Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
Ripsz-Ropsz vacsora
Almás kivisaláta pirított sajttal 40 dkg kivi, 20 dkg alma, 20 dkg gomolya sajt, citromlé
A kivit meghámozzuk és cikkekre vágjuk, az almát megmossuk és a kivihez hasonlóan daraboljuk. A sajtot kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és kevés forró olajban hirtelen pirosra sütjük. A kiwit és az almát citromlével meglocsoljuk, és ízlésesen tálkákba, tányérra tesszük, majd a tetejére szórjuk a megsütött és kockára darabolt sajtot.
Belga rakott cikória 4 cikória, só, 5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, csipetnyi reszelt szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, 4 szelet szendvicskenyér
A cikória külső, szennyezett leveleit lebontjuk, eldobjuk. A bimbót a töve felől ék alakban bevágjuk, és a csumáját kiemeljük, mert ez a része keserű. Az így előkészített cikóriát 10 percig sós vízben főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük, és két deka vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A maradék vajon a lisztet megfuttatjuk (de nem barnítjuk meg), és a hideg tejjel felöntve simára keverjük, kevergetve mártássá főzzük. A tűzről lehúzva csipetnyi reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és a cikóriára öntjük. A sajtot ráreszeljük, és forró (200 fokos, gáz 6. fokozat) sütőben halványpirosra sütjük. Háromszög alakúra vágott, pirított kenyérszeletekkel körülrakva tesszük az asztalra.
Bundás kenyér – másként 4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg), 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág, a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Előkészítése: a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
Elkészítése: minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.
|