Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. szeptember 7.
Néhány gyorsan elkészíthető vacsorának a receptje:
BUNDÁS KENYÉR - MÁSKÉNT 4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg), # 5 dkg reszelt sajt, # 2 tojás, # 1 dl tej, # 2 evőkanál olaj, # 1 teáskanál ételízesítő, # 1 gerezd fokhagyma, # ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág, # a tepsihez 2 evőkanál olaj. Előkészítése: a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Elkészítése: minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.
OLAJBOGYÓS ZÖLDBABSALÁTA Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evőkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva Elkészítése: Főzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetből, valamint a fűszerekből készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
BURGONYAOMLETT 40 dkg burgonya, # 10 dkg húsos, # füstölt szalonna, # 8 tojás, # 1 fej hagyma, # 1 dl tej, # 1 evőkanál liszt, # 1 csokor metélőhagyma, # só A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, 3 mm vastagon felszeleteljük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a burgonyakarikákat és mindkét oldalon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, majd a hagymás burgonyára öntjük. Keverés nélkül, kis lángon addig sütjük, amíga tojás megszilárdul. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.
SAJTBAN SÜLT TOJÁS 8 tojás, # 15 dkg szeletelt trappista sajt, # 4 paradicsom, # 1 csokor zöldhagyma zöld szára, # 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, # currypor és piros fűszerpaprika, # késhegynyi szerecsendió-reszelék, # ízlés szerint só. Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé.
SÁRGARÉPÁS LEPÉNYKÉK 50 dkg krumpli, # 2 nagy szál sárgarépa, # 3 evőkanál liszt, # 1 dl tej, # 1 tojás, # 1 kis fej vöröshagyma, # 1-1 teáskanál só és majoránna, # 1 mokkáskanál törött fekete bors, # 5 evőkanál olaj. Előkészítése: a sárgarépát és a krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem. Elkészítése: a fűszeres tojást két evőkanál olajjal, tejjel és liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, belekeverem a reszelt krumplit és a sárgarépát. Nem tapadó aljú serpenyőben megforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok az olajra. A halmok tetejét lelapítom. Ha a lepénykék alsó fele pirosra sült, lapátkanállal óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. Salátával vagy hideg mártással tálalom.
ZÖLD ÁLOM 8 dl pezsgő, # 7 dl limonádé, # 7 cl kivilikőr, # 7 cl dinnyelikőr, # jég, # 2 kivi Az alapanyagokat bőséges mennyiségű jéggel egy nagyobb kancsóban összekeverjük, majd felszeletelt kivivel díszítjük.
|