Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. október 14.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. október 14.

Ha sok vöröshagymát kell pucolni, egyszerűen felhúzzuk az úszószemüveget, így nem férkőzik a szemünkhöz a csípős illóolaj.

Elkerülheted a gázképződést, ha a bab főzővizébe teszel egy parafadugót!

A bab gyorsabban megfő, ha a főzővízbe teszel egy késhegynyi szódabikarbónát. Ezzel elkerülheted a gázképződést is!

A citromhéjreszelőről a rátapadt ciromhéjat legkönnyebben egy villa segítségével tudod lekaparni. A rések pont olyan távolságban vannak egymástól mint a villai fokai.

Ha azt akarod, hogy főzés után is szép zöld maradjon a spenót, a főzőlébe tégy egy fél kávéskanál szódabikarbónát.

Két ételt főzhetsz egyszerre, ha a vadasnak való húst először húslevesnek készíted el. Ha megfőtt, vegyél ki a levesből sárgarépát, turmixold, sürítsd tejföllel és étkezési keményítővel, engedd fel a húslevessel,tedd bele a főtt húst.Így lesz húslevesed és vadasod.

Ha hétvégéről marad húslevesed főtt zöldségekkel, ne öntsd ki. A zöldségeket turmixold össze, tegyél bele ízlés szerint fokhagymát, sűrítsd tejföl és étkezési keményítő keverékével, engedd fel a húslevessel, és kész a legfinomabb fokhagymakrém levesed.

Ha szárazbabot főzök, előző este beáztatom. Másnap új vízben főzőm önállóan fél órán át. Ezt a nagyon sötét színű vizet sem használom fel, szervezetünk és környezetünk "hálás" lesz érte.

Ha nincs otthon pudingpor, könnyedén készíthető puding 1 liter tejből, 5 evőkanál lisztből, 5 evőkanál cukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 5 kávéskanál szitált kakaóporból.

Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot teszel, hints meg kevés morzsával, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.

Ha rakott ételt készítesz, a tepsit vagy jénait kend ki margarinnal, szórd meg morzsával. Így az étel nem ég rá és könnyebb elmosogatni.

Ha fokhagymát tisztítasz, egyszerűbb, ha előtte a kés lapjával megroppantod, utána már puszta kézzel is pillanat alatt le lehet húzni a héját. Még a vékony belső héja is lejön.

Ha elsózod a levest, akkor egy egész hámozott nyers krumplit tegyél bele. Pörköltnél is működik.

A kocsonyát kicsontozva, hideg vizzel kiöblitett őzgerinc formába teszem, így szeletelni is lehet belőle. Az őzgerinc alját lehet díszíteni bármivel (főtt tojás, sárgarépa, stb.), így ha kifordítjuk a gerincből, a látvány sem utolsó.

A krumplifőzelék sokkal finomabb, ha a rántásnál a krumpli főzőlevét használjuk.

Ha igazán finom grízgaluskát akarok készíteni, akkor előző nap megfőzőm a húslevest, ha kihűlt, beteszem az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt leszedem a tetejét, és azt haszálom zsiradéknak a galuskához, így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.

A narancs héját a fehér húsától tisztítsd meg, majd a sárga részt szárítsd meg, apró darabokra törve kávédarálóban daráld finomra. Sokáig eláll, és sütemények készítésénél használható tetszés szerint.

Ha zöldebb banánt vettünk, másik gyümölcsre téve gyorsan megérik.

Ha a májat sütés előtt tejbe áztatod, nem lesz rágós.

Én a palacsinta tésztájába kevés olajat, cukrot, és pudingport is teszek, így sokkal finomabb, és biztosan nem szakad szét.

Ha kelt tészta készítésekor a lisztet pár másodpercig a mikróba teszed, meleg lesz a liszt, könnyebben kel a tészta.

Brokkoli párolás legegyszerűbb módja: Jénai aljára 1-2 evőkanálnyi enyhén sózott víz. Bele a rózsáira szedett, 1-2 cm száras brokkoli. Lefedve 6-8 perc alatt pont ideális állagúvá puhul a mikróban.

A rántott hús puha lesz, ha a zsírból kiszedve hideg vízbe mártod, majd lecsöpögteted, végül lefedve tárolod tálalásig.

Nem esik össze a piskóta, ha a sütő ajtaját egy résnyire nyitva hagyod. Támaszd ki egy hurkapálca-darabbal!

A rozsdafoltot a ruhából citromlével lehet eltüntetni. A foltra friss citromlevet csepegtetünk, megdörzsöljük. A folt a szemed láttára tűnik el.

Szárnyasok sütésénél, akár zsirral, akár vajjal öntözésnél nagyon célszerű egy kis szalicilt tenni a zsiradékba. Ez ropogóssa teszi a sültet.

A kifacsart, félbevágott citrom héját lefagyasztom, így sütikbe könnyű belereszelni.

Ha a karfiol főzővizébe kevés tejet teszel, akkor szép fehér marad!

A tojáshab nem esik össze, ha kevés cukrot keverünk bele, mielőtt teljesen felvernénk!

Ha száraztésztát főzünk, tegyünk a a főzővízbe egy kanál olajat, így nem fog összeragadni a tészta!

A dióbél vagy mandulabél könnyen hámozható, ha előtte pár percig forró vízben áztatod!

Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

Sütés közben gyertyát gyújthatunk, így a kellemetlen szag nem terjeng a lakásban.

Gombát csak sértetlen zománcú edényben főzzünk, mert a hibás zománcú edényben a gomba nemcsak megsötétedik, hanem kellemetlen fémes ízt kap!

A csülök vizét ne öntsd ki, jó a bab- és lencsefőzelékhez. Fagyasztva is eltartható.

Nem fogyott el a pezsgő? Sebaj. Elég, ha beleteszünk egy kanalat az üvegbe és betesszük a spájzba. Amikor fogyasztani akarjuk, betesszük a hűtőbe. Benne marad a buborék.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat