Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-18

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-18

A SÜTŐTÖK

Sütőtökös bableves
Hozzávalók:
• 35 dkg bab (fehér)
• 1 kg sütőtök (tisztitott)
• 4 burgonya
• 1 fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1,5 dl olaj
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot lábasba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, hogy kétujjnyira ellepje a babot, és felforraljuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott tököt és burgonyát, lefedjük, 2 és fél óráig pároljuk, majd a tűzről levéve 5 percig állni hagyjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és villával kissé összenyomkodjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olajban aranysárgára pirítjuk. Tálaláskor a levesbe keverjük, és zellerlevéllel megszórjuk.
Variáció
A levest megszórhatjuk pirított tökmaggal is. 4 evőkanál sütőtökmagot megtisztítunk, megszárítjuk, és 1 evőkanál olajban megpirítjuk. Konyhai papírtörlőre szedjük, és megsózzuk.

Sajtos rakott sütőtök
Hozzávalók:
• 60 dkg sütőtök
• 60 dkg kenyér
• 2,5 dl + 1 dl tejszín
• 5 dkg vaj
• 15 dkg reszelt sajt
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 kávéskanál curry
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A 2,5 dl tejszínhez adjuk a curryt, a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. A kenyér héját levágjuk, a kenyérbelet felkockázzuk, és teflonban, a vajban megpirítjuk. A sütőtököt is kockákra vágjuk. Kivajazott jénai vagy agyagedénybe rétegezzük a tököt, a kenyeret, a reszelt sajtot és 2-2 evőkanál tejszínt. Minden réteget megsózunk, és megborsozunk. A forma háromnegyedéig folytatjuk a rétegezést, és a tejszínnel fejezzük be. 2 réteg alufóliával lefedjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Amikor kész, az alufóliát levesszük, 1 dl tejszínnel meglocsoljuk, a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és aranyszínűre grillezzük.
Variáció
Amikor az étel megsült, 3 dl besamelhez kevert 3 tojással meglocsoljuk, és 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Aranyszínűre grillezzük.

Sütőtökös rizottó
Hozzávalók:
• 20 dkg sütőtök (tisztitott)
• 40 dkg rizs
• 4 sárgarépa
• 12 dkg vaj
• 2,5 liter zöldségleves (leveskockából)
• 10 dkg parmezán sajt (reszelt)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 teáskanál szerecsendió (reszelt)
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A sütőtököt 2,5 cm-es kockákra, a répákat 2,5 cm-es hasábokra vágjuk. A vaj felében üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a sütőtököt és a répát is hozzáadva, kevergetve puhára főzzük. Amikor kész, villával fellazítjuk, de vigyázzunk, ne törjük pürésre! A rizst a főtt tökhöz adjuk, de nem keverjük meg. Néhány percig nagylángon főzzük, majd kevés forró levessel felöntjük, még 15 percig pároljuk, közben mindig adunk hozzá levest, ha elfogy a lé, és gyakran megkeverjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat, a sajtot, a szerecsendiót, és Delikáttal ízesítjük. Lefedve még 5 percig állni hagyjuk, utána tálaljuk.

Sütőtökkenyér
Hozzávalók (6 személyre):
• 70 dkg tisztított sütőtök
• 45 dkg rétesliszt
• 10 dkg dió
• 15 dkg mazsola
• 1-1 teáskanál szárított élesztő, szódabikarbóna és őrölt fahéj
• 30 dkg cukor
• 3 dl olaj
• 4 tojás
• só
• a forma kikenéséhez olaj
Elkészítés:
A diót apróra vágjuk. A mazsolát 10 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A tököt felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd simára turmixoljuk, és kihűtjük. A lisztet, az élesztőt, a fahéjat, a szódabikarbónát, a cukrot és csipetnyi sót összekeverünk. A kihűlt tökpürét az olajjal összekeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat, végül hozzászitáljuk a fűszeres lisztet. Sima masszává dolgozzuk, majd hozzáadjuk a mazsolát és a diót. Olajjal kikent formába simítjuk, és közepesen meleg sütőben készre sütjük. (Akkor jó, ha a beleszúrt kés élére már nem tapad a tészta.) Amikor kész, 10 percig még a formában hagyjuk, végül rácsra borítjuk, és kihűtjük.

Sütőtökös torta
Süssünk tortát tökből! Miért ne? A sütőtök megbolondítva egy kis édesköménnyel, sajttal és borssal, igazán tortába való finomság. Nem beszélve a sok vitaminról!
Hozzávalók:
• 25 dkg vajas tészta
• 25 dkg édeskömény
• 20 dkg sütőtök (tisztitott)
• 20 dkg fokhagymás zöldfűszeres krémsajt
• 2 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olaj
• 4 evőkanál reszelt ementáli sajt
• 2 tojás
• csipetnyi őrölt kakukkfű
• csipetnyi őrölt bors
• só
Elkészítése:
A tésztát kivajazott, lisztezett gyümölcstortaformába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk, és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a torta többi részét. Az édeskömény tetejét és héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. A sütőtököt kockákra vágjuk. A hagymákat felkockázzuk, az olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az édesköményt, és 5 percig pároljuk. Beletesszük a sütőtököt, és még 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A krémsajtot és a reszelt sajt felét a tojásokkal simára keverjük, a zöldségekhez adjuk, beletesszük a kakukkfüvet, és Delikáttal megszórjuk. A krémet a tésztára simítjuk, a maradék ementálival megszórjuk, és aranyszínűre sütjük. Grillrácsra borítjuk, és melegen vagy hidegen tálaljuk.
Jó tudni
A friss sütőtök hónapokig eláll, de a húsa egyre cukrosabb lesz. Kockákra vágva a fagyasztóban is sokáig eltarthatjuk.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat