Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-03

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-03

ADVENTI SÜTEMÉNYEK

Adventi muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
# 20 dkg aszalt sárgabarack
# 5 dkg mazsola
# 3 evőkanál barackpálinka
# 12,5 dkg vaj
# 10 dkg cukor
# 25 dkg liszt
# fél csomag sütőpor
# fél mokkáskanál őrölt fahéj
# fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
# 2 tojás
# 1 evőkanál méz
# fél dl tej
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Citromos csillagok
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
# 2 citrom
# 13 dkg vaj + a tepsihez
# 10 dkg cukor
# 3 tojássárgája
# 27,5 dkg liszt
# A mázhoz:
# 15 dkg porcukor
# 2 evőkanál citromlé
# 1 evőkanál vagdalt citromhéj
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.
Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 128 kcal

Csokis szivek
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
# 15 dkg cukor
# 2 csomag vaníliás cukor
# 30 dkg liszt+a nyújtáshoz
# fél teáskanál sütőpor
# 4 dkg kakaó
# 15 dkg hideg vaj
# 2 tojás
# 10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
# 3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva

Csokoládés szalámi
Hozzávalók 6 személyre:
# 20 dkg háztartási keksz
# 20 dkg mandula vagy dió
# 20 dkg csokoládé
# 5 dkg + 4 dkg vaj
# 2 púpozott evőkanál kakaó
# 20 dkg porcukor
# 3 tojássárgája
# 2 púpozott evőkanál kristálycukor
Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, -nyuszit összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre a gőzfürdőre vagy mikrohullámú készülékbe visszatesszük. A kakaót átszitáljuk.
Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat. A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk.

Drezdai püspökkenyér
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 10 dkg mazsola,
# 10 dkg fekete szemű mazsola,
# 3 evőkanál rum,
# 5 dkg élesztő,
# 1/8 liter tej,
# 10 dkg cukor,
# 10 dkg vaj vagy margarin,
# 5 dkg zsír,
# 50 dkg liszt,
# 1 tojás,
# 1/2 teáskanál só,
# fahéj,
# vaníliás cukor,
# 1 citrom reszelt héja,
# 10 dkg mandula.
# Ezen kívül:
# 10 dkg vaj,
# 6 dkg cukor,
# 5 teáskanál porcukor
Elkészítése: A mazsolákat áztassuk a rumban. Az élesztőt egy kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Meleg helyen, 10-15 percig kelesszük. A maradék cukrot, a zsírt és a többi hozzávalót keverjük össze. A mazsolát adjuk hozzá, majd 1 órát pihentessük. A tésztát kenyér formára alakítjuk, a széleit alufóliával határoljuk, hogy ne csússzon szét. A tepsit sütőpapírral rakjuk ki, tegyük bele a tésztát, 30 percet hagyjuk állni, majd 180 fokos sütőben 65–70 percig süssük. Ha megsült, a meleg püspökkenyeret olvasztott vajjal kenjük be, és szórjuk meg cukorral.

Édes gesztenyepogácsák
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
# 35 dkg gesztenyepüré
# 8 dkg margarin
# 4 tojássárgája
# 20 dkg porcukor
# 1 tasak vaníliás cukor
# 1 csapott evőkanál liszt
# 10 dkg baracklekvár
Előkészítés: A gesztenyét burgonyanyomón áttörjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A margarint robotgéppel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, az áttört gesztenyemasszát és a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A gesztenyés masszából kisebb pogácsaformákat formálunk, a tepsire tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a sütemény, a papírról leszedjük, és kettőt-kettőt összeragasztunk a baracklekvárral, majd porcukorral megszórjuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 270 kcal

Fahéjas csillagok
Hozzávalók (kb. 45 db):
# 3 tojásfehérje,
# 1 teáskanál citromlé,
# 15 dkg porcukor,
# 30 dkg darált mandula,
# 1/2 teáskanál fahéj,
# 10 dkg cukor,
# néhány csepp rumaroma
Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.

Gyömbéres mézes
Hozzávalók:
# 30 dkg margarin
# 30 dkg cukor
# 3 tojás
# 25 dkg folyékony barna cukor (helyette használhatunk mézet
# 2 kávéskanál őrölt gyömbér
# 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
# 1 kávéskanál őrölt narancshéj
# 1 kg liszt
# 3 kávéskanál szódabikarbóna
# 2 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Összefőzzük a folyékony barna cukrot (vagy mézet) és a fűszereket, hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg kihűl. Felverjük a tojást és a cukrot. Összekeverjük a liszt felét a szódabikarbónával, majd összekeverjük a cukros (vagy mézes) margarinnal. Hozzáadjuk a felvert tojást és a maradék lisztet. Nem dolgozzuk ki a tésztát. Légmentesen lefedjük, és állni hagyjuk egy éjszakát. Másnap kinyújtjuk a tésztát, és formákra szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük közepes hőfokon.

Gyümölcsös rudak
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
# 10-10 dkg szárított füge, alma, datolya,
# 8 dkg dió,
# 4 dkg darált mandula,
# 4 evőkanál körtelikőr,
# 1/2 citrom leve,
# 15 dkg ét-tortabevonó
Elkészítése: A fügét, almát, datolyát és a diót vágjuk apróra. A darált mandulát, a citromlét és a likőrt keverjük az apróra vágott gyümölcsök közé. A masszát alufólián nyújtsuk ki és szaggassuk kis téglalap formákra. A tortabevonót forró víz fölött olvasszuk fel, a gyümölcsös rudak egyik felét mártsuk a csokiba.

Kávés pralinék
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
# 1,5 dl tejszín
# 20 dkg étcsokoládé tortabevonó
# 1 teáskanál instant kávé
# 3 evőkanál porcukor
# 2 evőkanál kakaópor a szóráshoz
# kb. 30 db csokoládé kávészem
Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 68 kcal

Kókuszkorong
# 37 dkg liszt,
# 22 dkg margarin 15 dkg cukor,
# 5 evőkanál kókuszlikőr,
# 10 dkg kókuszreszelék,
# pár csepp kókuszaroma,
# fél zacskó vaníliás cukor
A lisztet és a cukrot összegyúrjuk a margarinnal, a vaníliás cukorral, a likőrrel és az aromával. A tésztát lefedve, 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Hengert formálunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk. A hengert felszeleteljük, a korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Előmelegített sütőben, 175 fokon 20 percig sütjük.

Habcsók
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
# 2 tojásfehérje
# 15 dkg porcukor
# 3 dkg étkezési keményítő
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta habverővel, egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben apránként beleszitáljuk a 10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék 5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési keményítővel, habra szitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba töltjük, és kisebb „csókokat” nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk száradni.

Illatos golyók
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
# 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj (oranzsát, citronát)
# 2 tojás
# 12,5 dkg vaj+a tepsihez
# 10 dkg cukor
# 2 csomag vaníliás cukor
# 1 evőkanál méz
# 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
# 19 dkg liszt
# 5 dkg vágott mandula
Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
Elkészítés: A tojássárgákat a vajjal, a cukoral, a vaníliás cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük. Beledolgozzuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát 2 órára betesszük a hűtőbe. Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 1 órára hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 darab: 96 kcal

Mandulás szeletek (Cantuccini)
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
# 25 dkg egész mandula
# 1 narancs
# 3 tojás
# 17,5 dkg cukor
# 45 dkg liszt
# 1 teáskanál sütőpor
# vaj a tepsihez
Előkészítés: A mandulát durvára összevágjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a narancs héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a habos masszába dolgozzuk. Lisztes kézzel simára dolgozzuk a tésztát, belekeverjük a mandulát, és 3-4 darab kb. 5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Kivajazunk egy tepsit, ráfektetjük a rudakat, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, majd ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ismét a tepsire fektetjük, és további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kávéhoz, édes borhoz kitűnő!
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag (kb. 5 keksz): 445 kcal

Mogyorókrémes golyócskák
Hozzávalók:
# 150 g Nutella
# 125 g gesztenyemassza
# 75 g darált keksz
# 1/2 csésze kávé
# 2 evőkanál lekvár
# 1 dl tejszín
# rum
# darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék
Elkészítés: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.

Narancsos szív
# 35 dkg liszt,
# 25 dkg margarin,
# 10 dlg cukor,
# 10 dkg darált dió,
# 25 dkg narancslekvár,
# 2 evőkanál narancslikőr,
# 1 citrom reszelt héja,
# csipetnyi só,
# a szóráshoz porcukor
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, majd a cukorral és a darált dióval. Reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük. A tésztát lefedve, 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Két nylonzacskó között kinyújtjuk, hogy a tészta ne ragadjon a deszkára, majd szaggatóval 70 szivet szúrunk ki belőle. 35 szív közepéből kisebb szivet szúrunk ki. (A kivágott formákat akár önmagában, akár újból összegyúrva más süteményhez használjuk fel.) A tömör, illetve a lyukas sziveket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.. Előmelegített sütőben, 200 fokon 5-7 percig sütjük.A lekvárt megmelegítjük és összekeverjük a narancslikőrrel. A lyukas sziveket porcukorral meghintjük, a tömört lekvárral megkenjük és ráillesztjük a tetejét. Kissé összenyomkodjuk.

Pisztáciás marcipán
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
# 20 dkg marcipán,
# 5 dkg darált pisztácia,
# 3 evőkanál porcukor,
# 2 evőkanál narancslikőr,
# 30 darab pisztáciamag
Elkészítése: A marcipánt gyúrjuk össze a pisztáciával, 2 evőkanál porcukorral és a likőrrel. Sütőpapíron nyújtsuk ki 1/2 centiméter vastagon. Rombusz formára vágjuk. Minden darabra tegyünk egy pisztáciát, és szórjuk meg porcukorral.

Rumos golyók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
# 10 dkg mazsola
# 6 evőkanál rum
# 30 dkg étcsokoládé
# 10 dkg vaj
# 10 dkg porcukor
# 1 tasak vaníliás cukor
# 5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 95 kcal

Sajtos tallérok
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
# 1 tojás
# 15 dkg liszt
# 7 dkg darált mandula
# 20 dkg reszelt parmezán sajt
# 20 dkg vaj
# 4 dkg egész mandulaszem
Előkészítés: A tojást kettéválasztjuk. A hozzávalókat kimérjük.
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a darált mandulával és a parmezán sajttal. Hozzáadjuk a tojássárgát, apróbb darabokban a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, tallérokat szaggatunk ki, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 10 percre hidegre tesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tojásfehérjét elkeverjük 1-2 evőkanál vízzel, megkenjük vele a tallérok tetejét, és mindegyik közepébe 1-1 szem egész mandulát nyomunk. A sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag (kb. 5 darab): 212 kcal

Tojáslikőrös csók
Hozzávalók 30 darabhoz:
# 4 dkg tejszín,
# 4 dkg cukor,
# 3 evőkanál tojáslikőr,
# 25 dkg fehér tortabevonó,
# 7 dkg vaj,
# 30 praliné- vagy aprósütemény-papíralátét,
# 1 evőkanál darált mandula
Elkészítése: A tejszínt főzzük fel a cukorral, majd a tűzhelyről levéve keverjük hozzá a tojáslikőrt. A tortabevonót vágjuk apróra és olvasszuk fel a tejszínben. Hűtsük le szobahőmérsékletre. A vajat keverjük habosra, és tegyük a likőrös masszához. 30 percre tegyük a hűtőbe. Tegyük habzsákba és nyomjuk az alátétekre. Tegyünk bele mandulát, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.

Vaníliás félholdak
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
# 15 dkg vaj + a tepsihez
# 25 dkg cukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 3 tojás
# 1 teáskanál őrölt kardamom
# 1 csipet fahéj
# 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
# 25 dkg darált mandula
Előkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomot, a fahéjat, a lisztet és 3 evőkanál kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.
Elkészítés: Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és a tepsire rakjuk. A maradék tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 62 kcal




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat