Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-11-23

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-11-23

Meztelenül a konyhában?

Az IKEA 5 kontinens 28 országában, közel 14 000, országonként 500 ember megkérdezésével a konyha használati szokásokat mérte fel. Kiderült, hogy a konyhát nem csak főzésre használjuk, hanem naponta több órát is eltöltünk itt, hiszen ez a családi beszélgetések legfőbb színtere, sőt… olyan konyhák is akadnak, ahol televíziót is találunk.

Konyhakörkép…
A lakás legfontosabb helyisége
A szobák fontossági sorrendjének meghatározásánál a megkérdezettek 40%-a a nappalit, 26% viszont a konyhát jelölte meg első helyen. A nők számára általában a konyha fontosabb a nappalinál, hiszen 1%-uk a konyhában tölti a legtöbb időt, míg a férfiak mindössze 10%-a vallja ugyanezt. A magyarországi megkérdezettek 36%-a a nappalit, 22% viszont a konyhát tekinti a lakás legfontosabb helységének.

Kik a konyhabarátok?
A konyha fontossága egyenesen arányos az ott eltöltött idővel. Néhány nemzet számára a konyha kiemelt fontossággal bír: Olaszország, Svédország és Norvégia esetében a megkérdezettek 44-50%-a jelölte meg a konyhát, mint a lakás legfontosabb helyiségét.

Több mint 2 óra csak a konyhában?
A kutatásból kiderült, hogy világviszonylatban átlagosan 2 óra 18 percet töltünk naponta a konyhában, hétvégén ez az idő 2 óra 24 perc. A magyarok munkanapokon átlagosan 142 percet töltenek a konyhában, hétvégén többet, 178 percet. Főzéssel viszont csak napi 1-2 órát töltünk. Az olaszok azok, akik nem csak a legtöbb időt töltik el a konyhában - több mint 3 órát -, hanem a legváltozatosabb tevékenységekre is használják azt. A kutatás eredményei szerint a magyar megkérdezettek 33,9%-a a nappaliban, 32,7%-a viszont a konyhában tölti el a legtöbb időt otthon.

Mi minden történik egy konyhában?
E tekintetben a legváltozatosabb a svéd és a magyar konyha. A magyar konyha a családi étkezések (70,2%) mellett, a családi beszélgetések, viták (71,2%), a társasági élet (65,6%), barátok megvendégelése (53,6%), telefonbeszélgetés (41,7%), főzés, hobbi tevékenységek (22%), tévénézés (15%), házi feladat készítés és játék (20%), munka, illetve internetezés (21.2%), gyakran romantika (13.2 %) színtere is. A konyhát leginkább a finnek, svédek, csehek és magyarok használják internetezésre munkavégzésre.

Szex a konyhában?
A kutatásból kiderül az is, hogy mely országokban válik a konyha a romantika színteréül. A lista élén Svédország és Japán áll 22%-kal, melyeket Dánia és Belgium követ. A magyarok 13% vallotta úgy, hogy nem veti meg a konyhai helyszínt sem, ha szexre kerül a sor.

Meztelenül is lehet?
A megkérdezettek 16%-a válaszolta, hogy életében már legalább egyszer előfordult, hogy meztelenül vagy alsóneműben főzött. A fiatal válaszadók 19%-a, a férfiak 19%-a és a szinglik 22%-a nyilatkozott úgy, hogy életében már előfordult ilyesmi. Ez a szokás leginkább a német nyelvterületeken gyakori, így Ausztriában (22%), Svájcban (26%), a Spanyol-szigeteken (29%), és a klíma ellenére Dániában, Finnországban (33%), valamint Norvégiában (28%) sem ritka, hogy meztelenül, vagy alsóneműben főznek.

Az étkészlet legyen egyforma és hiánytalan!
A megkérdezettek kétharmadának háztartásában fellelhető legalább egy teljes, 6 darab egyforma tányérból álló étkészlet. Ez az arány a magyaroknál a legmagasabb, a megkérdezettek majdnem 94%-a nyilatkozott úgy, hogy van legalább egy teljes, hat darabos étkészlete, míg Kanadában és Ausztráliában ez az arány 74-78%, Európa nyugati felén is csak a megkérdezettek valamivel több, mint 70%-ának van egy teljes étkészlete.

Nem csak nálunk hódítanak az olasz ételek
A megkérdezettek 28%-nak kedvenc konyhája az olasz konyha, ezután közvetlenül a kínai (16%). A magyarok esetében a megkérdezettek 41,7%-a szintén az olasz konyhát kedveli a legjobban.

Milyen egy magyar konyha?
A kutatás szerint a magyar konyhák többnyire funkcionálisak, tágasak, kellemes hangulatúak. Inkább tradicionálisak: a megkérdezettek 66,6%-a nyilatkozott úgy, hogy konyhája öt évnél idősebb, 57,8% viszont modernnek ítéli konyháját. A megkérdezettek 81,6%-a tartja úgy, hogy konyhája kellemes hely. A magyar konyhák általában különféle háztartási eszközökkel jól felszereltek, így az alap háztartási gépeken kívül a megkérdezettek 76,5 %-a rendelkezik pirítós készítővel, 86,6% turmixgéppel, 76,5% kávéfőző géppel, 89,9% mikro sütővel.

Álmaink konyhája
A megkérdezettek álomkonyhája tágas, funkcionális, minél több tárlóhellyel ellátott, barátságos, meleg hangulatot sugárzó, modern, kellemes helyiség, ahol akár a barátainkkal is elüldögélhetünk. A magyarok számára fontos a minél több konyhai elektronikai eszköz, a megkérdezettek 52.4%-a számtalan konyhai elektronikai eszközt szeretne álomkonyhájába.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat