Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-27

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-27

FÜVESKÖNYV

A kapor
A kapor ismert kerti zöldfűszer, de talán nem tudunk róla annyit, amennyit megérdemelne, és a kelleténél ritkábban is használjuk, pedig különleges, finom íze mellett jótékonyan hat szervezetünkre is.
A kapor őshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre teszik, innen terjedt el az egész világon. Az biztos, hogy már az ókorban ismert volt Európában, hiszen a görögök és a rómaiak egyik kedvenc fűszere volt, ráadásul fejfájás és gyomorpanaszok ellen is használták gyógynövényként.
Népies nevét, az uborkafüvet azért kapta, mert a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert. Egyes népek (például az oroszok vagy az olaszok) ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez, töltelékekhez.
A növény egy-másfél méter magasra is megnő, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki. Érdemes belőle felaprítva télire is fagyasztani, így bármikor használhatjuk. Két-három vajasdoboznyi kapor egész télen elég lehet a családnak. Főzelékek, húsételek, sütemények ízesítésére használhatjuk. Érdemes gyakrabban használni, hiszen jó hatással van emésztésünkre, továbbá étvágygerjesztő hatása is van – kisgyerekeknek különösen jót tesz.

Néhány recept:

Gyors kaporleves galuskával
Hozzávalók:
# 1 csokor kapor
# 3 dkg vaj
# 1-2 evőkanál liszt
# víz
# só
A galuskához:
# 10 dkg liszt
# 1 tojás
# só
# víz
Elkészítés: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, egy fél percig!!! (különben megég) kevergetjük, majd egy liter vízzel felöntjük. (Először csak pár decivel keverjük el a rántást, aztán mehet a többi víz.) Megsózzuk, és hagyjuk kislángon főni. Közben elkészítjük a galuskát.
Összekeverjük a hozzávalókat. A vizet csak óvatosan adjuk hozzá a végén. Vágódeszkáról beleszaggatjuk a levesbe, megvárjuk, amíg megfő, és már kész is a kaporleves.

Borsókrémleves túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
# 1/2 fej saláta
# 3 dkg vaj
# 40 dkg tisztított zöldborsó
# 2 dkg liszt
# 3 dl tej
# cukor ízlés szerint
A gombóchoz:
# 20 dkg túró
# 1 tojás
# 5 dkg búzadara
# 1 teáskanál vágott kapor
Előkészítés: A salátát megtisztítjuk és megmossuk.
Elkészítés: A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és 20-30 percen át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat szaggatunk, és 5-6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, félrehúzzuk, és tálalásig a vízben hagyjuk. Amíg a túrót pihentetjük, elkészítjük a levest. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót, és kevés víz folyamatos aláöntésével megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel, és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besűrítjük vele. Kíméletesen kb. 15 percig főzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük), és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 276 kcal

Hideg joghurtleves uborkával
Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg kígyóuborka
# 4 dl joghurt
# 4 dl húsleves
# kapor
# só
Elkészítés: Az uborkát jól megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, besózzuk és félre tesszük. A joghurtot összekeverjük a húslevessel és az aprított kaporral, majd beletesszük a kinyomkodott uborka darabokat és tálalásig jégre tesszük. (jó hidegen fogyasszuk!)
Megjegyzés: Azoknak ajánlom akik nem ragaszkodnak a hagyományos ízekhez.

Vadászleves
Hozzávalók 4 személyre:
# 3 db első sertésláb
# 30 dkg sertéslapocka
# hagyma
# paprika
# só
# bors
# fokhagyma
# sárgarépa
# fehérrépa
# gomba
# mustár
# kapor
# tejföl
# sertésvelő
Körömpörköltet készítünk hosszabb lére engedve, nem teljesen sűrűre véve a szaftot. Ha kész, a körmöket kivesszük és felengedjük kb 1,5 liter vízzel. Főzzük, és közben hozzáadjuk a felkockázott zöldséget és a gombát, mellyel összefőzzük. Mikor elkészült, rántást készítünk, hozzáadjuk, majd rögtön utána 1 evőkanál mustárt teszünk hozzá és az apróra vágott kaprot, majd személyenként 1 db sertésvelőt főzünk ki a levesben. Tálaláskor kevés telföllel díszítjük.

Tejszínes-kapros-tárkonyos csirkemell csíkok szarvacskatésztával
Hozzávalók 2 személyre:
# 1 közepes csirkemell lebőrözve, vastagabb csíkokra vágva
# 2 evőkanál olívaolaj
# 1-2 dl tejszín
# 1 csokor kapor
# 1 csipetnyi tárkony
# só
# bors
# ételízesítő
# 40 dkg szarvacskatészta
Elkészítés: Az olívaolajon előpirítjuk a csirkemell csíkokat, a kaprot apróra vágva hozzáadjuk, csipetnyi tárkonyt teszünk bele, sózzuk borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel ízlés szerint, és 1 dl tejszínnel összeforrajuk az egészet. Ha kész, teszünk bele még egy kevés tejszínt, de már nem forraljuk. Közben kifőzzük a szarvacskát, így majdnem egy időben kész a tészta és a hús is. Nagyon finom étel, és gyorsan ellehet készíteni.
Megjegyzés:
Szarvacska tészta helyett lehet spagetti is vagy kivajazott jénaiba makaronival rétegezve lerakva, tejszínnel elkevert sajttal megsütve tálalni, vagy ha nagyon előkelőek akarunk lenni, akkor a kész raguba teszünk egy kevés konzerv kukoricát.

Kapros-patisszonos egytál
Hozzávalók:
# 1 kg körüli patisszon
# 25 dkg csirkemell
# 1 nagy fej vöröshagyma
# 4 evőkanál olaj
# 1 csapott evőkanál sós ételízesítő
# 1 kis csokor kapor (vagy 1 púpos teáskanál szárított)
# 1 csokor petrezselyem
# késhegynyi bors
# só
# 1 pohár tejföl
# 1 púpos kávéskanál liszt
Elkészítés: A patisszont megmosom, ujjnyi csíkokra vágom, így könnyebb meghámozni. Kivágom a magházat, majd mokkacukor nagyságú kockákra darabolom. A húst szintén kockára vágom, összekeverem az ételízesítővel, forró olajban átsütöm. Rádobom az apróra vágott hagymát, a patisszont és a fűszereket. Felöntöm kb. 2 dl vízzel, sózom, és fedő alatt, kis lángon puhára párolom (forrástól kb. 15 perc), tejfölbe keverem a lisztet, felengedem egy kevés vízzel, és behabarom. Csak rottyanjon egyet, főzni már nem kell.
Megjegyzés:
- A fenti mennyiség kétszemélyes adag lesz.
- Lehet kockából készült zöldséglevessel is felengedni, akkor vigyázni kell a sózással.

Paradicsomos-juhtúrós csirkemell
Hozzávalók:
# 40 dkg csirkemell (pulykamell is lehet)
# 5 dkg juhtúró
# 15 dkg sajt reszelve
# 1-2 paradicsom felszeletelve
# olasz fűszerkeverék
# kapor
# bors
Elkészítés: A csirkemelleket vékony szeletekre vágom. Teflon serpenyőben pici olívaolajon megpirítom a szeletek mindkét felét, sütssnél csak borsot szórok rá, sót nem kell! Majd az egészet átteszem egy sütőtálba. A csirkeszeletekre morzsolom a juhtúrót, megszórom kaporral, olasz fűszerrel, ráfektetem a paradicsomszeleteket, majd az egészet beborítom reszelt sajttal. Alufóliával befedve sütöm maximumon kb. 20 percig, majd fedetlenul addig, amíg a sajt megpirul, és a leve elpárolog.

Háromféle babon sült tojás
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 nagyobb burgonya
# 25 dkg sárga vajbab
# 25 dkg zöldbab (ceruza)
# 25 dkg széles hüvelyű zöldbab (karó)
# 4 dkg vaj
# 1 evőkanál vágott kapor
# 4 tojás
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és kevés vízben főzzük. A babokat megtisztítjuk, megmossuk, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Elkészítés: Megolvasztjuk a vajat, rátesszük a háromféle babot, átforgatjuk, majd annyi vizet öntünk alá, hogy félig ellepje. Sózzuk, és letakarva 15-20 percen át pároljuk. Amikor már majdnem puha a burgonya, leöntjük a főzőlé felét, és összeturmixoljuk a burgonyát. A burgonyás levet visszaöntjük a babra, rászórjuk a kaprot. (Tetszőlegesen paprikacsíkokat is tehetünk bele.) Összeforraljuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Hőálló tálba öntjük a babos masszát, 4 fészket alakítunk ki, és beleütjük a tojásokat. Addig sütjük a sütőben, amíg a tojások ízlésünknek megfelelően megszilárdulnak. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 246 kcal

Kacsamáj paradicsommal és kapros tejszínnel
Hozzávalók 4 személyre:
# 40 dkg nem hizlalt kacsamáj
# 1/2 szál póréhagyma
# 10 dkg cukkini
# 10 dkg színes húsú paprika
# 20 dkg kemény paradicsom
# 2 evőkanál olaj
# 1 evőkanál vágott kapor
# 2 dl tejszín
Előkészítés: A májat megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a pórét és a cukkinit fél karikákra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Elkészítés: Forró vízbe tesszük a májat, és 2-3 percig forraljuk, majd levesszük, és hideg vízben leöblítjük, lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a pórét, rátesszük a paprikát és a cukkinit. Összeforgatjuk, és 1-2 percig pároljuk. Beletesszük a forrázott májat, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a kaporral, és összepirítjuk, ameddig a zöldségek roppanósra puhulnak. Végül hozzáadjuk a paradicsomokat (előzőleg eltávolíthatjuk a magját és a bőrét). Ráöntünk kevés vizet, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Köretként kroketteket kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 344 kcal

Gombás hús (Stroganoff)
Hozzávalók:
# 1 teáskanál só
# fél teáskanál bors
# 5-6 evőkanál vaj vagy zsír vagy olaj
# 1 közepes hagyma szeletelve
# 50 dkg gomba szeletelve
# 50 dkg sovány marhacomb nagyon vékonyra felszeletelve
# 1 marhahúsleves kocka
# 2 csésze meleg víz
# 3 evőkanál Worcestershire sauce
# 3 evőkanál vagy egy pici paradicsompüré
# fél teáskanál kapor
# fél teáskanál kakukkfű
# 1-2 babérlevél
# negyed csésze liszt
# tejföl
Elkészítés: Megdinszteled a hagymát a fele zsíradékban. Add hozzá a gombát, azt is dinszeled kb. 3 percig, majd kiszeded a zsiradékból a gombát egy tálba. Az előzőleg összekevert sós-borsos lisztben megforgatod a húst. Legjobb módszer, ha egy zacskóba teszed bele a lisztet a fűszerekkel, majd a húst, és addig rázod, míg mindenütt befedte a liszt.
A zsír másik felében megbarnítod a húst. Hozzáadod a gombát és a többi fűszert, a vizet. Lefedve nagyon lassan megfőzöd, pótolod a vizet, ha kell (vagy az egészet kuktába megfőzöd, nekem ez 12-15 perc alatt megvan). Mikor kész, hozzákevered a tejfölt. Rizsre tálalod.
Megjegyzés:
Ezt a receptet Beef Stroganoff néven ismerik Amerikában.

Fűszeres kenyér
Hozzávalók:
# 4 dkg élesztő
# 1 dl langyos víz
# 1/2 teáskanál cukor
# 50 dkg liszt
# 2 kis fej lila hagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 1/2 csomó kapor
# 1/2 csokor petrezselyem
# 1 szál rozmaring
# 5 dkg margarin
# 2 tojás
# 1/2 teáskanál só
# 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A kaprot, petrezselymet, rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A margarint felolvasztjuk, és habosra keverjük a két tojással, a petrezselyemmel, a kaporral, a rozmaringgal és a szerecsendióval. A maradék lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a fűszeres margarint, a hagymát, a fokhagymát, a sót, és a maradék langyos vízzel simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük. Egy hosszúkás sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. Átgyúrjuk a tésztát, a formába tesszük, és ismét állni hagyjuk kb. 15 percig. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük vízzel, és éles késsel pár helyen keresztben bevágjuk. Szezámmaggal és lenmaggal díszíthetjük. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Amikor a sütőből kivesszük, rácsra borítjuk, megkenjük a forró kenyeret vízzel, hogy ropogós legyen a héja.

Kapros kenyér (kenyérsütőgépben)
Hozzávalók:
# 425 ml víz
# 3,5 teáskanál só
# 2 teáskanál cukor
# 600 g liszt
# 1 csomag szárított élesztő
# 1 mokkáskanál bors
# 1 teáskanál salátafűszer
# 2-3 evőkanál apróra vágott kapor (szárított is lehet)
Elkészítés: A hozzávalókat a felsorolás szerint kenyérsütő gépbe tesszük, és fehér kenyér-programon megsütjük.
Ha nincs gépünk, 2x dagasztjuk, 2x kelesztjük, és tepsiben vagy sütőformában megsütjük.

Fűszeres túrókrém
Hozzávalók 4 személyre:
# 25 dkg túró
# 1 csokor snidling
# fél csokor kapor
# fél csokor petrezselyem
# 1 kis fej hagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 3 evőkanál tej
# 4 nagy szelet rozskenyér
Előkészítés: A túrót átpasszírozzuk. A snidlinget, a kaprot, a petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A túróhoz keverjük a tejet, a snidlinget, a kaprot, a petrezselymet, a hagymát, a fokhagymát, majd megsózzuk, borsozzuk, jól kikeverjük. A rozskenyeret kettévágjuk, megkenjük a krémmel, és paradicsommal díszítjük.

Halas szendvicsek
Hozzávalók 16 darabhoz:
# 1 doboz olajos sprotni
# 10 dkg füstölt lazac
# 2 evőkanál tejszínes torma
# 1 teáskanál apróra vágott kapor
# 4 szelet szendvicskenyér
# 1 evőkanál vaj
# 2 evőkanál erős paprikakrém
Előkészítés: A sprotnikonzervet felbontjuk, leöntjük róla az olajat, és a kis halakat óvatosan szétszedjük. A füstölt lazacszeleteket 4x4 cm-es darabkákra vágjuk. A tejszínes tormakrémbe belekeverjük a kaprot.
Elkészítés: Két szelet szendvicskenyeret megkenünk vékonyan vajjal, majd a paprikakrémmel, és négyfelé vágjuk. Egy-egy kis füstölt halat teszünk rá, majd tálra tesszük. A másik két szelet kenyeret megkenjük a kapros tormakrémmel, majd négyfelé vágjuk. Minden kis kockára egy kis szelet lazacot fektetünk. Tálalásig fóliával lefedve a hűtőbe tesszük, majd vegyesen tálra tesszük és kínáljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 15 perc múlva
1 darab: 95 kcal

Hordós vegyes savanyú
Hozzávalók:
# 3 kávéskanál borkén
# 2 dkg szalicil
# 5 l hideg víz
# 1,5 l 10%-os ecet
# 60 dkg cukor
# 25 dkg só
# 1 csokor kapor
# 50 szem bors
# 7-8 db babérlevél
# 1 kávéskanál koriander
# 1 kávéskanál mustármag
# mindig az idénynek megfelelő zöldség /uborka, paprika, karfiol, káposzta, stb./
Elkészítés: A borként és a szalicilt egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldféléket. Lezárom a hordót, és a kamrába vagy pincébe teszem. Két hét múlv már fogyasztható. Újra utána lehet tölteni. Kitart következő szezonig.
Megjegyzés:
Én a káposztát csak negyedekre vágom. Uborkát, paprikát, kisdinnyét, patiszont egészben hagyom, a karfiolt rózsáira szedem. Nagyon finom!!!!!!!!!!!!!! Bármikor hozzárakhatom a következő adagot, legfeljebb a lé mennyiégét kell szaporítan. Van egy cseréptálam, azt teszem az edénybe nehezéknek.

Savanyú uborka
Hozzávalók:
# 3 kg uborka
# 0,4 l 10 %-os ecet
# 1,5 evőkanál só
# 20 dkg cukor
# 2,1 liter víz
# torma - (nyers gyökér) kb. egy közepes sárgarépányi
# 5-6 babérlevél
# fél marok egész bors
# kapor ízlés szerint
# mustármag (kb. a bors fele)
Elkészítés: A hozzávalókat (az uborka kivételével) egy fazékba öntjük és felforraljuk. Közben az uborkát megmossuk és üvegekbe rakjuk. Kb. 15 perc forralás után a levet átszűrjük, és újra felforraljuk. A lobogó lével leforrázzuk az üvegekben lévő uborkákat. Amikor az összes üvegen van ecetes lé, a levet visszaöntjük az edénybe, az üveg száját letakarjuk. Az ismét felforralt lével újra leforrázzuk az uborkát, a tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és lekötjük, kidunsztoljuk.

Kapros-túrós lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
# 7 dl rétesliszt
# 1 mokkáskanál só
# 1 dl cukor
# 1 tasak vaníliás cukor
# 1 tasak élesztő (25 g friss élesztőnek megfelelő)
# 1 dl langyos tej
# 10 dkg margarin vagy vaj megolvasztva
# 2 tojás + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
# 75 dkg félzsíros túró
# 2 db tojás
# 10-15 evőkanál cukor (ki mennyire édesszájú)
# 1 csomag vaníliás cukor
# 1 nagy csokor kapor
Elkészítés: A lisztet meglangyosítom a mikróban. Hozzákeverem a sót, cukrot, vaníliás cukrot, élesztőt. A langyos tejjel elkevert margarint és a tojást hozzáadom, jól összegyúrom (jól nyújtható tésztát kell kapnunk). Ha nem akar összeállni, akkor egy pici langyos tejet tegyünk hozzá, ha nagyon ragadós, híg a tészta, akkor még lisztet kell beleszórni. Langyos helyre teszem kelni ezután a tésztát. Kb. 40-50 percig kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket: a 2 tojást szétválasztom, a fehérjét felverem kemény habnak. A túrót villával szétnyomkodom, megszórom a cukorral, vaníliás cukorral, és egy kicsit állni hagyom. Hozzáadom a tojássárgáját, jól kikeverem. Ha nagyon nehezen keverhető, akkor egy-két evőkanál tejet hozzá lehet adni lazításnak. Az apróra vágott kaprot is beledolgozom. A felvert tojásfehérjét több részletben adom hozzá, hogy ne nagyon törjön össze.
A megkelt tésztát deszkára borítom, elfelezem. Egy közepes tepsit (kb. 20-35 cm) kibélelek sütőpapírral. Az egyik tésztalapot kinyújtom a tepsi méretére, belehelyezem. Rásimítom a tölteléket, és ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot is. Ezután egy kicsit (kb. 20 percig) kelesztem. A tésztát villával megszurkálom, tojással megkenem a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 180-190 fokon, 20-25 perc alatt megsütöm világos aranybarnára.
Megjegyzés:
Tálaláskor esetleg még meg lehet szórni porcukorral, de szerintem anélkül finomabb.

Spárgás-sonkás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 kg spárga
# 1/2 citrom
# 1 kk. cukor
A sajtkrémmártáshoz:
# 12,5 dkg natúr tejszínes krémsajt
# 4 evőkanál tejföl
# 1 evőkanál liszt
# 1/2 citrom leve
A körethez (8 palacsintához):
# 18 dkg liszt
# 2 tojás
# 3,5 dl tej
# 2 dl ásvány- vagy szódavíz
# A sütéshez:
# olaj
# 8 szelet gépsonka
# A díszítéshez: kapor
Előkészítés: A palacsintához a lisztet simára keverjük a tojással, a tejjel és egy csipet sóval, amíg a spárgát megtisztítjuk, pihenni hagyjuk. A spárgát megtisztítjuk, megmossuk, majd 8-10 szálat a fejénél összefogunk, és egyforma hosszúságúra vágunk. Vékony zsineggel összekötve csinos kis kötegekké rendezzük. Közben lábasban vizet forralunk, a citromot beledobjuk, 1 kk. sóval és a cukorral ízesítjük. A spárgát belerakjuk, majd a lángot mérsékelve, 12-15 perc alatt (a szálak vastagságától függően) félpuhára főzzük. Ha kész, szűrőkanállal óvatosan jeges vízbe szedjük. Megvárjuk, amíg kihűl, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Elkészítés: A palacsintatésztához keverjük a vizet. Kiolajozunk egy serpenyőt, és egymás után 8 palacsintát sütünk. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, és jó szorosan föltekerjük, hagyjuk kissé kihűlni. Végül kicsit ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Sajtkrémmártás: A mártáshoz a krémsajtot a tejföl felével kis lángon, kevergetve fölmelegítjük. A lisztet és a maradék tejfölt összekeverjük, és a krémsajtos masszát ezzel besűrítjük. Megsózzuk, és a citromlével ízesítjük, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk.
A spárgákat, miután a zsineget leoldottuk róluk, szintén megmelegítjük, tálra rakjuk. A forró mártással leöntjük, és a sonkás palacsintával körítjük. Tetejét kaporral díszítjük.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 718 kcal

Mandulás-pórés torta
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
# 15 dkg liszt+a nyújtáshoz
# 1/2 csomag szárított élesztő
# 4 dkg lágy vaj+a formához
# 60 ml langyos tej
# 1/2 teáskanál cukor
A töltelékhez:
# 50 dkg póréhagyma
# 1 csokor kapor
# 1 piros húsú paprika
# 1,5 evőkanál vaj
# 1 pohár natúr joghurt
# 2 tojás
# 10 dkg darált mandula
# 1 csipet szerecsendió
# 2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés: A tésztához összedolgozzuk a lisztet, az élesztőt, a vajat, a tejet, a cukrot, egy csipet sót, cipóvá formázzuk, és lefedve 1 órát pihentetjük.
Elkészítés: A pórét megtisztítjuk, megmossuk, és vékony, hosszú csíkokra vágjuk. A kaprot leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát vékony csíkokra vágjuk. Felforrósítunk fél evőkanál vajat, és megpároljuk benne a pórét. A joghurtot a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, a pórét és a kaprot. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a formába simítjuk úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. Rásimítjuk a pórés masszát, és ízlésesen elrendezzük rajta a paprikacsíkokat. Rászórjuk a mandulaforgácsot, kisebb darabokban a vajat, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Hidegen-melegen- langyosan egyaránt finom.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag: 489 kcal

Juhtúrós palacsinta
Hozzávalók:
# 10 dkg juhtúró,
# 2 tojás,
# 20 dkg liszt,
# 2 dl tejföl,
# 1 jó kanálnyi zsír (kb. 6 dkg),
# evőkanálnyi apróra vágott kapor,
# tej,
# só
Elkészítés: Az egészet jól kikeverni, és csak annyi tejet hozzáadni, hogy sűrű legyen. Enyhén zsírozott palacsintasütőben sütjük.
Megjegyzés:
Nem a legkönnyebb étel, de finom és laktató.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat