Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-05

FÜVESKÖNYV

Babérlevél
Ez az a fűszer, amelyet alighanem még az is ismer, aki soha életében nem járt konyha közelében, hiszen régen a dicsőség, a hírnév jelképe volt a belőle készített koszorú. Ma már nem készítenek babérkoszorút, de a konyhaművészetben igen előkelő helyet vívott ki magának ez a jellegzetes zamatú fűszernövény.
A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető.
Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe. Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mindenféle ételből.

És most lássunk néhány receptet:

Zöldséges kolbászleves
Hozzávalók:
# 1 vöröshagyma
# 3 evőkanál olaj
# 30 dkg kolbász
# 25 dkg zöldborsó
# 25 dkg zöldbab
# 2 gerezd fokhagyma
# 2,5 dl tejföl
# 1 evőkanál liszt
# fél citrom leve
# 1 kávéskanál mustár
# 1 babérlevél
# 3-4 szál tárkony
# só
# bors
# pirospaprika
# őrölt kömény
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd az olajon kicsit megpirítjuk. Rátesszük a felkarikázott kolbászt, és jól átpirítjuk az egészet. A lábast lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót és a hasábokra vágott zöldbabot. Felöntjük 1 liter vízzel a zöldségeket, megsózzuk, megborsozzunk, belenyomjuk fokhagymanyomóval a 2 gerezd fokhagymát, beleteszünk egy babérlevelet és egy pici őrölt köményt és 10-15 percig főzzük (amíg a zöldségek megpuhulnak). A tejfölt összekeverjük a liszttel, a citromlével és a mustárral, és besűrítjük vele a levest. (Ha azt szeretnénk, hogy biztosan ne ugorjon össze a tejföl a levesben, először a levesből egy merőkanálnyit habverővel keverjünk a tejfölös edénybe. Ha simára kikevertük, keverjünk még hozzá a levesből 2-3 merőkanálnyit, és ismét keverjük simára. Majd ha már jó híg a tejfölös keverékünk, akkor keverjük csak a levesbe.) Ezek után annyi időre tegyük vissza a levest a gázra, hogy épp csak „rottyanjon”, különben oda az egész! Tejföllel és finomra tépkedett tárkonnyal megszórva tálaljuk.

Marhahús vadasan
Hozzávalók:
# 1 kg marhahús
# 4 fej vöröshagyma
# 2 szál petrezselyem
# 2 szál sárgarépa
# só
# babérlevél
# bors
# 3 evőkanál ecet
# 3 evőkanál cukor
# 2 evőkanál liszt
# 2 evőkanál olaj
# mustár
# 2 dl tejföl
Elkészítése: A hagymát felkarikázzuk, a zöldségeket apróra vágjuk, majd a hússal, sóval, borssal és babérlevéllel feltesszük főni. Amikor megpuhult, az ecettel savanyítjuk, és ebben a lében hagyjuk állni a húst négy napig. Később ababérlevelet és a borsot kidobjuk belőle, a húst pedig felszeleteljük, tálra rakjuk. A zöldségek kiszedjük a léből, a cukorral együtt megpirítjuk, majd a páclével felengedjük. Ha a cukor elolvadt, szűrőn áttörjük. A lisztből és az olajból rántást készítünk, felengedjük a zöldséggel, mustárral ízesítjük, majd a húst beletesszük és átmelegítjük. Tálaláskor zsemlegombóccal vagy főtt tésztával, tejföllel kínáljuk.

Olívás gombasaláta
40 dkg gomba,
# fél fej jégsaláta,
# 2 db kemény paradicsom,
# 1 fej lila hagyma,
# 2 evőkanál magozott és apróra vágott olajbogyó,
# 3 evőkanál olívaolaj,
# 2 evőkanál bor- vagy gyümölcsecet,
# 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt babérlevél,
# ízlés szerint só,
# cukor és ecet.
Előkészítése: a gombát gondosan megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem és fölszeletelem. Ecettel, sóval, cukorral ízesített, forrásban levő kevés vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. A megmosott és lecsöpögtetett salátát felaprítom. A hagymát karikákra vágom és megsózom.
Elkészítése: salátástálba teszem a főtt gombát, salátát, hagymát, olajbogyót és negyedekbe szeletelt, megmosott paradicsomot is. A borecetet fél dl vízzel, olajjal, sóval, őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral összekeverem. Rálocsolom a salátára, és jól átkeverve lefedem, majd 2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Csak másnapig áll el, a gomba hamar romlik.

Borban párolt csirke
1 konyhakész csirke,
# 10 dkg füstölt szalonna,
# 1 fej hagyma,
# 5 fej aprószemű csiperkegomba,
# 2,5 dl száraz fehérbor,
# 2,5 dl tyúkhúsleves,
# kakukkfű,
# babérlevél,
# só
A konyhakész csirkét kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Hasüregébe beledugjuk a babért, a megtisztított fej hagymát és az ugyancsak egészben hagyott gombafejeket. A csirkét meghintjük morzsolt kakukkfűvel és tűzálló tálba helyezzük. Ráfektetjük a szalonnaszeleteket, majd aláöntjük a bort és a levest. Lefedjük, és forró sütőben 1 órát sütjük. A fedőt levéve, ropogós pirosra sütjük. Burgonyapürével körítjük.

Csirkemell jóasszony módra
Hozzávalók:
# 60 dkg csirkemellfilé
# 8 dkg gyöngyhagyma
# 1 dkg liszt
# 1 evőkanál olívaolaj
# 2 evőkanál paradicsompüré
# 1 tyúkleves kocka
# 2 fej vöröshagyma
# 20 dkg zöldborsó
# petrezselyem
# kakukkfű
# babérlevél
# só
# bors
Elkészítése: A hagymát és a gyöngyhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csíkokra vagy kockákra vágott csirkemellet, néhány percig pirítjuk. Meghintjük egy kanál liszttel, tovább pirítjuk, majd felöntjük a leveskockából készített 2 dl levessel. Hozzáadjuk a zöldborsót, a gyöngyhagymát, a petrezselymet, a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd belekeverjük a paradicsompürét is. Sóval, borssal ízesítjük, készre pároljuk.

Pulykasült káposztaágyon
Hozzávalók:
# 1,5 kg pulyka felsőcomb (vagy mell)
# 50 dkg savanyított káposzta
# 2 fej vöröshagyma
# 3 babérlevél
# 2 dl száraz vörösbor
# 1 csomag villámpác
# őrölt zöldbors
# 2-3 dl olaj
# 1 kg krumpli
Elkészítés: Az előzőleg bepácolt pulykacomb szeleteket hirtelen pirosra sütöm. Ha mind kisült, mehet vissza minden szelet hús egymás hegyére-hátára, rápakolom a karikákra szelt vöröshagymát, babérlevelet, és meglocsolom a borral. Ebben a csodás pecsenyelében puhára párolom lassú tűzön, ha nem elég a leve, lehet még öntözni borocskával, csak jobb lesz. Egy nagy tálat kibélelek kb. 2 ujjnyi vastagon savanyított káposztával, megszórom őrölt zöld(!) borssal, betakarom a karikákra vágott krumplival. Az egészet kirakom a sült hússal, és végül ráöntöm a főző-páclevet (úgy pároljuk a húst,hogy maradjon a végére is leve). Így átjárja az íze a krumplit, a káposztát is. Sütőben már erős lángon készre sütöm lefedve. A káposzta valami mennyei puhára, csoda finomra sül az alján. Aki szereti, megbolondíthatja némi füstölt szalonnával a tetejét.

Saláta dinnyékkel és rákkal
Hozzávalók 4 személyre:
# 30 dkg sárgadinnye
# 30 dkg görögdinnye
# 1 dl olívaolaj
# 2 citrom leve
# 1 evőkanál aprított, friss petrezselyem
# 30 dkg rákfarok (vagy aprórák)
# 2 babérlevél
# 1 kicsi fej vöröshagyma
# 1 csipet köménymag
# 1 dl fehérbor
# A salátához:
# tetszőleges saláta és salátazöldség (paradicsom, paprika, retek, újhagyma, uborka stb.)
Előkészítés: A dinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, a dinnyehúst feldaraboljuk. Összekeverjük az olívaolajat, 1 evőkanál kivételével a citromlevet, a petrezselymet, egy csipet sót, és ebbe a pácba beletesszük a dinnyéket. Letakarjuk, félretesszük 30-40 percre. A vöröshagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Ízlésünk szerint zöldségeket választunk a salátához, megmossuk, leszárítjuk és feldaraboljuk őket.
Előkészítés: A rák főzéséhez egy lábasba 1 dl vizet öntünk, beletesszük a babérlevelet, a vöröshagymát, a köménymagot, a fehérbort, a maradék 1 evőkanál citromlevet, egy csipet sót, és felforraljuk. Beleszórjuk a rákokat, és 5-6 percig forraljuk. A megfőtt rákokat kiszedjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a dinnyével. (A rák főzőlevét félretehetjük, mert jó alap lehet halleveshez, -mártáshoz.) A salátákhoz előkészített zöldségeket tálra tesszük, és erre helyezzük a pácolt dinnyéket a rákkal. Meglocsoljuk a maradék páclével, és már fogyasztható is.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 362 kcal

Mustáros sült
Hozzávalók:
# hússzeletek (karaj)
# mustár (por)
# babérlevél
# pirospaprika
# 1 kanál liszt
# só
Elkészítés: A karaj szeleteket megsütjük (lehet comb is), felöntjük vízzel, belekeverünk 1 kanál lisztet, beletesszük a babérlevelet, a paprikát és a mustárt (mustárport). Készre főzzük.
Megjegyzés:
Hosszúmetélt tésztát adhatunk hozzá.

Húsos-zöldséges nyárs
Hozzávalók 4 személyre:
# 30 dkg pulykamellfilé
# 1 cukkini
# 2 fej vöröshagyma
# 10 dkg gomba
# 3 virsli
# 8 babérlevél
# 1 evőkanál olaj
# 50 dkg konzerv darabolt paradicsom
# 1 mokkáskanál pirospaprika
Előkészítés: A húst megmossuk, és falatnyi kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, a húsát nem túl vékony karikákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, vastagabb gerezdekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk, ha nagyobbak, kettévágjuk. A virsliket kb. 4 cm hosszúságú darabokra vágjuk.
Elkészítés: A hozzávalókat váltogatva, a babérlevéllel együtt négy nyársra húzzuk. Az olajat borssal ízesítjük, és megkenjük vele a nyársakat. A forró grillrácsra fektetjük, és kb. 10 perc alatt, meg-megforgatva megsütjük. Közben a paradicsomot felforraljuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és a nyársakhoz kínáljuk. Zöldfűszerekkel még pikánsabbra ízesíthetjük.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 224 kcal

Paradicsomos hús sváb knédlivel
Hozzávalók:
# 1 kg marhalábszár
# fél kg marharostélyos
# 1 nagy paradicsompüré
# 2 fej vöröshagyma
# 1 fej fokhagyma
# 3 evőkanál mustár
# ecet
# bors
# babérlevél (8-10 db)
# cukor
# csípősparika (el is maradhat)
# 1 doboz hámozott paradicsom (fél kg-os)
# knédlihez:
# fél kg liszt
# só
# fokhagymakrém
Elkészítés: A húsokat feltesszük húslevesnek főni, és amikor már majdnem kész, kiszedjük a húst, a levét felhasználjuk levesnek. Megtűzdeljük fokhagymával, és az olajon megpirított vöröshagymán átforgatjuk. Rátesszük a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsomot, a mustárt és a fűszereket, készre főzzük, majd ecettel és cukorral pikánsra ízesítjük. A hús főzése közben elkészítjuk a knédlit. Összekeverjük a lisztet, a fokhagymakrémet (kb 2 evőkanál), ha kell, egy csipet sót és vizet, hogy galuska sűrűsségű legyen a massza. Evőkanállal forró vízbe szaggatjuk és kifőzzük, olajra szedjük, és a húsmellé adjuk körítésnek.

Spenótfelfújt füstölt hallal
Hozzávalók:
# olvasztott vaj (a tál kikenéséhez)
# 2 evőkanál zsemlemorzsa
# 17,5 dkg füstölt tőkehalfilé
# 3 dl tej
# 1 babérlevél
# 1-2 fej kis hagyma
# 6 szem bors
# 45 dkg friss spenót
# 2,5 dkg vaj
# 2,5 dkg liszt
# só
# bors
# 1/4 kávéskanál mustármag
# 4 nagy tojás
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és tegyünk egy tepsit a középső polcra. Kenjünk ki egy 1,2 l-es tűzálló tálat az olvasztott vajjal, hintsük be a zsemlemorzsával. Fektessük a füstölt halat egy lapos tűzálló edénybe, és öntsük rá 1,5 dl tejet. Adjuk hozzá a babérlevelet, a hagymát és a borsszemeket, fedjük be fóliával, és süssük 30 percig, illetve amíg a hal megsül. Ha kész, szűrjük le a tejet, és tegyük félre. Töjük apróra a halat egy villa hátával, és azt tegyük félre.
Mossuk meg a spenótot, majd öntsük le róla a felesleges vizet. Tegyük egy nem almíniumból készült lábosba. Lassú tűzön főzzük puhára. Szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, azután vágjuk össze.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet, és tegyük a tűzre 30 másodpercre. A tűzről levéve fokozatosan keverjük hozzá a maradék és a félretett tejet. Tegyük vissza a gázra és forraljuk fel. Főzzük egy percig, majd a tűzről levéve ízesítsük a fűszerekkel és adjuk hozzá a mustárt. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a tojások sárgáját, az összetört halat és spenótot is.
Verjük fel a tojásfehérjéket. Apránként, óvatosan keverjük bele a spenótos-halas szószba. Az egész masszát öntsük bele az előkészített tűzálló tálba, és helyezzük az előmelegített tepsire. 40-45 percig süssük, amíg szépen felemelkedik és barnára sül
Megjegyzés:
Ez a sokoldalú spenótfelfújt kiváló, könnyű vacsora, de lehet vendégváró vagy feltálalhatjuk a megunt spenótfőzelék helyett gyermekeinknek is.

Részeg kolbász
Hozzávalók:
# 50 dkg sütni való kolbász
# 2 evőkanál olaj
# 3 sárgarépa
# 2 fej vöröshagyma
# 2 dl fehér bor
# 1 gerezd fokhagyma
# kakukkfű
# babérlevél
# őrölt bors
Elkészítés: A sütni való kolbászt villával megszurkáljuk, forró olajon megforgatjuk, mellé vágjuk karikára a sárgarépát, a vöröshagymát, és fehérbort öntünk alá. Fokhagymával, késhegynyi kakukkfűvel, 1 babérlevéllel, csipet törött borssal fűszerezzük, és lefedve 20 percig pároljuk. Krumplipüre illik hozzá.

Újkrumpli sajtos-paradicsomos nyárson
Hozzávalók 4 személyre:
# 8 nem túl nagy újburgonya
# 4 szál friss rozmaring
# 8 miniparadicsom
# 30 dkg juhsajt
# 3 evőkanál olívaolaj
# 4 babérlevél
# 2 gerezd fokhagyma
Előkészítés: A burgonyát alaposan megsikáljuk, gőzben (vagy sós vízben) kb. 20 percig főzzük. A rozmaring száráról lecsipkedjük a leveleket, a szárat megmossuk, és úgy használjuk, mint egy kis nyársat. A paradicsomot megmossuk. A sajtot a paradicsomhoz hasonló nagyobb darabokra vágjuk.
Elkészítés: Szép sorjában a rozmaringnyársra szúrunk 1 burgonyát, 1 paradicsomot, egy velük kb. azonos nagyságú darab sajtot, majd ismét paradicsomot és a végére ismét 1 burgonyát. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, beletesszük a babérleveleket, majd megforgatjuk benne a nyársakat, amíg a krumpli színt kap. A fokhagymát megtisztítjuk és a rozmaringlevelekkel együtt apróra vágjuk. Ráöntjük a maradék olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A krumplis nyársakat az aromás olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 455 kcal

Szilveszteri lencsesaláta
Hozzávalók:
# 1/2 kg lencse
# 1 konzerv kukorica
# 3 szál sárgarépa
# 2 fej hagyma
# 2 főtt tojás
# olaj
# egy citrom leve
# só
# bors
# babérlevél
Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük.

Mézes ropogós csülök
Hozzávalók 4 személyre:
# 2 kisebb vagy egy nagy csülök
# 1 sárgarépa
# 1 póréhagyma
# 1 hagyma
# 2 szegfűszeg
# 1 csokor petrezselyem
# 2 dl fehérbor
# 1 kis darabka fahéj
# 2 babérlevél
# 2 narancs
# 1 evőkanál borecet
# 2 evőkanál méz
Előkészítés: A csülköt megtisztítjuk, megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát lereszeljük, a póréhagyma fehér részét vékony karikákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, beleszúrunk egy szegfűszeget. A petrezselymet leöblítjük, és csomóba kötjük.
Elkészítés: A bort lábasba öntjük, hozzáöntünk két dl vizet, beletesszük a sárgarépát, a póréhagymát, a hagymát, a fahéjat, a babérlevelet, megsózzuk és borsozzuk, majd kb. 20 percig forraljuk. Beletesszük a csülköt, és többször megforgatva a lében, lefedve, gyöngyöző forrással főzzük. A csülköt kivesszük, lecsepegtetjük, és szárazra töröljük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A narancsok levét kinyomjuk, hozzáadjuk a borecetet, a mézet, összetörjük a másik szegfűszeget, és a narancsléhez adjuk. Összekeverjük. Tűzálló tálba tesszük a csülköt, megkenjük a mézes lével. A sütőben gyakori locsolgatás mellett kb. 1 óra hosszat sütjük. A csülköt előmelegített tálra tesszük, és burgonyapürével, ízlés szerint pikáns gyümölcs kompótokkal kínáljuk.
Megjegyzés:
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 2570 kJ/612 kcal

Királyhalom
Hozzávalók:
# 2 kg savanyú káposzta
# 10 dkg rizs
# 6-8 szelet tarja
# 1 szál füstölt kolbász
# majoranna
# só
# örölt bors
# rozmaring
# tárkony
# babérlevél
# 1 dl
# olaj
Elkészítés: A savanyú káposztát kimossuk, és lábasba téve felöntjük vízzel, hogy ellepje. Megfőzzük. Ugyanígy teszünk a rizzsel. A tarját befűszerezzük, és egy kicsit állni hagyjuk. A tepsi aljára olajat öntünk, arra ráteszük a kicsavart káposzta felét, erre a megfőzött rizst, a felkarikázott kolbászt, valamint a tarját. Beborítjuk a megmaradt káposztával. Gázsütőben 4-es fokozaton először alufóliával, majd azt levéve megsütjük. Tejföllel is nagyon finom.
Megjegyzés:
Én a rizst és a káposztát előző este főzöm meg, így nem kell várni, amíg kihűl.

Ludaskása
Hozzávalók 4 személyre:
# 25 dkg árpagyöngy
# 1 libaaprólék
# 1 sárgarépa
# 1 petrezselyemgyökér
# 2 fej vöröshagyma
# 2 evőkanál olaj
# 1 kávéskanál pirospaprika
# 1 babérlevél
# 1 kávéskanál majoránna
# 2 evőkanál ételízesítő
# bő olaj a hagyma sütéséhez
# 2 evőkanál liszt
Előkészítés: Az árpagyöngyöt a főzés előtt kb. 1 órával hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.
Elkészítés: A 2 evőkanál olajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a Delikát ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk. Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb. 45 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy előmelegített tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.
Árpagyöngy helyet készíthető rizzsel is, csak akkor a húst és zöldséget kb. 1 óra hosszat főzzük, majd utána tesszük hozzá a rizst, amivel még kb. 25 percig pároljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 480 kcal

Marinált lazac
80 dkg lazacfilé,
# 3 evőkanál ecet,
# 1 evőkanál barnacukor,
# 2 citrom,
# 1 fej hagyma,
# 3 evőkanál só,
# 2 teáskanál savanyúságfűszerkeverék (szemes bors,
# mustármag,
# koriandermag, tört babérlevél)
A lazacfilét mindkét oldalán sóval bedörzsöljük. Lefedve, 8 órára hűtőszekrénybe tesszük. A sót lemossuk, visszatesszük a tálba, majd leöntjük a barnacukorral ízesített ecettel. Lefedve 3 napig pácoljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott hagymát, a héjastól felkarikázott citromszeleteket és a fűszerkeveréket. Lefedve újabb 3 napig pácoljuk. A pácból kiemelve vékonyan felszeleteljük és megvajazott sötét rozskenyéren, előételként kínáljuk.

Pácolt sajt
10-10 dkg trappista,
# ementáli és juhsajt,
# 1 dl olívaolaj vagy egyéb hidegen sajtolt salátaolaj,
# 1 nagy fej lilahagyma,
# fél dl alma- vagy borecet,
# 2 babérlevél,
# 8-10 szem egész fekete bors,
# 1 száraz cseresznyepaprika,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű.
Előkészítése: a háromféle sajtot egészen kis kockákra vágom. A hagymát hámozás után felkarikázom, a cseresznyepaprikát darabokra töröm. A fokhagymagerezdet meghámozom és kettévágom. Az olajat és az ecetet a fűszerekkel összekeverem.
Elkészítése: befőttes üvegbe rakom a sajtot, a hagymát, fokhagymát és a cseresznyepaprikát, majd ráöntöm a fűszeres olajat. Jól összerázom. Ha a lé nem fedné el a sajtkockákat, két rész olajat és egy rész ecetet még öntök rá. Az üveget jól lezárom (erre a célra legjobb a csavaros tetejű üveg), és a hűtőszekrényben 7-10 napig érlelem. Leszűrve, bármilyen, ízlés szerinti nyers vagy párolt zöldséggel keverve, sokáig eltartható, pikáns saláta vagy vendégváró étel.

Almás pulykacomb
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 kisebb, csontos pulykacomb (1,2-1,3 kg)
# 2 fej közepes vöröshagyma
# 8 gerezd fokhagyma
# 4 evőkanál olaj
# 1 dl száraz vermut
# 1 kg savanyú káposzta
# 1 kg savanykás alma
# 2 babérlevél
# 10 szem bors
# 6 szem borókabogyó
Előkészítés: A húst leöblítjük, és bedörzsöljük sóval. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket széles késpengével kissé ellapítjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A pulykacombot szárazra törölgetjük. A tűzhely lapján, nagyobb, fém fülű lábasban vagy mélyebb sütőedényben (amit be tudunk majd tenni a sütőbe!) felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húst, és mindkét oldalán, erős tűzön megkapatjuk. Meghintjük őrölt borssal, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, aláöntjük a vermutot, majd letakarjuk, és a sütőben kb. 1 órán át pároljuk. Közben a savanyú káposztát szűrőtálban kissé „kiöblítjük”, hogy vad savanyúságát elveszítse, és jól lecsepegtetjük. Az almákat megmossuk, ha túl vastag a héjuk, meghámozzuk, aztán kiemeljük a magházukat, és húsukat 8-12 gerezdre vágjuk. Kivesszük a pulykacombot a sütőedényből, a pecsenyeléhez adjuk-keverjük a savanyú káposztát, az almát, a babérlevelet, a szemes borsot és a borókabogyót. Beleágyazzuk a húst, ismét lefedjük, és további 45 percig pároljuk, majd fedetlenül még 20-25 percig sütjük, hogy a bőre szépen megpirulhasson, leve pedig kissé elpárologjon. A húst óvatosan vágódeszkára emeljük, ujjvéggel kissé elfordítva, szelíden kihuzigáljuk az alsó combból az amúgy is „kikívánkozó” lapos-szálkás-csontos inakat. Az almás káposztát hosszúkás tálra terítjük, tetejére fektetjük a pulykacombot, amelyet tálalókanál és -villa segítségével csak az asztalnál bontunk kisebb darabokra, mert szeletelni nemigen lehet – éppen ez a bája. Elkészítése rendkívül egyszerű, vendégvárónak is remek, mert csak a hús pirítását kell időzíteni.
Megjegyzés:
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 45 perc múlva
1 adag: 825 kcal



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat