Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. október 16.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. október 16.

Ha nagyon savanyú a káposztád, egy kissé öblítsd át friss vízzel!

Félbevágott citromra tegyél alufóliát, tedd a hűtőbe! Néhány napig felhasználató teába.

Reszelt almára rögtön csepegtess frissen facsart citromlevet. Így megakadályozod, hogy megbarnuljon!

A vöröshagymát felszeletelés előtt tedd hideg vízbe. Így nem csurog a könnyed, amikor felszeleteled.

A krumplit mindig hideg vízben tedd fel főni! A vitaminok, ásványi sók így kisebb mértékben oldódnak ki belőle. A főzővizet ne öntsd ki! Több étel készítésénél is felhasználható.

Ha újburgonya-pucolás után barna lett a kezed, citrompótlóval dörzsöld, az viszi le csak igazán.

Amikor "kloffolod" a rántanivaló hússzeleteket, tégy a deszka alá több rétegben összehajtott konyharuhát, így nem tudja meg a szomszédasszonyod, mit főzöl ebédre!

A tészta főzővizébe pár cseppnyi olajat öntsünk, így nem ragadnak össze a tészta szálai!

Ha a szalonnát kevés zsiradékban kezded el sütni, nem lesz büdös-füstös az egész lakás.

Egy régi fogkefével nagyon könnyen el lehet mosni a sajtreszelőt!

Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

Nem szárad meg a sültburgonya, ha nem sózzuk meg közvetlen sütés után.

A tojás főzővizébe pár csepp ecetet teszek, így - ha felreped a tojás - sem folyik ki.

Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3-4 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

Ha valamilyen étel megfogja az edényt, áztasd be citromos vízzel pár órára, szépen leoldja az elszíneződést.

Nagyobb sütés-főzések idején a gáztűzhelyet védjük alufóliával, így megkímélhetjük magunkat a tűzhely súrolásától.

Az ecet a konyhában nem csak ételkészítéshez jó. Remek fertőtlenítő! A műanyag edények színének visszaadója, de bármilyen folyékony mosogatószerhez adva, csillogó edényeket varázsolhatunk vele. A nagymamámtól tanultam, nem újdonság!

Ha nincs a konyhában zabkorpa, zabpehely is megteszi, ha ledarálod.

Ha a vörösbor a textíliára csöppen, szórj rá sót, hagyd állni egy ideig, és csak azután mosd ki - a folt nyomtalanul el fog tűnni!

Nem fröcsköl az olaj sütés közben, ha egy pici sót szórsz bele.

Ha zsírfolt vagy paprikás folt kerül a ruhára, szőnyegre, babahintőport kell rá szórni, és utána kb. egy óra múlva a ruhát ki lehet mosni. Szőnyegnél ismeretlen foltra is jó, este behintőporozzuk, reggel kiporszívózzuk, és tökéletes.

A leveseket, pörkölteket mindig a főzési idő felénél sózzuk, mert így hamarabb megfő a hús.

Margarint alufóliába csomagolva hónapokig tárolhatunk a fagyasztóban, minőségi károsodás nélkül.

Rántott hús készítésekor a felvert tojásba öntsünk egy kevés olajat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a "bundája" idő előtt leváljon, elősegítjük a panír megtapadását!

Alufóliába vagy folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába.

Az ételbe a pirospaprikát sosem a főzés kezdetén tegyük bele, mert megég és keserű lesz.

Nem fut ki az olaj sütéskor, ha száraz kenyérdarabot teszel bele.

Ha főtt krumpli maradék van, egy kis olajon vagy vajon dinsztelj egy fej vöröshagymát és a krumplit forgasd bele, egy kicsit pirítsd össze. Nagyon finom. Olyan, mintha akkor főzted volna a krumplit.

UHT tejből ne akarj aludttejet készíteni, mert sohasem fog megaludni, csak megromlik. Gyenge minőségű zacskós tejből sem lesz jó, több lesz a savója, mint a megszilárdult rész.

A forró rántást mindig előbb hideg vízzel keverjük össze, így adjuk az ételhez. Nem csomósodik össze.

Könnyen készíthetünk habarást befőttesüvegben. Rakj bele mindent, csavard rá a tetőt, jól rázd össze, és máris öntheted a kajára! :-)

Tegyünk a hűtőbe egy kis tálka sót. Kiváló szagtalanító és nedvesség szívó.

A hűtő szagtalanításához és tisztításához a legyegyszerűbb - és nem utolsósorban természetbarát - az ecet. A leengedett és kiszáradt hűtőt át kell törölni egy tiszta, ecetes ruhával.

A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy evőkanalat lógatsz bele.

Brokkoli párolás más módon: a szárát 5-10 perccel előbb kell elkezdeni párolni, mint a rózsát, így egyformán lesznek tetszőlegesen félkemények vagy puhák.

Ha összemegy a krém, egy csepp olajat kavarj bele, és újra sima lesz.

Bebarnult üvegpoharakat legfényesebbre és legtisztábbra egy marék durva sóval tisztíthatunk, jól átsúrolva kívül-belül.

Ropit magunk is készíthetünk. Ha félbarna kenyérdarabokat aranysárgára pirítunk a sütőben, fokhagymával bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk őket, és olívaolajat csöpögtetünk rájuk, már kész is a borhoz kiváló rágcsálnivaló.

A só tisztítja a sütőt. Ha valami kifutott, azonnal sót kell rászórni, majd ami odaégett, kihűlt állapotban könnyedén letörölhető.

A kömény elveszi a káposztaszagot, nem lesz tele vele főzéskor az egész lakás. Ha a köménymagot nem akarjuk aztán megenni, külön kis zacskóba rakva tegyük a káposztához.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat