Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. szeptember 6.
Ha vendégek jönnek, könnyen és hamar elkészíthetjük az alábbi finomságokat:
VEGYES KÍNÁLÓ ROKFORTOS ÖNTETTEL Hozzávalók 4 személyre: # 1 fej saláta # 4 paprika # 4 paradicsom # 1 kígyóuborka # 1 póréhagyma # 1 fej lilahagyma # 2 sárgarépa # 1 kis csokor kapor # 20 dkg rokfort sajt # 1 nagy tubus majonéz # 1 dl tejszín Előkészítés: A salátát levelekre szedjük, alaposan megmossuk, leszárítjuk, és csíkokra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot, az uborkát megmossuk, és kockára vágjuk. A póréhagymát, a lilahagymát meghámozzuk, és finomra metéljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A kaprot megmossuk, és finomra aprítjuk. Elkészítés: Az előkészített zöldségeket a sárgarépa kivételével mély tálba tesszük és összekeverjük. A rokfortot burgonyanyomón (vagy villával) áttörjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejszínt, a kaprot, csipetnyi sót és borsot. Összekeverjük, a salátára öntjük, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Tálaláskor a tetejét a sárgarépával megszórjuk.
MÁJAS SZENDVICS Hozzávalók 4 személyre: # 25 dkg pulykamáj # 1 kis fej hagyma # 5 dkg szalonna # 1 evőkanál vaj # 1 mokkáskanál zsálya # 5 dkg tisztított napraforgómag # 12 szem aszalt szilva # 5 cl whiskey # 1 evőkanál mustár # 1 csomag (10 g) zselatin # 1 dl fehérbor # 2 paradicsom # 8 szelet barna szendvicskenyér # 2 evőkanál majonéz Előkészítés: A májat megtisztítjuk, megmossuk, darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, zsírjára pirítjuk benne a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a májat, a zsályát, és gyakran megkeverve 5 percig pirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk. Merülőmixerrel felaprítjuk, belekeverjük a napraforgómagot, és sóval, borssal ízesítjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy őzgerincformát (vagy más tűzálló formát/tálat), és beletöltjük a májas krémet. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Az aszalt szilvákat kettévágjuk, a whiskeyben a mustárral 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, és betesszük a hűtőbe. Amikor a májas krém elkészül, kikapcsoljuk a sütőt, még 10 percig bent hagyjuk a formát, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A zselatint a csomagoláson szereplő utasítás szerint víz helyett a borral elkészítjük, a májas krémre öntjük. Letakarjuk a formát fóliával, és legalább 4 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a formát rövid időre forró vízbe mártjuk, kiborítjuk, és a májas pástétomot nem túl vékony szeretekre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, karikára vágjuk. A kenyereket megpirítjuk, négyet megkenünk a majonézzel, rárakjuk a májas pástétomszeleteket, szétosztjuk rajta a paradicsomot és az aszalt szilvát, ráborítjuk a maradék kenyeret, és fogyasztjuk.
|