesztő
# 8 tojás sárgája
# 2 dl tej
# 5 dkg mazsola
# 5 dkg mandula
# 1 citrom reszelt héja
# reszelt szerecsendió
# fahéj
# őrölt gyömbér
# szegfűszeg és kardamommag
# 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és betakarva meleg helyre állítjuk.
Amíg ez a kovász meleg helyen pihen és kel, meglágyítjuk a vajat, cukorral meg a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk.
A mazsolát, mandulát és a többi ízesítőt a már megdagasztott tésztába dolgozzuk bele.
A tésztából golyót formálunk, közepét a nyújtófával hosszában benyomjuk, az így keletkező hosszúkás cipót olvasztott vajjal megkenjük, és a két oldalát egymásra hajtjuk. Melegre állítjuk, hogy megkeljen. Kelés után forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ahogy megsült, vaníliás cukorral meghintjük.
Megjegyzés:
A fűszerezést úgy egyszerűsítem, hogy mézes fűszerkeveréket használok. Teszek még bele narancshéjat, csokoládé- és cukrozott gyümölcsdarabokat. De lehet dúsítani durvára vágott dióval is. A tészta formálása még egyszerűbb, ha a golyót kissé ellapítjuk, és egyik felét a másikra hajtjuk, olyan formát készítünk mintha kenyér lenne.

Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
# 7 tojás
# 7 evőkanál cukor
# 8 evőkanál liszt
# 2 kávéskanál sütőpor
# késhegynyi szódabikarbóna
# fűszerek (őrölve):
# fahéj
# gyömbér
# szegfűszeg
# 2 evőkanál méz
# 2 evőkanál kakaópor (nem kötelező)
# Belevalók:
# mazsola
# narancshéj (cukrozott vagy frissen reszelt, ez esetben a reszelő nagy lukain reszelve pikánsabb lesz)
# citromhéj
# szárított vagy friss gyümölcsök (dió, alma, mandula, és bármi, ami jól esik)
Elkészítés: A tojásokat a cukorral (robotgéppel) felverem, hozzáadom a lisztet, a fűszereket, sütőport, szódabikarbónát, majd a gyümölcsöket, a narancs levét esetleg bele is lehet csavarni. Mikor minden benne van, formába öntöm (tetszés szerintibe), és élőmelegített sütőben fóliával letakarva kb. fél órát sütöm (formafüggő). Tűpróbával állapítom meg jó-e.
Megjegyzés:
Már sütés közben is igazi Karácsony illat terjeng a konyhában...

Csokis-mandulás töltött alma
Hozzávalók 8 személyre:
# 8 szép nagy alma
# 15 dkg cérnametélt
# A mártáshoz:
# 3 tojás
# 10 dkg cukor
# 10 dkg étcsokoládé
# 5 dkg vaj
# 1 tasak vaníliás cukor
# 1 csipetnyi őrölt gyömbér
# 5 dkg tisztított szeletelt mandula
# 1 citrom reszelt héja
# 1 dl tejföl
# A tepsi kikenéséhez:
# vaj
# A tálaláshoz:
# 1 tasak hidegen kikeverhető pudingpor, ízlés szerint
# porcukor, tetszőleges gyümölcs, citromfű
Előkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lehűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből 5 dkg cukorral kemény habot verünk. A csokoládét durvára lereszeljük.
Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével (5 dkg), a vajjal, és beletesszük a vaníliás cukrot, a gyömbért, a reszelt (vagy vágott) csokoládét, a mandulát (meg is piríthatjuk kicsit), csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a tejfölt. Összekeverjük. A tésztát hozzáadjuk a mártáshoz, összeforgatjuk, és óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét is. A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az almák kalapját levágjuk, magházukat kivájjuk, gyümölcsöket a tűzállótálba állítjuk, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük. A sütőből kivéve, ha már nem túl forró, beletöltjük a tésztát, majd visszatéve még 20 percig sütjük. A pudingporból , az elkészítési utasítás szerint öntetet készítünk. Az almákat meghinthetjük porcukorral, díszíthetjük gyümölcsökkel, és az öntettel együtt forrón tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 486 kcal

Gyömbéres-szilvás rétes
Hozzávalók:
# a tésztához:
# 5 dkg margarin
# 25 dkg liszt
# 1 csipet só
# 1 db tojás
# 1 kávéskanál ecet
# 1,5 dl langyos víz
# liszt a tészta kinyújtásához
# a töltelékhez:
# 1 kg szilva
# 10 dkg cukor
# 5 dkg aprított mandula
# 5 dkg darált mandula
# 10 dkg friss gyömbér
# porcukor a díszítéshez
Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe tesszük az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd kis adagokban hozzákeverjük az ecetes langyos vizet. Az összetevőket két lapáttal összedolgozzuk vagy keverőtálban kézimixerrel összekeverjük. Az összekevert tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, amíg könnyű és rugalmas, selymes fényű tésztát kapunk. A tésztából cipót formálunk, megkenjük olajjal, majd egy kissé felmelegített porcelán- vagy kerámiatállal lefedjük, és legalább fél óra hosszat pihentetjük.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a cukorral és az aprított, darált mandulával összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, fokhagymanyomón áttörjük és a szilvához adjuk, majd az egészet összekeverjük. A tésztát belisztezett abroszra tesszük, és kézhát segítségével hajszálvékonyra nyújtjuk, a széleket levágjuk. A szilva-mandula-gyömbér keveréket a tésztán egyenletesen szétosztjuk. A tészta egyik szélét a töltelékre hajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral befedett sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 175 fpkon kb. 45 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, porcukorral meghintjük és felszeleteljük.
Megjegyzés:
Friss gyömbér helyett gyömbérport is használhatunk.

Lélekemelő téli ital
Hozzávalók személyenként:
# 1 evőkanál cukor
# 2 dl tej
# őrölt fahéj
# őrölt szegfűszeg
# vaníliarúd
# egy csipetnyi gyömbér
# Ha van lehetőségunk tej habosítására, akkor kb. +1 evőkanál tej/fő, ha nincs, tejszínhab ízlés szerint.
Elkészítés: A cukrot teflon edényben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a fűszereket. 2-3 perc főzés után bögrékben vagy forró italos poharakban tálaljuk. A tetejére tejhab vagy tejszínhab kerül. Sablon segítségével különböző fahéj vagy csokoládéforgács figurákkal díszíthetjük a tetejét.
Megjegyzés:
Étkezési keményítő hozzáadásával finom krém készíthető.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat