Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. október 13.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. október 13.

SATOBRIJAN

Hozzávalók:
# 40 dkg marhafilé
# disznózsír
# só
# bors
# mustár
# 30 dkg szeletelt sárgarépa
# 30 dkg zöldborsó
# 30 dkg koktélparadicsom
# 10 dkg vaj
# 2 szelet pirítós

Elkészítés: A filét sózzuk, borsozzuk, bekenjük mustárral, és rostélyon készre sütjük, közben a zsírral locsolgatjuk. Mikor elkészült, vastagabb szeleteket vágunk belőle, és a pirítósra helyezzük. Vajban megpároljuk a sárgarépát és a borsót, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a hússal tálaljuk.


ARGENTÍN MÁRTÁS

Hozzávalók:
# 20 dkg natúr zsíros krémsajt
# 10 dkg juhtúró
# 2 db erős paprika
# 1 csomag petrezselyem
# 4-5 gerezd fokhagyma
# 2 evőkanál olaj

Elkészítés: Az alapanyagokat tedd bele egy turmixgépbe, és az egészet turmixold össze. Ha túl sűrű lenne, egy kevés víz hozzáadásával keverd át még egyszer. Adhatod fasírthoz vagy sült húsok mellé.

Megjegyzés:
Ha nem szereted a túl erőset, akkor elég egy paprika.


MAGYAR LÁNGOS

Hozzávalók:
# 50 dkg liszt (fele darás, fele sima)
# 2 darab tojás nagysagú krumpli
# 1 dkg só
# 3 dkg élesztő
# 1 dl tej
# 1 tojás
# 1 kávéskanál vaj
# 1 csipet cukor

Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk. Az élesztőt a tojással, vajjal, csipet cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a krumplit és a tejben futtatott élesztőt. Kalácstésztává dolgozzuk, majd kelni hagyjuk fél órát. Ha már megkelt, tojásnál nagyobb cipókra osztjuk, és lisztezett deszkára rakva még rövid ideig kelesztjük. Közben a serpenyőben olajat hevítunk. A deszkán megkelt cipókat kisebb palacsintákra húzzuk ki. Forró, bő olajban kisütjük. A kész lángost kiszedjuk, hagyjuk lecsepegni. Forrón tálaljuk, sót külön kínálunk hozzá. Tálalhatjuk fokhagymával, ketchuppal, reszelt sajttal, tejföllel, mindenkinek a fantáziájára bízom.


KUKORICÁS JÉGSALÁTA

Hozzávalók:
# 1 fej jégsaláta
# 1 nagy lilahagyma
# 1 kis doboz kukorica (konzerv)
# olívaolaj
# só
# salátafűszer
# bazsalikom

Elkészítés: összevágtam 1 jégsalátát és egy nagy fej lilahagymát, és hozzákevertem egy kis doboz kukoricakonzervet. Megcsöpögtettem olívaolajjal, megsóztam és megszórtam bazsalikommal és salátafűszerrel.


TOJÁSKRÉMES SZENDVICS

Hozzávalók:
# 4 főtt tojás
# 10 dkg vaj
# 5 dkg parmezán sajt (kihagyható)
# 2 evőkanál mustár
# 1 teáskanál reszelt torma (esetleg almás torma)
# 1 kávéskanál pirosarany
# só
# bors
# szerecsendió
# snidling
# petrezselyem
# valamint:
# 5 dkg sonka
# 1 marék ruccola saláta
# 1 paradicsom

Elkészítés: A tojásokat lereszeljük, és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. 1 órát hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek, majd friss kenyérre kenjük (baguettel vagy barna kenyérrel a legfinomabb). Megszórjuk az ugyancsak apróra vágott sonkával és ruccola salátával, és egy karika paradicsomot teszünk rá.

Megjegyzés:
Lehet toast kenyérre is kenni, és kettőt összeborítva ropogósra sütni. Ilyenkor a paradicsomot mellé adjuk, viszont tehetünk bele egy szelet könnyen olvadó sajtot (pl. scarmorzát vagy szendvics sajtot).


JOGHURT TORTA

Hozzávalók:
# 4 dl víz
# 1 csomag zselatin
# 3 dl tejszín
# 1 csomag habfixáló
# 5 evőkanál porcukor
# 6 doboz gyümölcsjoghurt
# 1 csomag vaníliás cukor
# 1 narancs
# 1 kivi
# 5 dkg mazsola
# 10 dkg meggykompót
# 20 szem (mirelit) eper vagy málna

A díszítéshez:
# tejszínhab
# gyümölcsök
# citromfű levelek

Elkészítés: 4 dl vízbe 1 csomag zselatint teszünk és felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 3 dl tejszínbe a csomag fixálót és 5 evőkanál porcukrot teszünk, majd felverjük. 6 db gyümölcsjoghurtot összekeverünk 1 csomag vaníliás cukorral és mikróban meglangyosítunk, majd hozzákeverjük a zselatint és az apróra vágott gyümölcsöket (1 narancsot, 1 kivit, 5 dkg mazsolát, 10 dkg meggykompótot, 20 szem epret). Ha mindennel elkészítünk, fogunk egy legalább 4 literes - inkább lapos, mint magas) lábast, kibéleljük fóliával, és beletöltjük a joghurt krémet. Egy éjszakára a hűtőben hagyjuk, majd másnap kiborítjuk egy tálra a megdermedt joghurt tortát, tejszínhabbal, eperszemekkel, narancs és kiviszeletekkel és citromfű levelekkel díszítjük.


FIGARO SZELET

Hozzávalók:
# A tésztához:
# 20 dkg margarin
# 27 dkg liszt
# 2 tojássárgája
# 1 csomag vaníliás cukor
# 1 csomag sütőpor
# 10 dkg porcukor
# kevés rum
# A töltelékhez:
# 2 evőkanál kakaó
# 2 tojás
# 1 csomag vaníliás cukor
# 10 dkg dió
# 10 dkg kristálycukor
# 6 alma
# + csokimáz

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, 2 részre osztjuk. Az egyiket kisodorjuk, kikent tepsibe rakjuk. A töltelékhez az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a kakaót, vaníliás cukrot, darált diót, 2 tojássárgáját, majd a felvert fehérjét. Ezt rákenjük a tésztára, majd befedjük a tészta másik kisodort felével. Megsütjük, és ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat