Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. október 13.
SATOBRIJAN
Hozzávalók: # 40 dkg marhafilé # disznózsír # só # bors # mustár # 30 dkg szeletelt sárgarépa # 30 dkg zöldborsó # 30 dkg koktélparadicsom # 10 dkg vaj # 2 szelet pirítós
Elkészítés: A filét sózzuk, borsozzuk, bekenjük mustárral, és rostélyon készre sütjük, közben a zsírral locsolgatjuk. Mikor elkészült, vastagabb szeleteket vágunk belőle, és a pirítósra helyezzük. Vajban megpároljuk a sárgarépát és a borsót, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a hússal tálaljuk.
ARGENTÍN MÁRTÁS
Hozzávalók: # 20 dkg natúr zsíros krémsajt # 10 dkg juhtúró # 2 db erős paprika # 1 csomag petrezselyem # 4-5 gerezd fokhagyma # 2 evőkanál olaj
Elkészítés: Az alapanyagokat tedd bele egy turmixgépbe, és az egészet turmixold össze. Ha túl sűrű lenne, egy kevés víz hozzáadásával keverd át még egyszer. Adhatod fasírthoz vagy sült húsok mellé.
Megjegyzés: Ha nem szereted a túl erőset, akkor elég egy paprika.
MAGYAR LÁNGOS
Hozzávalók: # 50 dkg liszt (fele darás, fele sima) # 2 darab tojás nagysagú krumpli # 1 dkg só # 3 dkg élesztő # 1 dl tej # 1 tojás # 1 kávéskanál vaj # 1 csipet cukor
Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk. Az élesztőt a tojással, vajjal, csipet cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a krumplit és a tejben futtatott élesztőt. Kalácstésztává dolgozzuk, majd kelni hagyjuk fél órát. Ha már megkelt, tojásnál nagyobb cipókra osztjuk, és lisztezett deszkára rakva még rövid ideig kelesztjük. Közben a serpenyőben olajat hevítunk. A deszkán megkelt cipókat kisebb palacsintákra húzzuk ki. Forró, bő olajban kisütjük. A kész lángost kiszedjuk, hagyjuk lecsepegni. Forrón tálaljuk, sót külön kínálunk hozzá. Tálalhatjuk fokhagymával, ketchuppal, reszelt sajttal, tejföllel, mindenkinek a fantáziájára bízom.
KUKORICÁS JÉGSALÁTA Hozzávalók: # 1 fej jégsaláta # 1 nagy lilahagyma # 1 kis doboz kukorica (konzerv) # olívaolaj # só # salátafűszer # bazsalikom
Elkészítés: összevágtam 1 jégsalátát és egy nagy fej lilahagymát, és hozzákevertem egy kis doboz kukoricakonzervet. Megcsöpögtettem olívaolajjal, megsóztam és megszórtam bazsalikommal és salátafűszerrel.
TOJÁSKRÉMES SZENDVICS
Hozzávalók: # 4 főtt tojás # 10 dkg vaj # 5 dkg parmezán sajt (kihagyható) # 2 evőkanál mustár # 1 teáskanál reszelt torma (esetleg almás torma) # 1 kávéskanál pirosarany # só # bors # szerecsendió # snidling # petrezselyem # valamint: # 5 dkg sonka # 1 marék ruccola saláta # 1 paradicsom
Elkészítés: A tojásokat lereszeljük, és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. 1 órát hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek, majd friss kenyérre kenjük (baguettel vagy barna kenyérrel a legfinomabb). Megszórjuk az ugyancsak apróra vágott sonkával és ruccola salátával, és egy karika paradicsomot teszünk rá.
Megjegyzés: Lehet toast kenyérre is kenni, és kettőt összeborítva ropogósra sütni. Ilyenkor a paradicsomot mellé adjuk, viszont tehetünk bele egy szelet könnyen olvadó sajtot (pl. scarmorzát vagy szendvics sajtot).
JOGHURT TORTA Hozzávalók: # 4 dl víz # 1 csomag zselatin # 3 dl tejszín # 1 csomag habfixáló # 5 evőkanál porcukor # 6 doboz gyümölcsjoghurt # 1 csomag vaníliás cukor # 1 narancs # 1 kivi # 5 dkg mazsola # 10 dkg meggykompót # 20 szem (mirelit) eper vagy málna
A díszítéshez: # tejszínhab # gyümölcsök # citromfű levelek
Elkészítés: 4 dl vízbe 1 csomag zselatint teszünk és felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 3 dl tejszínbe a csomag fixálót és 5 evőkanál porcukrot teszünk, majd felverjük. 6 db gyümölcsjoghurtot összekeverünk 1 csomag vaníliás cukorral és mikróban meglangyosítunk, majd hozzákeverjük a zselatint és az apróra vágott gyümölcsöket (1 narancsot, 1 kivit, 5 dkg mazsolát, 10 dkg meggykompótot, 20 szem epret). Ha mindennel elkészítünk, fogunk egy legalább 4 literes - inkább lapos, mint magas) lábast, kibéleljük fóliával, és beletöltjük a joghurt krémet. Egy éjszakára a hűtőben hagyjuk, majd másnap kiborítjuk egy tálra a megdermedt joghurt tortát, tejszínhabbal, eperszemekkel, narancs és kiviszeletekkel és citromfű levelekkel díszítjük.
FIGARO SZELET
Hozzávalók: # A tésztához: # 20 dkg margarin # 27 dkg liszt # 2 tojássárgája # 1 csomag vaníliás cukor # 1 csomag sütőpor # 10 dkg porcukor # kevés rum # A töltelékhez: # 2 evőkanál kakaó # 2 tojás # 1 csomag vaníliás cukor # 10 dkg dió # 10 dkg kristálycukor # 6 alma # + csokimáz
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, 2 részre osztjuk. Az egyiket kisodorjuk, kikent tepsibe rakjuk. A töltelékhez az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a kakaót, vaníliás cukrot, darált diót, 2 tojássárgáját, majd a felvert fehérjét. Ezt rákenjük a tésztára, majd befedjük a tészta másik kisodort felével. Megsütjük, és ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk.
|