Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-10

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-10

FÜVESKÖNYV

A koriander
Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként, és az emésztés segítőjeként használták. A piramisokban is megtalálták a növény magjait. A zsidók az egyiptomiaktól vették át használatát. A Biblia szerint a mennyekből származó manna íze a korianderére hasonlít.
Indiában a curry fűszerkeverék alkotórésze. Nemi vágyat fokozó fűszerként tartják számon. A hagyományos orvoslás egy vakságot megelőző szemmosó folyadékban is alkalmazta. Seherezádé, a 8. században élt mitikus arab hercegnő szerelmi képességeket növelő fűként említi meséjében.
Nem mindenütt örvendett azonban népszerűségnek. A görögök rossz ízűnek, szagát visszataszítónak tartották, és az egyik poloskafajtáról nevezték el koriandernek. Nyugat-Európában a rómaiak honosították meg. Angliában esküvőkön szokás volt a fiatal párnak korianderből készült italt adni, hogy ezzel is fokozzák egymás iránti erotikus vonzalmukat.
Megelőzi a gyomor- és bélgázosságot, segít az emésztési zavarokban. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések utáni álmosságot. Emésztést rendben tartó hatása miatt segíthet az emésztési zavarok okozta fejfájásokban is. Levele és magja csökkenti a feszültséget és csillapítja a fájdalmat. A régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta. A hagyományos perui fájdalomcsillapító ital három fűszer tüzes keveréke. 6 dl vízben 10 percig lassú tűzön főzzünk 2 kávéskanál koriandermagot, 5 szegfűszeget, 1 kávéskanál csilit. Édesítsük mézzel, és alkalmanként fél csészényit igyunk belőle. A magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak. Különösen a gyomor-bél csatornában hatásos baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Fokozza az immunrendszer működését. A koriander magjából készített forró tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, csökkenti a lázat. A kiütéses fertőző betegségekben, például kanyaróban, bárányhimlőben elősegíti a bőrkiütések megjelenését. Főzet elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi összetört magot, vagy fél teáskanálnyi szárítottat egy pohár forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni 5 percig. Étkezés előtt vagy után igyuk, naponta legfeljebb három csészével.
Mindemellett nagyon finom, különös fűszernövény. Kissé csípős, illata pedig a zsálya és citrusfélék keverékére emlékeztet. Levele kitűnő ízt ad a leveseknek és zöldséges leveknek. Érdemes kipróbálni paradicsommal, uborkával, fejes salátával kombinálva.

És most jöjjön néhány recept:

Korianderes répaleves
Hozzávalók:
# 3 nagyobb sárgarépa
# 1 kisebb krumpli
# 1/2 liter húsleves (lehet leveskockából is)
# 2 dl tejszín
# 1 kanál liszt
# kevés vaj vagy olaj
# só
# 1 kávéskanál koriander (legjobb frissen törve mozsárban), fehérbors,
# cayenne bors (elhagyható),
# csipetnyi szerecsendió, mustármag
Elkészítés: A répákat és a krumplit megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk vagy szeleteljük, attól függ, milyen gyorsan akarjuk, hogy megfőjön, feltesszük főni 1/2 liter vízben (vagy egy kis csirkeaprólékkal), sóval. Amikor forr, leveskockát dobunk bele. Puhára főzzük őket. Mikor készen vannak, kihalásszuk és egy külön edényben elturmixoljuk a répákat a krumplival. A lisztből vajjal vagy olajjal világos rántást készítünk. Hozzáöntjük a répák főzőlevét és a tejszínt, és miután elkevertük, a turmixolt répákat is. Gyakori kevergetés mellett hozzáadjuk a fűszereket. Krémleves állaga legyen. Ha a korianderünk nem friss, több kell belőle, kóstolgassuk a levest, gazdag íze kell hogy legyen. Kb. 5-6 percig elég, ha csendesen rotyog. Alacsony hőfokon főzzük. Amikor kész, pirított kenyérkockákkal megszórva tálkákban tálaljuk, forrón! A csípős ízeket kedvelők bátran tehetnek bele cayenne borsot, kisgyermekeknek elhagyható.
Megjegyzés:
Nagyon mutatós, vendégvárásra is alkalmas leves. Ijesztő a répa, de még azok is élvezettel eszik, akik szívből utálják a főtt répát!! Érdemes kipróbálni.

Mexikói leves
Hozzávalók:
# 1 doboz kukorica,
# 2 doboz borsókonzerv,
# 3 leveskocka,
# egy nagy hagyma,
# két gerezd fokhagyma,
# 3 dl paradicsomlé,
# olaj,
# bors,
# só,
# koriander a tálaláshoz
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymat, majd felöntjük paradicsomlével és a kukoricával. Mindezt hozzáadjuk a már leveskockából elkészített leveshez, és tizenöt percig főzzük, majd hozzáadjuk a borsót, és ezzel is még öt percig főzzük. Tálaláskor korianderrel szórjuk meg. Időközben tetszés szerint fűszerezzük sóval, borssal. (Ha friss borsót használunk, nem konzervet, akkor odatesszük a kukoricával együtt.)

Céklás burgonyaleves
Hozzávalók négy személyre:
# 75 dkg burgonya
# 35 dkg cékla
# 8 dl zöldségleves (kockából)
# egy kókusztejkonzerv (4 dl)
# egy zöld citrom leve
# só
# bors
# egy csokor koriander
Meghámozzuk a burgonyát és a céklát, majd nagyobbacska kockákra vágjuk. A zöldséglevest összekeverjük a kókusztejjel. A céklát 40 dkg burgonyával 30-35 perc alatt megfőzzük 6 deciliter zöldséges-kókuszos lében. A maradék burgonyát a maradék lében (cékla nélkül) 20-25 percig főzzük. A két főzetet külön-külön pürésítjük. A vörös levest citromlével, sóval és borssal; a fehér levest sóval, borssal és apróra vágott korianderlevelekkel fűszerezzük. A két levest úgy merjük egyenként a tányérokba, hogy közben ne keveredjenek össze.

Kapros póréhagymaleves
Hozzávalók 4 személyre:
# 70 dkg póréhagyma
# 1 gerezd fokhagyma
# fél csokor kapor
# 1 evőkanál vaj
# 1 csapott evőkanál liszt
# fél l zöldségleves kockából
# 1 pohár 12% zsírtartalmú tejföl
# 1 evőkanál citromlé
# 1 csipet reszelt szerecsendió
# 1/4 kávéskanál őrölt koriander
Előkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra, a fokhagymát finomra vágjuk. A kaprot leöblítjük, finomra aprítjuk.
Elkészítés: A vajat felhevítjük, majd alacsony hőfokon 3 percig pirítjuk benne a zöldséget. Megszórjuk liszttel, kissé megpirítjuk. A zöldséglevest lassan hozzáöntjük, és csomómentesre keverjük. Felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük, amíg a póréhagyma megpuhul. A tejfölhöz keverünk kevés forró levest, majd az egészet visszaöntjük a levesbe, és lassú tűzön felforraljuk (így nem csapódik ki a tejföl). A levest citromlével, sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük. A kaprot a tetejére szórjuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 232 kcal

Jeges zelleres paradicsomleves
Hozzávalók
# 10 szem érett paradicsom
# arasznyi uborka
# fél-fél cső sárga és piros színű zöldpaprika
# 1 szál szárzeller (halványzeller)
# só
# őrölt bors
# 2 evőkanál olívaolaj
# fél citrom leve
# 1 gerezd fokhagyma
# csipetnyi őrölt koriander
Elkészítés: A paradicsomok csumáját eltávolítjuk, a szemeket leforrázzuk, majd meghámozzuk. Szitán áttörjük, és ha kissé kihűlt, egy tálban a hűtőszekrénybe tesszük. Közben az uborkát meghámozzuk, a sárga és a piros színű zöldpaprikával együtt körömnyi kockákra vágjuk. A megmosott szárzeller leveleit letépjük (más ételhez félretesszük), a szárakat pedig az uborkához és a paprikához hasonlóan feldaraboljuk. A paradicsomvelőt a hűtőszekrényből kivesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, az olívaolajjal összekeverjük, zúzott fokhagymával és a korianderrel fűszerezzük. A citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Leheletnyit meg is cukrozhatjuk, majd annyi jeges vízzel engedjük fel, hogy 1,2 liternyi levest kapjunk. Petrezselyemlevelekkel díszítve kínáljuk.
Megjegyzés:
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 774 kJ/185 kcal

Veres leves
Hozzávalók 4 személyre:
# 75 dkg cékla (nyers)
# 1 csokor snidling
# 2 evőkanál vaj
# 1 teáskanál köménymag
# 1 teáskanál őrölt gyömbér
# fél teáskanál őrölt koriander
# 1,5 dl tejföl
# 2 evőkanál citromlé
Előkészítés: A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk egy lábosban. Először hirtelen megpirítjuk benne a köménymagot, hozzáadjuk a gyömbérport, a korianderport és a céklát. Kevergetve megpirítjuk. A céklára öntünk 2 liter vizet, felforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, és félig lefedett edényben, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, amíg a folyadék fele elpárolog. Botmixerrel péppé zúzzuk a céklát. A tejfölt elkeverjük a citromlével és a snidlinggel, és a levesbe öntjük.
Megjegyzés:
1 adag: 748 kJ/179 kcal

Hideg birsalmaleves
40 dkg birsalma,
# 5 dkg kristálycukor,
# fél citrom,
# 2 dl édes fehérbor,
# só,
# ánizs,
# koriander,
# gyömbér,
# vaníliarúd,
# citromfű
A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főzőlével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.

Zöldséges marha
Hozzávalók:
# 50 dkg sovány marhahús
# 1 paprika
# 1 paradicsom
# 2 sárgarépa
# 2 fehérrépa
# 1 vöröshagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# bors
# kakukkfű
# koriander
# borókabogyó
# majoránna
# pirospaprika
# só
Elkészítés: Egy kuktában olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a besózott-beborsozott hússzeleteket és a zöldségeket (rétegesen), megfűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. 1 órán keresztül főzzük, majd főtt tésztával tálaljuk.

Töltött hal
Hozzávalók:
# 4 szelet tengeri halfilé
# 2 db paprika (lehetőleg piros)
# 1 csokor koriander
# 4 gerezd fokhagyma
# 1 paradicsom
# só
# 10 dkg reszelt saj
# kis olaj
Elkészítés: A paprikát, a paradicsomot kis kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a koriandert hozzáaprítjuk, az egészet összekeverjük, sózzuk. A besózott halszeletekre simítjuk a tölteléket, feltekerjük, majd 4 cm-es darabokra vágjuk, olajozott tepsibe tesszük szorosan egymás mellé. Sajttal megszórjuk, majd megsütjük.

Húsos derelye besamelmártásban
Hozzávalók:
# 20 dkg búzaliszt
# 25 dkg pulykamell
# 5 dkg füstölt szalonna
# 2 db tojás
# 1 kis fej vöröshagyma
# 1 evőkanál szójaszósz
# 1 teáskanál ételízesítő
# csipetnyi őrölt gyömbér
# bors
# frissen őrölt koriander
# szegfűszeg
# só
Elkészítés: A lisztből és 1 tojásból kevés vízzel és pici sóval gyúrt tésztát készítek. Félreteszem, pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket.
A pulykahúst a szalonnával és a hagymával ledarálom, hozzáadom a fűszereket, a tojást és a szójaszószt. Jól összedolgozom, és ezt is félreteszem. A tésztát kb. 2 mm vastagságúra nyújtom, majd félbevágom. Az egyik felét a nyújtódeszkán hagyom, a másikat félreteszem. A deszkán lévő tésztára egymástól egyenlő távolságra kis halom tölteléket teszek, majd ráterítem a tészta másik felét. A halmok között a tésztát tenyerem élével összenyomom, majd derelyevágóval v. éles késsel elvágom. Forró sós vízben kifőzöm, lecsurgatom, és a vajjal kikent tepsibe egymás mellé rakom úgy, hogy ne érjenek össze. Sajtos tejmártást (besamelt) készítek, melybe kevés erőspaprika-krémet (darált, sós paprika) is teszek. Ezzel leöntöm a tésztákat, és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig sütöm, míg szépen megpirul a mártás teteje.

Szilvaszószos sertésrolád
10 aszalt szilva,
# 1 dkg gyömbér,
# 2 csillagánizs,
# 2 szegfűszeg,
# 1 teáskanál olaj,
# 2 evőkanál barna cukor,
# só,
# bors,
# 50 dkg disznóhús,
# 1/2 csomag koriander,
# 2 csomag hagyma,
# 2 evőkanál szójaszósz
Vágjuk apróra a szilvát, gyömbért, majd az ánizzsal és a szegfűszeggel pirítsuk meg olajon. Tegyük hozzá a cukrot és 7,5 dl vizet. Fedő alatt 20 percig főzzük, sóval, borssal ízesítsük. Hűtsük le. A disznóhúst vágjuk kb. 1/2 centis szeletekre, klopfoljuk ki. A szilvaszószhoz keverjünk koriandert, majd 1-1 kanállal tegyünk a hússzeletekre, végül tekerjük fel. A hagymát vágjuk apróra, a szójaszószt 2-3 evőkanállal forraljuk fel, adjuk hozzá a hagymát, és öntsük a roládra. A roládokat forró olajban süssük ki.
Megjegyzés:
Adagonként kb. 330 kalória.
Elkészítési idő: 45 perc

Csirkemell mézes sült dinnyével és vadrizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
# 60 dkg csirkemell
# 40 dkg sárgadinnye
# 8 szál újhagyma
# 2 tasak vadrizs (főzőtasakos)
# 3 evőkanál olaj
# 4 dkg méz
# 1 mokkáskanál zúzott koriander
# 1 teáskanál reszelt gyömbér
# 1 dl fehérbor
Előkészítés: A csirkemelleket megtisztítjuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A dinnyét cikkekre vágjuk, magját kikaparjuk, és a héját eltávolítjuk. Az újhagymát megtisztítjuk
Elkészítés: Vizet forralunk, és a vadrizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint megfőzzük, majd leszűrjük. Az olajat felforrósítjuk, kíméletesen megsütjük benne a húst. Amikor megsült, kivesszük. Beletesszük a serpenyőbe a mézet, kicsit karamellizáljuk, majd rátesszük a koriandert és a gyömbért, jól elkeverjük. A forró fűszeres mézre tesszük az újhagymát és a dinnyeszeleteket. Mindkettőt 2-2 percig sütjük. Ezután ráöntjük a bort, visszatesszük a húsokat, 1-2 percig pároljuk, majd a vadrizzsel körítve tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 417 kcal

Cukkíni lepény
Hozzávalók:
# 2 db cukkíni
# 1 db tojás
# zabpehely/zabkorpa
# só
# bors
# koriander
Elkészítés: A cukkínit meghámozom, de úgy, hogy a héja csíkokban rajta maradjon. A sajtreszelő legnagyobb lyukú részén megreszelem. Besózom és pár percig állni hagyom, aztán kinyomkodom. Hozzádom a tojást, a zabpelyhet, a sót, borsot, koriandert vagy ízlés szerint más fűszereket. Lepényeket formálok, és kevés olívaolajon kisütöm. Jó étvágyat!

Padlizsános szambal
Hozzávalók:
# 2 közepes nagyságú padlizsán,
# 1 kis hagyma,
# 2 evőkanál napraforgóolaj,
# 1 evőkanál citromlé,
# 1 száraz cseresznyepaprika,
# 1 kávéskanál barna cukor,
# 1 kávéskanál őrölt koriander,
# 1 kávéskanál só,
# 2 kávéskanál szardellapaszta
Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, a héját rajtahagyjuk, egy centiméteres szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát, a szardellapasztát, s kb. tíz percig megpirítjuk benne a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadhatunk egy kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.

Fűszeresen töltött sütőtök
Hozzávalók 4 adaghoz:
# 1 dkg szárított gomba,
# 1 vöröshagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 1 teáskanál koriander,
# 2 szál zöld rozmaring,
# 5 szárított paradicsom,
# 2 kicsi sütőtök,
# 1 evőkanál olaj,
# 10 dkg rizs,
# 5 dkg tökmag,
# szárított piros chilipaprika,
# só,
# bors
Elkészítés: A gombát kb. 10 percig áztassuk 1,5 dl forró vízben. A hagymát, fokhagymát, rozmaringot, paradicsomot vágjuk apróra. Tegyük hozzá a koriandert, és az egészet forró olajban pirítsuk meg. A sütőtököt vágjuk el vízszintesen, távolítsuk el a magját, és valamennyi tököt. Keverjük a fűszerekhez a rizst, majd a kivett sütőtököt is, öntsünk rá 7,5 deci vizet, illetve azt is, amiben a gomba ázott. Forraljuk fel, kb. 10 percig lassú tűzön főzzük tovább. A gombát keverjük össze a pörkölt tökmaggal, tegyük hozzá a chilit, sót és a borsot. A megmaradt sütőtökbe tegyük bele a gombás keveréket, majd öntsük rá a szószt, előmelegített sütőben 1 és 1/4 órán át süssük.
Megjegyzés:
Adagonként kb. 230 kalória
Elkészítési idő: 1 és 3/4 óra.

Sült rizs (Nasi Goreng)
Hozzávalók (8 személyre):
# 80 dkg hosszúszemű rizs,
# 2 csirkemell,
# 20 dkg főtt garnélarák,
# 3 evőkanál napraforgóolaj,
# 4 nagy hagyma,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 kávéskanálnyi őrölt koriander,
# 1 kávéskanál őrölt gyömbér,
# 4 kávéskanál só,
# 2 kávéskanál szardellapaszta,
# 1-2 száraz cseresznyepaprika,
# 3 evőkanál szójaszósz,
# 8 tükörtojás
Elkészítése: A megtisztított rizst két liter sós vízben megfőzzük, félretesszük, hogy kihűljön. A darabokra vágott csirkemelleket olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott hagymát, s erős tűzön barnára sütjük. Lejjebb vesszük a lángot, beletesszük a serpenyőbe a megtisztított, szétnyomott fokhagymát, a gyömbért, a szardellapasztát és a szétmorzsolt cseresznyepaprikát, egy percig pároljuk, hogy az ízek összefőjenek, hozzáadjuk a szójaszószt, a főtt garnélarákot és a rizst. Óvatosan kevergetjük, ügyelve, hogy a rizs meg ne barnuljon. Közben megsütjük a tükörtojásokat, és a tányérokra kitálalt sült rizs tetejére teszünk egyet-egyet.

Fondü szőlősgazda módra
Hozzávalók:
# 1 és ½ üveg száraz pezsgő
# 80 dkg borjúcomb
# 2 evőkanál só
# 1 evőkanál cukor
# 1 egész fahéj
# 1 rúd vanília
# 6 szem szegfűszeg
# 10 szem koriander
# 12 szem bors
Elkészítése: A húst felkockázzuk, és a többi hozzávalót mind összekeverjük. Beletesszük a felkockázott húst, majd legalább fél napig pácoljuk. Leszűrjük, majd a páclevet beletesszük a fondü-edénybe, felforraljuk, a húst villákra tűzve sütögetjük. Szósz nem is szükséges hozzá, annyira teljes ízt kapunk. Aszaltszilvás krumplipürét kínálhatunk mellé.

Áfonyalekvár
Hozzávalók kb. 6 db 2 dl-es üveghez:
# 1 kg áfonya
# 1 citrom leve
# 1/2 mokkáskanál őrölt koriander
# 1 kg befőző cukor
Előkészítés: Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk).
Elkészítés: A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk. A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Zöldfűszeres mártás
Hozzávalók 4 személyre:
# 50 dkg spagetti
# 1 csokor koriander
# 2 szál bazsalikom
# 1 szelet szendvicskenyér
# 1 gerezd fokhagyma
# 12 dkg napraforgómag
# 5 evőkanál napraforgó olaj
# 1,5-2 dl marhahúsleves kockából
Előkészítés: Felteszünk vizet forrni a tésztafőzéshez. A zöldfűszereket leöblítjük, kissé összevágjuk. A szendvicskenyér héját levágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.
Elkészítés: A zöldfűszereket, a fokhagymát, a kenyeret, 10 dkg napraforgómagot, az olajat és a marhahúslevest magas edénybe tesszük, összeturmixoljuk. (Ha túl sűrű, levessel hígítjuk.) Sóval ízesítjük. A tésztát nem túl puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Elkeverjük a szósszal. A maradék napraforgómagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, a tésztához keverjük. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 2700 kJ/650 kcal

Sült zöldségek
Hozzávalók 4 személyre:
Sült paprika
# 40 dkg piros húsú paprika
# 40 dkg sárga húsú paprika
# 4 evőkanál fehérbor ecet
# 1 teáskanál cukor
# 1 gerezd fokhagyma
# 1 teáskanál szárított kakukkfű
# 6 evőkanál olaj
# 5 dkg mandulaforgács
Édeskömény paradicsommal
# 80 dkg édeskömény
# 1 fej hagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 6 evőkanál olaj
# 1 teáskanál cukor
# 3 evőkanál fehérbor
# 4 evőkanál (balzsam) ecet
# 3 paradicsom
# 5 dkg mandulaforgács
Pikáns rudak
# 40 dkg kis cukkíni
# 1 mokkáskanál őrölt koriander
# 1 tojás
# 8 dkg rizsliszt
# 10 dkg sima liszt
# 2 evőkanál mandulaforgács
# bő olaj a sütéshez
hurkapálca
Előkészítés:
A sütő 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A paprikákat kettévágjuk, kimagozzuk. Az édesköményt megtisztítjuk, megmossuk, és négyfelé vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát négybe, a fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínik végeit levágjuk, megmossuk, a cukkínit hosszában kétszer félbe (négy rúdra) vágjuk.
Elkészítés: A paprikákat héjukkal felfelé tepsire rakjuk, és betesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik. A cukkíni tésztájához simára keverünk 4 dl hideg vizet a korianderrel, kevés sóval, a tojással, és végül kisebb adagokban a kétféle lisztet is beleszitáljuk. A masszát a hűtőben kb. 30 percig pihentetjük. Lehúzzuk a paprikák héját, a paprikákat egyforma csíkokra vágjuk. Az ecetet a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk a kakukkfüvet, erőteljes mozdulatokkal belekeverjük az olajat, és a paprikákra öntjük. Legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. Az édesköményhez felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, a fokhagymát és az édesköményt. Megszórjuk a cukorral, egy csipet sóval, és ráöntjük a bort és az ecetet. Lassú tűzön még 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk borssal, tálba öntjük, lefedjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A paradicsomok héját lehúzzuk, kimagozzuk, húsukat apróra vágjuk. A kétszer 5 dkg mandulaforgácsot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. A cukkíni sütéséhez bőséges olajat forrósítunk. A tésztájába belekeverjük a 2 evőkanál mandulaforgácsot. A cukkínit lisztbe forgatjuk, lerázzuk róla, és hosszú hurkapálcára szúrjuk. A hurkapálca segítségével belemártjuk a cukkínit a tésztába, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és tányérra rendezzük. A paprikát megszórjuk a pirított mandulaforgács felével, a cukkíni mellé szedjük. A köményt összeforgatjuk a maradék mandulaforgáccsal és a paradicsomkockákkal, és szintén a tányérra rendezzük.
Munka: kb. 1 óra 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 adag:
Sült paprika: 286 kcal
Édeskömény paradicsommal: 281 kcal
Pikáns rudak: 520 kcal

Diétás torta cukor nélkül
Hozzávalók 12 szelethez:
# 6 alma
# 1 dl tej
# 10 dkg vaj + a formához
# 4 tojás
# 6 evőkanál édesítőpor + a tálaláshoz
# 18 dkg teljes kiőrlésű (graham) liszt
# 1 teáskanál őrölt koriander
# 1 teáskanál sütőpor
# 5 dkg tisztított tökmag
# 5 dkg tisztított napraforgó mag
Előkészítés: Az almát megmossuk, nyolc gerezdre vágjuk, és magházát eltávolítjuk. A tejet a vajjal felforrósítjuk.
Elkészítés: A tojásokat az édesítőporral habosra keverjük. Hozzáöntjük a forró tejet, és még két percig keverjük. A lisztet összekeverjük a korianderrel, a sütőporral, és a tojásos keverékbe dolgozzuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát vagy egy tűzálló formát, és belesimítjuk a masszát. Az almát körkörösen ráfektetjük, megszórjuk a tök- és napraforgó magokkal, és a sütő középső rácsán kb. 35 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral.
Megjegyzés:
1 szelet: 930 kJ/222 kcal

Grapefruitos szivecskék
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 12 dkg vaj vagy margarin
# 10 dkg cukor
# 2 tojás
# 12 dkg dió
# 15 dkg liszt
# 1/2 csomag sütőpor
# 1 csipetnyi só
# 1/2-1/2 teáskanál fahéj és kakaópor
# 1/4-1/4 teáskanál kardamom, koriander és szerecsendió
# 1 késhegynyi szegfűszeg
# zsiradék a formához
# Ezenkívül:
# 7 evőkanál narancslikőr
# 15 dkg narancslekvár
# 40 dkg nyers marcipánmassza
# 3 narancs
Elkészítése: A vajat vagy margarint a 10 dkg cukorral habosra keverjük. A tojást egyenként hozzáadjuk. A diót finomra daráljuk, összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a fűszerekkel, majd a tojásos masszához adjuk. A maradék diót felaprítjuk és szintén belekeverjük.
Egy egyliteres, szív alakú formát kikenünk zsiradékkal, beletöltjük a tésztát, majd 180 fokos (gázsütő: 2. fokozat) sütőben 50-60 percig sütjük. A langyos süteményt megszurkáljuk, és a narancslikőrrel meglocsoljuk. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. A süteményt a lekvár 2/3-ával megkenjük. A marcipánt akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk vele vonni a süteményt.
A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük (a vékony hártyát is lehúzzuk), majd szépen elosztjuk a szíven. A maradék lekvárt felforraljuk, és leöntjük vele a süteményt (az oldalát is).

Fűszeres tea
Hozzávalók 6 személyre:
# 7,5 dl víz
# 4 filter Ceylon fekete tea
# cukor
# 2,5 dl ananászlé
# 1 dl narancslé
# 1 mokkáskanál fahéj
# 3 szegfűszeg
# 1 csipet koriander
Elkészítés: Felforralunk 7,5 dl vizet, és leforrázzuk vele a teát. 4 percig állni hagyjuk, majd a filtereket kiszedjük. Az ananász- és narancslevet, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, majd a teához szűrjük. Aki szereti, tejszínt is adhat hozzá.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat