Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. október 23.
Frissen fagyasztott finomságok
Gyümölcsöt magozni, passzírozni, órákig főzni, majd dunsztolni, lecsót befőzni manapság sokunknak se időnk, se kedvünk. Ha mégis megőriznéd a nyári ízeket télire - és van egy méretes mélyhűtőd – a dolog pofonegyszerűvé válik. Próbáld ki!
Legfontosabb alapszabály, hogy mindig csak ép, érett, egészséges zöldséget, gyümölcsöt használjunk. Egy-egy előrecsomagolt adag súlya ne haladja meg az egy kilogrammot, ellenkező esetben nem fagy át tökéletesen az élelmiszer. Minél gyorsabb a hűtési folyamat, annál kevésbé károsodik a gyümölcsök, zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ezért először a gyorsfagyasztó-térbe (a legfelső polc vagy rekesz) tegyük a zöldségeket (-18 C), mert itt a vízkristályok azonnal megfagynak, és a növényi sejtfalat nem repesztik szét. 24 óra elteltével tehetjük át a tároló hűtőrekeszbe. Ha több adagot fagyasztunk egyszerre, állítsuk át készülékünket gyorsfagyasztás funkcióra, mert ekkor a gép folyamatosan, kikapcsolás nélkül dolgozik. (Ne felejtsük el egy idő után visszaállítani!)
Tálcán, szemenként A frissen szedett gyümölcsöt ugyan semmi nem pótolhatja, de ha sok van belőle, érdemes mélyhűteni. Átlagosan egy évig tárolhatók -18 C-on. Különösen jól fagyaszthatók: sárgabarack, szilva, cseresznye, eper, egres, málna, szeder. A szemes gyümölcsöt (eper, málna) terítsük tálcára, így fagyasszuk, hogy gurulós maradjon, ha jó kemény már, akkor öntsük zacskóba vagy dobozva – így a szemek nem tapadnak össze. A görögdinnyét nem, de a sárgadinnye húsát kockákra vágva kis citromlével meglocsolva fagyaszthatjuk.
Télen lekvárt Ha nyáron nincs időnk lekvárt főzni, nyersen kevert dzsemet készíteni, elég csak megtisztítani a belevalókat, majd a fagyasztóba tenni. Nyugodtabb téli hétvégéken aztán elővehetjük, befőzhetjük – nincs, aki észrevenné a turpisságot.
Só nélkül A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, és közel egyforma darabokra aprítva, aprítva tegyük a mélyhűtőbe. Kerüljük a sózást, mert a só csökkenti a fagyáspontot. Egy-egy adagban annyi mennyiséget fagyasszunk le, amit egy alkalommal el is fogyasztunk.
Hamarabb elkészül A mélyfagyasztott zöldségek főzési ideje kb. 1/3-ával kevesebb, mint a friss zöldségeké, mivel a fagyasztás során a sejtstruktúra átalakul.
Bőkezűen csomagolva A csomagoláson nem érdemes takarékoskodni, ez gondoskodik arról, hogy az ételek megőrizzék ízüket, aromájukat, friss állagukat. Például, ha kiszakad a zacskó vagy kinyílik a doboz, az étel levegővel érintkezik, ezáltal kiszárad vagy átveszi más, hasonlóan járt ételek szagát. Ha ráírjuk a csomagra - alkoholos filctollal írt címkére, mert az nem ázik át -, mit tartalmaz, elkerülhetjük, hogy borsó helyett egrest vegyünk elő.
Előtte blansírozzunk Tök, patisszon, padlizsán, cukkíni kivételével a zöldségeket fagyasztás előtt célszerű blansírozni. Azaz pár percre tegyük forró vízbe, majd hideg vízbe mártva hűtsük le.
Élelmiszerek blansírozási ideje Alma: 1/2–1 perc Körte (kompót): 2–3 perc Karfiol: 2–4 perc Zöldbab: 3 perc Zöldborsó: 2 perc Káposzta: 1-2 perc Karalábé: 2-3 perc Sárgarépa: 3 perc Zöldpaprika: 2-3 perc Gomba: 3-4 perc Kelbimbó: 3 perc Spárga: 3 perc Spenót: 2 perc Vöröskáposzta: 3 perc Kelkáposzta: 2 perc Kukorica: 6 perc
|