Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. szeptember 7.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. szeptember 7.

Néhány gyorsan elkészíthető vacsorának a receptje:

BUNDÁS KENYÉR - MÁSKÉNT
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg),
# 5 dkg reszelt sajt,
# 2 tojás,
# 1 dl tej,
# 2 evőkanál olaj,
# 1 teáskanál ételízesítő,
# 1 gerezd fokhagyma,
# ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág,
# a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Előkészítése: a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
Elkészítése: minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.

OLAJBOGYÓS ZÖLDBABSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva
Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.

BURGONYAOMLETT
40 dkg burgonya,
# 10 dkg húsos,
# füstölt szalonna,
# 8 tojás,
# 1 fej hagyma,
# 1 dl tej,
# 1 evőkanál liszt,
# 1 csokor metélőhagyma,
# só
A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, 3 mm vastagon felszeleteljük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a burgonyakarikákat és mindkét oldalon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, majd a hagymás burgonyára öntjük. Keverés nélkül, kis lángon addig sütjük, amíga tojás megszilárdul. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.

SAJTBAN SÜLT TOJÁS
8 tojás,
# 15 dkg szeletelt trappista sajt,
# 4 paradicsom,
# 1 csokor zöldhagyma zöld szára,
# 1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
# currypor és piros fűszerpaprika,
# késhegynyi szerecsendió-reszelék,
# ízlés szerint só.
Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé.

SÁRGARÉPÁS LEPÉNYKÉK
50 dkg krumpli,
# 2 nagy szál sárgarépa,
# 3 evőkanál liszt,
# 1 dl tej,
# 1 tojás,
# 1 kis fej vöröshagyma,
# 1-1 teáskanál só és majoránna,
# 1 mokkáskanál törött fekete bors,
# 5 evőkanál olaj.
Előkészítése: a sárgarépát és a krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem.
Elkészítése: a fűszeres tojást két evőkanál olajjal, tejjel és liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, belekeverem a reszelt krumplit és a sárgarépát. Nem tapadó aljú serpenyőben megforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok az olajra. A halmok tetejét lelapítom. Ha a lepénykék alsó fele pirosra sült, lapátkanállal óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. Salátával vagy hideg mártással tálalom.

ZÖLD ÁLOM
8 dl pezsgő,
# 7 dl limonádé,
# 7 cl kivilikőr,
# 7 cl dinnyelikőr,
# jég,
# 2 kivi
Az alapanyagokat bőséges mennyiségű jéggel egy nagyobb kancsóban összekeverjük, majd felszeletelt kivivel díszítjük.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat