Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. október 10.
KRÉMSAJTOS SZŐLŐDESSZERT
Hozzávalók: # 40 dkg szőlő, # 15 dkg tejszín krémsajt, # 5 dkg reszelt ömlesztett sajt, # 5 dkg darált dió, # 1/2 dl bor, # 1 evőkanál porcukor.
Előkészítése: a szőlőt megmosom, lecsöpögtetem és leszemezem. A krémsajtot a borral, a dióval és a porcukorral simára keverem.
Elkészítése: salátás tálba szórom a szőlőszemeket, és leöntöm az ízesített krémsajttal, majd villával átforgatom. Végül rászórom a reszelt sajtot, és jól behűtöm. Piros szőlővel is nagyon jó.
MAZSOLÁS-DIÓS ALMA
Hozzávalók 4 személyre: # 4 nagy savanykás alma # 3 evőkanál mazsola # 4 evőkanál vágott dió # 8 evőkanál (barna) cukor # 1 evőkanál vaj a formához # 1,5 dl fehérbor # 1,5 dl tejszín
Előkészítés: Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk. Magházukat kivájjuk, húsukat kikaparjuk úgy, hogy kb. fél cm vastag peremük maradjon. Az alma húsát összeaprítjuk, és elkeverjük a mazsolával, a dióval.
Elkészítés: A mazsolás masszát az almákba visszatöltjük, és minden almát megszórunk 1-1 evőkanál cukorral. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, és belerakjuk az almákat. Aláöntjük a bort, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A maradék cukrot az almákra szórjuk, és a forró sütőben vagy grill alatt pár perc alatt ráégetjük (karamellizáljuk) a cukrot. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, és az almákhoz kínáljuk.
Munka: kb. 20 perc Fogyasztható: kb. 45 perc múlva 1 adag: 403 kcal
MÉZES SZILVAKOCSONYA
Hozzávalók: # 1,5 kg szilva, # 1 dl vörösbor, # 2,5 dkg zselatinpor, # 0,3 dl édes likőr (ez el is maradhat), # fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj meg szegfűszeg, # 5 evőkanál méz
Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egyharmadát (lehetőleg az érettebbeket) turmixoljuk, majd átszűrjük. A bort, a zselatinport, a likőrt meg a fűszereket hozzáadjuk, és kevergetve felfőzzük. Mindössze 1-2 percig forraljuk, amíg a zselatin teljesen elolvad benne. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. A maradék szilvát közepes darabokra vágjuk, és a mézzel együtt a még meleg zselatinos szilvapürébe keverjük. A desszertes gyűrűt (vagy ha nincs ilyened, őzgerinc forma is tökéletes) hideg vízzel kiöblítjük, a szilvás masszát egyenletesen belesimítjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük, megdermesztjük. Másnap a formából kiborítjuk, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Különleges édesség, és nagyon fincsi.
ŐSZI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: # 12 nagy szilva # 3 körte # 1 citrom leve # 3 evőkanál cukor # 4 evőkanál körtepálinka # 2 evőkanál vágott dió
Előkészítés: A szilvát leforrázzuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékony gerezdekre vágjuk, és azonnal megcsepegtetjük citromlével.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a pálinkával, és a körtékre öntjük, kb. 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük a körtékről a levet, és a szilvákra öntjük. Felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A körtét és a szilvát tányérra rendezzük, megszórjuk a dióval, megcsepegtetjük a lével, és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra múlva 1 adag: 221 kcal
SZŐLŐ KARAMELLBEN - Karamelles golyók
Hozzávalók 4 személyre: # 20 dkg fehér csemegeszőlő # 20 dkg piros csemegeszőlő # 8-10 szőlőlevél # 20 dkg kristálycukor # 1 dl rum # 1 kávéskanál borecet vagy citromlé
Előkészítés: A szőlőt megmossuk, óvatosan leszemezzük, tiszta konyharuhában forgatva tökéletesen felitatjuk róluk a vizet. Minden szőlőszembe – oda, ahol a fürtről letéptük – egy-egy fogvájót szúrunk. A szőlőleveleket gondosan megmossuk, szárazra törölgetjük, és kibélelünk velük egy lapos tálat.
Elkészítés: A cukrot kisebb lábasba szórjuk, hozzáadjuk a rumot, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a citromlét/borecetet, hogy lassabban „szálasodjon”. A kezünk ügyébe készítünk egy hideg vízzel félig telt tálat. Egyenként a habosan forrdogáló karamellbe mártogatjuk a feltűzött szőlőszemeket, majd egy pillanatra azonnal a hideg vízbe mártjuk. A szőlőlevelekre halmozzuk, és mihamarabb elfogyasztjuk.
Megjegyzés: Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 30 perc múlva 1 adag: kb. 1299 kJ/ 310 kcal
|