Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. október 10.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. október 10.

KRÉMSAJTOS SZŐLŐDESSZERT

Hozzávalók:
# 40 dkg szőlő,
# 15 dkg tejszín krémsajt,
# 5 dkg reszelt ömlesztett sajt,
# 5 dkg darált dió,
# 1/2 dl bor,
# 1 evőkanál porcukor.

Előkészítése: a szőlőt megmosom, lecsöpögtetem és leszemezem. A krémsajtot a borral, a dióval és a porcukorral simára keverem.

Elkészítése: salátás tálba szórom a szőlőszemeket, és leöntöm az ízesített krémsajttal, majd villával átforgatom. Végül rászórom a reszelt sajtot, és jól behűtöm. Piros szőlővel is nagyon jó.


MAZSOLÁS-DIÓS ALMA

Hozzávalók 4 személyre:
# 4 nagy savanykás alma
# 3 evőkanál mazsola
# 4 evőkanál vágott dió
# 8 evőkanál (barna) cukor
# 1 evőkanál vaj a formához
# 1,5 dl fehérbor
# 1,5 dl tejszín

Előkészítés: Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk. Magházukat kivájjuk, húsukat kikaparjuk úgy, hogy kb. fél cm vastag peremük maradjon. Az alma húsát összeaprítjuk, és elkeverjük a mazsolával, a dióval.

Elkészítés: A mazsolás masszát az almákba visszatöltjük, és minden almát megszórunk 1-1 evőkanál cukorral. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, és belerakjuk az almákat. Aláöntjük a bort, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A maradék cukrot az almákra szórjuk, és a forró sütőben vagy grill alatt pár perc alatt ráégetjük (karamellizáljuk) a cukrot. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, és az almákhoz kínáljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 403 kcal


MÉZES SZILVAKOCSONYA

Hozzávalók:
# 1,5 kg szilva,
# 1 dl vörösbor,
# 2,5 dkg zselatinpor,
# 0,3 dl édes likőr (ez el is maradhat),
# fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj meg szegfűszeg,
# 5 evőkanál méz

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egyharmadát (lehetőleg az érettebbeket) turmixoljuk, majd átszűrjük. A bort, a zselatinport, a likőrt meg a fűszereket hozzáadjuk, és kevergetve felfőzzük. Mindössze 1-2 percig forraljuk, amíg a zselatin teljesen elolvad benne. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. A maradék szilvát közepes darabokra vágjuk, és a mézzel együtt a még meleg zselatinos szilvapürébe keverjük. A desszertes gyűrűt (vagy ha nincs ilyened, őzgerinc forma is tökéletes) hideg vízzel kiöblítjük, a szilvás masszát egyenletesen belesimítjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük, megdermesztjük. Másnap a formából kiborítjuk, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Különleges édesség, és nagyon fincsi.


ŐSZI GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók 4 személyre:
# 12 nagy szilva
# 3 körte
# 1 citrom leve
# 3 evőkanál cukor
# 4 evőkanál körtepálinka
# 2 evőkanál vágott dió

Előkészítés: A szilvát leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékony gerezdekre vágjuk, és azonnal megcsepegtetjük citromlével.

Elkészítés: A cukrot összekeverjük a pálinkával, és a körtékre öntjük, kb. 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük a körtékről a levet, és a szilvákra öntjük. Felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A körtét és a szilvát tányérra rendezzük, megszórjuk a dióval, megcsepegtetjük a lével, és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 221 kcal


SZŐLŐ KARAMELLBEN - Karamelles golyók

Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg fehér csemegeszőlő
# 20 dkg piros csemegeszőlő
# 8-10 szőlőlevél
# 20 dkg kristálycukor
# 1 dl rum
# 1 kávéskanál borecet vagy citromlé

Előkészítés: A szőlőt megmossuk, óvatosan leszemezzük, tiszta konyharuhában forgatva tökéletesen felitatjuk róluk a vizet. Minden szőlőszembe – oda, ahol a fürtről letéptük – egy-egy fogvájót szúrunk. A szőlőleveleket gondosan megmossuk, szárazra törölgetjük, és kibélelünk velük egy lapos tálat.

Elkészítés: A cukrot kisebb lábasba szórjuk, hozzáadjuk a rumot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlét/borecetet, hogy lassabban „szálasodjon”. A kezünk ügyébe készítünk egy hideg vízzel félig telt tálat. Egyenként a habosan forrdogáló karamellbe mártogatjuk a feltűzött szőlőszemeket, majd egy pillanatra azonnal a hideg vízbe mártjuk. A szőlőlevelekre halmozzuk, és mihamarabb elfogyasztjuk.

Megjegyzés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: kb. 1299 kJ/ 310 kcal



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat