Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-11

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-11

FÜVESKÖNYV

Ánizs
A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak is használták. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.
A növény maga nem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer. Illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.
Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez, italokhoz (likőrök, puncsok) használjuk.
Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén, szélhajtóként is. Kellemes aromája miatt gyakran ízjavítóként adják egyes gyógykészítményekhez. Gyomorpanaszok esetén lehet hatásos a következő teakeverék: 3 dkg ánizsmag, 5 dkg fodormenta, koriander és édeskömény. Ebből a keverékből (mint a legtöbb gyógynövény esetében) egy teáskanálnyit leforrázunk 2,5 dl vízzel, majd néhány perc után leszűrjük, és ízesítés nélkül fogyasztjuk.
Az ánizs igen közeli rokona a csillagánizs, amely azonban erősebb aromájú fűszer.

És hogy mit ízesíthetünk ánizzsal? Lássuk:

Hideg birsalmaleves
40 dkg birsalma,
# 5 dkg kristálycukor,
# fél citrom,
# 2 dl édes fehérbor,
# só,
# ánizs,
# koriander,
# gyömbér,
# vaníliarúd,
# citromfű
A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főzőlével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.

Húsgombóc kókusztejes mártásban
Hozzávalók (8 személyre):
# 1 kg darált marhahús,
# 1 evőkanál só,
# 1 kávéskanál őrölt bors,
# 4 fej lilahagyma,
# 2 gerezd fokhagyma,
# 1 evőkanál csilipaprikakrém,
# 2 dl kókusztej,
# 1 evőkanál citromlé,
# 1 evőkanál gyömbér,
# 2 evőkanál kurkuma,
# 1 kávéskanál fahéj,
# 1 kávéskanál szegfűszeg,
# 1 kávéskanál ánizs,
# 1 kávéskanál őrölt szerecsendió,
# olaj a sütéshez
Elkészítés: A darált húsból kis gombócokat formálunk. A csilipaprikakrémet összekeverjük a citromlével, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott lila hagymát és a szétnyomott fokhagymát, a finomra őrölt fűszereket, sót, borsot. Füles fémfazékba olajat öntünk, amikor felforrósodik, a fűszeres keveréket beletesszük a forró olajba, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a kókusztejet. Amikor felforrt, egyenként beletesszük a húsgombócokat, s azok állandó kevergetés közben tíz-tizenöt perc alatt megpirulnak. A gombócokat bő mártással tálaljuk. Párolt rizst kínálunk hozzá.
Ez a fogás, maláj nevén rendang bola Indonézia-szerte kedvelt, maláj és kínai vendéglők étlapján egyaránt szerepel.

Kínai kókuszos hal
Hozzávalók 4 személyre:
# 15 dkg fehér húsú halfilé
# 1 (zöld) citrom
# 2 evőkanál szójaszósz
# 3 evőkanál + 1 evőkanál + 1 evőkanál olaj
# 1 csipet fahéj
# 1 csipet ánizs
# 1 teáskanál méz
# 5 közepes sárgarépa
# 10 dkg fejes káposzta
# 1 mangó
# 3 evőkanál szójaolaj
# 3 evőkanál kókuszreszelék
Előkészítés: A halat leöblítjük, kockákra vágjuk. A citromot vékonyan meghámozzuk, héját csíkokra vágjuk, a citrom levét kinyomjuk. Összekeverjük a szójaszószt 3 evőkanál olajjal, a citromlével, a fahéjjal, az ánizzsal, a mézzel, beletesszük a haldarabokat, és legalább 30 percre betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: A répát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A káposztát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A mangót meghámozzuk, felét kockákra, felét szeletkékre vágjuk. Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A tésztát nem túl puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük 1 evőkanál olajjal. Lecsepegtetjük a haldarabokat (a páclevet nem öntjük ki). Felforrósítjuk a maradék 1 evőkanál olajat, és a halat néhány perc alatt megsütjük benne. Kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban hirtelen átforgatjuk a répát és a káposztát. A páclevet összekeverjük a citromhéjjal, a szójaolajjal, sóval, borssal ízesítjük. A tésztát összekeverjük a répával, a káposztával, a mangóval, és ráöntjük az öntetet. A haldarabokat rátesszük, megszórjuk kókuszreszelékkel, és tálaljuk.
Megjegyzés:
1 adag: 2405 kJ/574 kcal

Lazac-carpaccio
Hozzávalók:
# 50 dkg lazacfilé
# 3 dkg gyömbér
# 1 zöld citrom leve és reszelt héja
# só, bors
# őrölt édeskömény és ánizs
# 2 cserép zsázsa
Leöblítjük és szárazra töröljük a lazacot, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Meghámozzuk a gyömbért, vékony hasábokra vágjuk, azután elkeverjük a citrom levével és lereszelt héjával, végül ízesítjük a fűszerekkel. A keveréket elosztjuk a lazacon, amelyet ezután legalább 4 óra hosszára, de még jobb, ha egy teljes éjszakára hűtőbe teszünk. Tálalás előtt levágjuk a zsázsát a tövéről, és a lazacra szórjuk.
Megjegyzés:
Adagonként kb. 130 kalória, 13 g fehérje, 8 g zsír, 1 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 20 perc (hűtési idő nélkül)

Tűzdelt szarvasbélszín almalepényben, birsalmamártással
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 kg szarvas bélszín (vagy húspuhítóval kezelt szarvascomb),
# 200 g angol szalonna (bacon),
# pácfűszer (borókabogyó, mustármag,szegfűbors, bors, babérlevél),
# só,
# kakukkfű,
# gyömbér,
# ánizs,
# 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem zöldje,
# 200 ml étolaj,
# 400 g birsalma,
# 1-2 evőkanál kristálycukor és keményítő,
# 500 g burgonya,
# 1 db sárgarépa,
# 5 db tojás,
# 3-4 evőkanál liszt
Elkészítés: A húst felszeleteljük, majd az angol szalonna egy részével megtűzdeljük, a többivel pedig beburkoljuk, kötözzük és formázzuk. Pácfűszerrel meghintjük, olajjal lekenjük, s ebben a száraz pácban pár napig hűtőben érleljük. Elkészítjük az almalepényt és mártást. A lepényekhez lereszeljük a megtisztított sárgarépát, a burgonyát és az almát. Megfűszerezzük sóval, kakukkfűvel, gyömbérrel, ánizzsal és petrezselyem zöldjével, majd a lisztet és a tojásokat hozzáadva, tésztát keverünk belőle. A masszából fél cm vastag lepényeket formálunk, melyek mindkét felét rostlapon pirosra sütjük. A mártáshoz a kristálycukrot karamellizáljuk, és hozzáadjuk a leturmixolt birsalmát. Kevés vízzel felöntjük, majd két percnyi forralás után a keményítővel besűrítjük. Tálaláskor a lepényekre helyezzük az időközben megsütött szarvasbélszínt, és a forró birsmártással körülöntve feladjuk.

Csirkecombok chilis bundában
Hozzávalók 4 személyre:
# 2 szelet fehér kenyér (7 dkg)
# 3 kis piros chilipaprika
# 1 teáskanál koriandermag
# 5 evőkanál kukoricaliszt
# 1 lime (zöld citrom) reszelt héja és leve
# 1 teáskanál őrölt koriander
# 1 teáskanál cayenne-i bors
# 1 csipet őrölt ánizs
# 4 csirkecomb
# 2 tojásfehérje
# 2 érett avokádó
# 1 gyöngyhagyma
# 1 gerezd fokhagyma
# só
# bors
Elkészítése: A kenyérről levágjuk a héját, a belsejét pedig apróra morzsoljuk. A chiliket félbevágjuk, kimagozzuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A koriandermagokat mozsárban durvára őröljük, majd összekeverjük a kenyérmorzsával, a chili 2/3-ával, a kukoricaliszttel, a citromhéjjal, az őrölt korianderrel, a cayenne-i borssal, az ánizzsal és a sóval. A csirkecombokról lehúzzuk a bőrt, majd kettévágjuk őket alsó- és felsőcombokra. Először a felvert tojásfehérjében, majd a fűszeres morzsában megforgatjuk őket – és jól rá is nyomkodjuk a panírt. A bundás csirkecombokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük. Az avokádókat kimagozzuk és meghámozzuk. A gyümölcs húsát villával szétnyomkodjuk és elkeverjük a citromlével. Megtisztítjuk a hagymát és a fokhagymát, apró kockákra vágjuk, majd összekeverjük a maradék chilivel és az avokádóval. Sóval, borssal ízesítjük, és a csirkecombokhoz fogyasztjuk. Köretként franciakenyeret tálalunk hozzá.
Megjegyzés:
1 adag: kb. 500 kalória, 54 g fehérje, 18 g zsír, 51 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 1 óra 15 perc

Szamósza
a tésztához: 50 dkg liszt,
# 4 evőkanál gí (tisztított vaj, helyette sima vajat vagy olajat is használhatunk),
# 2 evőkanál joghurt,
# só.
# A töltelékhez: 1 kis fej karfiol,
# 40 dkg zöldborsó,
# 2 burgonya,
# 2 evőkanál gí,
# fél mokkáskanál őrölt koriander,
# 1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és ánizs,
# só
A megtisztított zöldborsót, a meghámozott burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt lábosba tesszük. Megforrósított zsiradékon, fedő alatt megpároljuk, kevés sós vizet aláöntünk. A fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk és a zöldségekhez adjuk. A megfőtt zöldségeket villával összetörjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ruhával letakarva, fél órát állni hagyjuk. A tésztából diónyi darabot kicsípünk, majd kb. 12 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A kör közepére kiskanálnyi tölteléketteszünk. Félbehajtjuk, a széleket összenyomjuk, kézzel vagy villával kicsipkézzük. A többi nyersanyaggal ugyanígy járunk el. Bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Csatnival, édes-savanyú-csípős gyümölcsmártással kínáljuk.

Sárgarépasaláta grépfrúttal
4 vastagabb szál sárgarépa,
# 1 grépfrút,
# 3 dkg napraforgómag,
# 1 evőkanál tökmagolaj,
# 1 teáskanál citromlé,
# 1 teáskanál méz,
# késhegynyi őrölt ánizs
A lekapargatott sárgarépát finomra reszeljük. A grépfrútot keresztben kettévágjuk, a hártyákból a gyümölcs gerezdjeit kiskanállal kiemeljük. A tökmagolajat kikeverjük a citromlével, majd mézzel és késhegynyi őrölt ánizzsal ízesítjük. Összekeverjük a saláta hozzávalóit, leöntjük a mártással és legalább 20 percig érleljük. Hántolt napraforgómaggal meghintve, előételként kínáljuk.

Estike
Hozzávalók:
# 4 egész tojás
# 28 dkg cukor
# 25 dkg liszt
# mazsola vagy ánizs
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és tovább keverjük. Kivajazott sütőlemezre kávéskanállal féldiónyi halmokat teszünk, és egy éjszakán át langyos helyen szárítjuk. A közepükre tehetünk 1-1 szem mazsolát vagy pár szem ánizst. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Megjegyzés:
Az éjszakai szárítás ne maradjon el, mert csak akkor lesz megfelelően *kérges* a teteje!

Banános gofri csokiöntettel
Hozzávalók:
# 10 dkg kristálycukor
# 7-8 dkg darált dió
# 10 dkg tej tortabevonó
# 2,5 dl tej
# 2 csomag vaníliás cukor
# 3 dkg vaj
# 2 tojás
# 10 dkg liszt
# 1 narancs
# 1-1 késhegynyi szegfűszeg,fahéj,és ánizs
# 2 közepes banán
Elkészítés: Serpenyőben 10 dkg cukrot világosra karamellizálunk. Belekeverjük a diót, és vajjal megkent alufóliára kenve hűlni hagyjuk. 1 dl tejet 1 zacskó vaníliás cukorral felforralunk, beleszórjuk a nagyobb darabokra tördelt bevonót és kihűtjük. A grillázst durvára felaprítjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A maradék tejet a liszttel, a tojássárgákkal és a vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéját, a szegfűszeget, a fahéjat és az ánizst. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a maradék cukrot, majd a vajas krémbe forgatjuk. A banánokat kb. 3 mm vastag szeletekre vágjuk. 4-5 szeletet kevés tésztával a vajjal megkent gofrisütőbe teszünk. A csokoládéöntetet és a grillázst külön kínáljuk hozzá.

Mázas mézesek
Hozzávalók:
# 25 dkg kissé meglangyosított méz,
# 50 dkg finomliszt,
# 15 dkg kristálycukor,
# 3 dkg őrölt fűszer (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió-virág és ánizs vegyesen),
# 2 dkg szalalkáli,
# 2 evőkanál tej,
# késhegynyi szódabikarbóna,
# 3 tojássárgája,
# 1 tojás,
# 5 dkg olvasztott margarin
# a nyújtáshoz:
# liszt
# a tetejére:
# 2 tojássárgája
# a díszítéshez:
# 1 tojásfehérje,
# 10 dkg finom porcukor,
# 2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő,
# mandula,
# dió
Elkészítés: A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle, és néhány napra hideg helyre – hűtőszekrénybe, erkélyre – tesszük pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, majd belisztezett deszkán 4 milliméter vastagra nyújtjuk. Ezután különböző formákkal kiszúrjuk, vagy kartonpapírral rajzolt és kivágott figurákat fektetünk a tésztára, és kis késsel körbevágjuk. A tetejüket dióval, mandulával díszíthetjük. Ezután beolajozott sütőlemezre, egymástól kétujjnyi távolságra fektetjük, és előmelegített sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) megsütjük. (Mindenképpen süssünk próbát, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-e a tészta. Ha nem, egy kevés lisztet kell belegyúrni.) A tetejüket még melegen, simára kevert tojássárgájával megkenjük, ettől lesznek szép fényesek. A díszítéshez a tojásfehérjébe felváltva átszitált porcukrot és rizslisztet (amit étkezési keményítővel is lehet helyettesíteni) keverünk. Akkor jó, ha egészen sűrű, folyós masszát kapunk. Zsírpapírból féltenyérnyi, derékszögű, egyenlő szárú háromszögeket vágunk, és kis zacskókká tekerjük. A díszítőmasszát ebbe töltjük, a csücskét levágjuk, s az így keletkezett apró lyukon kinyomva a sűrű cukros mázzal díszítjük a figurákat. Úgy használjuk, mint a ceruzát, vigyázva, nehogy a cukorfonál elszakadjon.

Mézes gyűrűk
Hozzávalók:
# 10 dkg cukor
# 15 dkg margarin
# 40 dkg finomliszt
# 8 dkg búzadara
# a töltelékhez:
# 30 dkg méz
# 30 dkg kristálycukor
# 1 ek búzadara
# 2 ek kakaó
# 1-1 narancs- és citromkarika
# 5-6 szem szegfűszeg
# késhegynyi tört ánizs
# a tepsi kikenéséhez vaj és liszt
Elkészítése: A tésztához valókat annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható masszát kapjunk. A töltelékhez valókat a dara kivételével egy lábasban kevergetve lassan felforraljuk, majd a darát is beleszórjuk. Továbbra is kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a massza jól be nem sűrűsödik, majd kihűtjük. Közben a tésztát három-négy milliméter vastagra nyújtjuk, és harminc centi hosszú, nyolc centi széles csíkokra vágjuk. Minden csík szélére hosszában tölteléket halmozunk, és a tésztát rágöngyöljük. Az így kapott hengereket gyűrű alakúra formázzuk, a tetjüket öt-hat centinként kissé bevagdossuk. Kivajazott, meglisztezett tepsibe tesszük őket, és erős lángon aranysárgára sütjük.

Karácsonyi mézes
Hozzávalók:
# Tésztához:
# 40 dkg simaliszt
# 16 dkg porcukor
# 6 dkg sütéshez való margarin (nálunk Smetol nevût használok)
# 2 egész tojás
# 2 nagy evõkanál méz
# fahéj, szegfûszeg, ánizs - minden õrölve és annyi, hogy jó illatos
# legyen a tészta
# 1 kávéskanál szódabikarbóna
# Cukormázhoz:
# 12,5 dkg sokszor átszitált porcukor (vagy
# speciális púdercukor)
# egy tojás fehérje
# pár csepp citromlé
# egy csipet kukorica keményítõ
Elkészítése: A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, egy órát pihentetjük, szétsodorjuk, formával kivágjuk.
Kikent tepsiben tojással megkenve hirtelen rózsaszínûre sütjük. A sütésnél vigyázni kell, mert gyorsan sül.
Díszíteni lehet még sütés elõtt hámozott madulával, dióval, vagy sütés után, ha kihűlt cukormázzal bekenve vagy díszítve.
A cukormázhoz a porcukrot a tojásfehérjével jól kikeverjük, de jó, ha teszünk bele pár csepp citromlevet, hogy fényes legyen, és egy csipet kukoricakeményítõt, hogy tapadjon. Ha nagyobb tojást használunk, bátran adjunk hozzá a cukorból, és addig keverjük, míg szép fényes fehér nem lesz, és a csík, amit húzunk benne, látható marad, nem folyik össze. Papírból készült tölcsérkével vagy mikrotén zacskóval visszük fel a diszítést a mézesekre. Gyerekek imádnak vele dolgozni.
Megjegyzés:
Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert nem ragad úgy mint a többi mézes, jól lehet vele dolgozni, nagyon finom és szapora. Csak fél centi vastagra
sodrom, mert a fára így is elég.
Van egy ötletem arra, hogy mivel varázsolhatjuk még szebbé a mézesekkel diszített karácsonyfát, asztali csokrot. A megmaradt fehér mázt egy zsírpapírra rakott hosszú fekete vagy sötétzöld
cérnára kis cseppekben kb. két centiméteres távolságban egymástól rácsepegtetjük, ha megszáradt, megfogjuk a cérna végét és levesszük a kész díszt a papírról, és a fára rakjuk körbe. Teljesen úgy fog kinézni, mintha hópelyhek
lennének a fán.
Hasonló láncot készíthetünk 1/2x1/2 centiméteres darabokra vágott narancshéjból is, amit még puhán tûvel cérnára fûzünk és az asztali csokrokra rakjuk. Szép is,az illata különös hangulatot varázsol a lakásba.

Teazselé
Hozzávalók:
# 3 db 4,5 dl-es üveghez:
# 2,5 teáskanál teafû /én mindig gyümölcsös teafûbõl csinálom, az a legfinomabb/,
# 9 dl víz,
# 1 evõkanál kardamommag,
# 1 teáskanál ánizs,
# 1 citrom,
# fél kg extra befõzõcukor
Elkészítése: A teafüvet leforrázzuk a vízzel, beletesszük a kardamommagot, ánizst, 5 percig állni hagyjuk. Leszûrjük, és belekeverjük egy jól megmosott egész citrom vékonyra szelt héjját, hozzáadjuk a befõzõcukrot és felforraljuk. Egy percig lobogva forraljuk, és azonnal a kiforrázott, zárható üvegbe tesszük.
Megjegyzés:
Ajándéknak is tökéletes. De reggelire kuglóffal, kaláccsal is kíváló.

Ánizslikőr
Hozzávalók:
# 1 liter 60 százalékos alkohol
# 10 dkg ánizs
# 50 dkg cukor
# 5 dl víz
Elkészítése: A porrá zúzott ánizst egy hétig áztatjuk az alkoholban, naponta megrázva. Majd leszűrjük, és a cukorból és vízből főzött szirupot hozzákeverjük. Néhány napig hűvös helyen állni hagyjuk, ez után fogyasztható.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat