Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-17

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-17

A GESZTENYE

A sült gesztenye édeskés illata hozzátartozik a kopár, hideg tél világához. Akárcsak a habos gesztenyepüré majszolása a meleg lakás foteljában.

Gesztenyeünnep
Vannak, ország, népek, tájak, ahol a gesztenye nemcsak ünnepnapokon kerül az asztalra, és sokkal jobban beleivódott a hétköznapi gasztronómiába, mint nálunk.
Marradi települése a napsütötte Toszkánában, nem messze Firenzétől fekszik, gyönyörű, dimbes-dombos vidéken. A városban évről évre október minden vasárnapján felpezsdül az élet, mivel ezeken a hétvégi napokon tartják a hely kiváló minőségű termékének, a gesztenyének az ünnepét. Az utcai árusokat végigjárva olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint az ízletes gesztenyelekvár, a gesztenyesör vagy gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta, vagy a toszkán gesztenyetorta.

Itthon
A gesztenyefa hazánkban sem ismeretlen növény, termelésének, mégsem alakult ki olyan nagy ültetvényes kultusza, mint Észak-Olaszországban vagy Korzikán.
A hosszú életű gesztenyefa több száz évig is elélhet, Kőszeg vidékén 600-700 éves példányok is megtalálhatók, némelyik magassága eléri a 20-30 métert is.
Kevéssé ismert, hogy a gesztenye nagyon egészséges növény, tele különböző tápanyagokkal, különösen magas a káliumtartalma, de jelentős mennyiségben található még benne foszfor és a magnézium is. A téli időszakban szinte pótolni tudná a gabonát, a dió- vagy burgonyaféléket.

Gyógyító hatása:
A gesztenye gyógyító hatását nemcsak a régmúlt vajákos asszonyai ismerték, hanem még napjainkban is feltűnik bizonyos betegségek kiegészítő kezeléseként. A gesztenye leveléből, vagy gyümölcséből készült főzet jótékony hatású a téli meghűlésre. Ugyancsak ez a főzet segít enyhíteni a hurutos vagy asztmatikus köhögést is, mivel nyugtatólag hat a nyálkahártyát érő ingerekre. A gesztenyéből készült krém pedig enyhíti a visszeres fájdalmakat.

Gesztenyés receptek:

Gesztenyés zserbó
Hozzávalók:
• 60 dkg finomliszt
• egy csipet só
• egy kiskanál szódabikarbóna
• 25 dkg margarin
• 1,5–2 dl tej
• egy kocka élesztő
• 30 dkg kristálycukor
• 3 tojás sárgája
• 30 dkg darált dió
• egy üveg gesztenyelekvár
• egy tábla étcsokoládé
Elkészítése:
A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál kristálycukrot és a kocka élesztőt. Kb. 10-15 percig tartsd langyos helyen, hogy az élesztő felfusson. Ezalatt a lisztet, a sót és a szódabikarbónát morzsold át a szobahőmérsékletű, puha margarinnal. Adj hozzá még 8 dkg cukrot is. Majd a két tojás sárgájával és az élesztős tejjel gyúrd össze tésztává. Hűvös helyen kb. egy órán át kell pihentetni.
A tésztát oszd három részre, majd egy tepsi méretűre nyújtsd ki a részeket. A darált diót keverd össze 20 dkg cukorral.
A süteményt a következőképpen kell összerakni: kivajazott, kilisztezett tepsibe fektesd be az egyik tésztalapot, kend meg gesztenyelekvárral és szórd meg a diós cukorral, fektesd rá a második tésztalapot, kend meg azt is gesztenyelekvárral, és szórd rá a cukros diót. Fedd le a harmadik tésztalappal. Fél óra pihentetés után kend meg egy tojás sárgájával a tetejét, és villával szurkáld meg. Előmelegített sütőbe, kis lángon kb. 45 percig kell sütni.
Ha kihűlt, tetejét kend be csokimázzal: vízgőz felett az étcsokoládét egy evőkanálnyi vajjal olvaszd fel, és simítsd a sütemény tetejére.

Toszkán gesztenyetorta
Hozzávalók:
• 45 dkg gesztenyeliszt, vagy 2 db gesztenyemassza + 7 dk fehér liszt
• víz
• 5 dkg olvasztott margarin
• egy maroknyi rumba áztatott mazsola
• szeletelt, hámozott mandula
Elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze a gesztenyelisztet 0,5 liter vízzel. Ha gesztenyeliszt helyett gesztenyemasszát használsz, akkor csak néhány evőkanálnyi kell a vízből, viszont kell még hozzá kb. 7 dekányi fehér liszt. Keverd hozzá az olvasztott margarint.
Egy gyümölcstortaformát kenj meg egy kevés zsiradékkal, és öntsd bele a gesztenyés masszát. Tetejét szórd meg a reszelt mandulával és egy-két evőkanálnyi olvasztott margarinnal. Előmelegített sütőben kb. 30 percig kell sütni, majd hűlni hagyni.

Gesztenyepalacsinta
Hozzávalók:
• 25 dkg gesztenyeliszt
• 5 dkg hajdinaliszt
• egy csipet só, egy tojás
• 4-5 dl tej
• 5 dkg felolvasztott vaj
Töltelékhez:
• 15 dkg ricotta
• néhány evőkanál gesztenyeméz
• áfonya, vagy más bogyós gyümölcs
• 2-3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A gesztenyelisztet keverd össze a hajdinaliszttel. (A gesztenyeliszt otthon is előállítható: főzd vagy süsd meg a gesztenyedarabokat, tisztítsd meg a héjától, és robotgéppel daráld meg. Hajdinalisztet pedig majdnem minden bioboltban lehet kapni.) A liszthez add hozzá a sót, a tojást és egy kevés tejet, majd keverd el a tésztát csomómentesre. A megmaradt tejet folyamatosan adagold hozzá.
Ebből a tésztából a szokásos módon készíts palacsintákat, amelyeket a következő gyümölcsös töltelékkel ízesíthetsz: egy-két kanálnyi túró a palacsinta felére kenve, rácsurgatva egy kevés méz, majd jöhet a gyümölcs. Az így kapott palacsintát hajtsd félbe, majd még egyszer félbe, vagyis negyedrészt, és szórd meg porcukorral.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat