Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-13

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-13

FÜVESKÖNYV

A majoránna
Az Észak-Afrikából származó növényt az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon, nagy tisztelettel vették körül. Hazánkban a törökök honosították meg a tizenhatodik században. Azóta ismert és kedvelt fűszer- és gyógynövény, bár ez utóbbi minőségében egyre kevésbé ismerik.
A majoránnát hazánkban ma is sok helyen termesztik, különösen a Duna mentén, mert az itteni klíma különösen kedvező az egyébként kényes növénynek. Fűszerként egyébként a föld feletti részeket hasznosítják, szárítás után gondosan morzsolva csomagolják. Jellegzetes illatáról azonnal felismerhető, de a fűszert jól záródó üvegben kell tartani, különben elveszíti aromáját.
A népi gyógyászatban elsősorban gyomor és bélpanaszok esetén alkalmazták, de nyugtató hatása is ismert. A belőle készült főzet fűszeres, kesernyés, nem a legjobb ízű, viszont hatásos. Manapság a modern gyógyszertudomány kezdi felfedezni jótékony hatását a reumatikus panaszok és a légzési nehézségek enyhítésében.
Fűszerként elsősorban burgonyás ételek, főzelékek, húsok, vagdaltak ízesítésére használjuk. Jótékony hatásai miatt érdemes tudatosan beépíteni mindennapi étrendünkbe a majoránnát.

Íme néhány recept:

Szilvás korhelyleves
Hozzávalók 4 személyre:
# 30 dkg savanyú káposzta
# 50 dkg szilva
# 30 dkg parasztkolbász
# 1 fej vöröshagyma
# 2 evőkanál olaj
# 1 evőkanál pirospaprika
# 1 kávéskanál őrölt majoránna
# 1 babérlevél
# 2 dl tejföl
# 1 evőkanál liszt
Előkészítés: A káposztát átöblítjük, kinyomkodjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A kolbászt hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a bőrét, és a húsát felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával, és kb. 1,5 l vízzel, felöntjük. A káposztát beletesszük a hagymás lébe, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük a majoránnával, beletesszük a babérlevelet, és erős tűzön felforraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a szilvát, a kolbászt. Összekeverjük, és lefedve kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáöntjük a leveshez, összekeverjük, és még egyszer felforraljuk. Ezt a pikáns levest forrón tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 520 kcal

Tejszínes hagymaleves
Hozzávalók:
# 2-3 nagyobb vöröshagyma
# 1 szál póréhagyma
# 2 marhahúsleves-kocka
# olívaolaj
# 2-3 babérlevél
# só
# bors
# majoránna
# őrölt szerecsendió ízlés szerint
# 2 dl tejszín
# 1,5 l víz
# kevés keményítő vagy liszt a sűrítéshez
# A tálaláshoz:
# reszelt trappista sajt
# fokhagymás olajjal pirított zsemlekockák vagy kis kenyérszeletek pirítva
# snidling a díszítéshez
Elkészítés: A vöröshagymákat megtisztítom, nem túl vékony félkarikákra vágom. A pórét szintén megtisztítom, a zöld végével együtt felkarikázom. Egy fazékban a hagymát olívaolajon folytonosan kevergetve megdinsztelem, de úgy, hogy ne barnuljon. (Félidőben teszem bele a póréhagymát!)
Ha a hagyma már jól összeesett, felöntöm vízzel, beleteszem a leveskockákat, a babérlevelet, a borsot, egy csipet majorannát, őrölt szerecsendiót és ha még kell, akkor sót is. Addig főzöm, míg a hagyma megpuhul. Mikor a hagyma puha, a keményítős (lisztes) tejszínnel behabarom, és jól átforralom.
Tálaláskor a tányérokba reszelt sajtot és pirított zsemlekockákat teszek. Erre szedem a forró levest. Tetejét apróra vágott snidlinggel díszítem.
Megjegyzés:
Ha kapunk apróbb cipókat, akkor abban is tálalhatjuk a hagymalevest. Ilyenkor a cipók tetejét levágjuk, a cipókat egy kissé kibelezzük, majd sütőben megpirítjuk őket. Tányér helyett majd ebbe tehetjük a reszelt sajtot, és ebbe merhetjük a forró levest. A cipó nem ázik el egykönnyen, és a levessel együtt meg lehet enni.
Sokáig meleg marad az étel, ha a cipó levágott tetejét - szintén megpirítva - visszatesszük a cipó tetejére. Így már igazi party-étel, és nagyon kiadós...

Húsleves litván módra
Hozzávalók:
# 25 dkg vesepecsenye,
# 25 dkg marhafaggyú,
# 1 gerezd fokhagyma,
# majoránna,
# só,
# bors
# A betéthez:
# 25 dkg liszt,
# 1-2 tojás,
# só
# A töltelékhez:
# 15 dkg gomba,
# 1 hagyma,
# kevés zsemlemorzsa,
# 1 tojás,
# só,
# bors
Elkészítése: A húst, az inaktól és hártyától megtisztított marhafaggyút megnedvesített fadeszkán külön-külön finomra vágjuk, összekeverjük, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s két liter vízben feltesszük főni. Kevés húslében megpároljuk a megtisztított fokhagymagerezdet, s szétnyomva belekeverjük a levesbe.
Míg a leves fő, a liszttel, egy-két tojással, egy dl langyos vízzel, csipetnyi sóval elkészítjük a tésztát, jól összegyúrjuk, vigyázva, hogy ruganyos, de ne kemény legyen. Harminc percig pihentetjük. A töltelékhez finomra vágjuk az előre megfőzött gombát, a megtisztított, ugyancsak finomra vágott hagymával kevés vajban megpirítjuk, egy evőkanál zsemlemorzsával, egy tojással elkeverjük, megsózzuk-borsozzuk.
A pirog-tésztát vékonyra nyújtjuk, borospohárral öt-hat centiméteres kerek lapokat vágunk belőle, kanállal mindegyik közepére halmozunk egy adag tölteléket, a szélüket felhajtjuk, összenyomkodjuk, beletesszük a forró levesbe. Amikor a pirogok a felszínre jönnek, tálalhatjuk a levest.

Tárkonyos malacleves
Hozzávalók 4 személyre:
# 40 dkg bőrös malaccomb
# 1 fej vöröshagyma
# 3 gerezd fokhagyma
# 2 sárgarépa
# 1 fehérrépa
# 4 evőkanál olaj
# 1 kávéskanál tárkony
# 1 kávéskanál őrölt majoránna
# 1 babérlevél
# 20 dkg zöldbab (mélyhűtött)
# 1 dl tejszín
# 1 dl tejföl
# 1 evőkanál liszt
# cukor, citromlé, cseresznyepaprika
Előkészítés: A malaccombot megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2 cm-es kockákra, vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk, és kis kockákra aprítjuk.
Elkészítés: Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk, beletesszük a húst és a hagymát, kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. fél óra alatt félig megpároljuk. Hozzátesszük a sárga- és a fehérrépát, felöntjük kb. 1 liter vízzel, felforraljuk, és belekeverve a zöldbabot, kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A tejszínt, a tejföllel és a liszttel simára keverjük, a levesbe öntjük, végül kevés cukorral, citromlével pikánsra ízesítjük. Ízlés szerint, aki szereti, az ételbe cseresznyepaprikát is morzsolhat. Kitűnő gyomorjavító.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 400 kcal

Mézes kacsasült gurulós málnával
Hozzávalók 4 személyre:
# 2 kicsontozott kacsamell
# 1 kávéskanál szárított majoránna
# 4 evőkanál olaj
# 1 kis darabka gyömbér
# 2 evőkanál méz
# 50 dkg nagy szemű málna
Előkészítés: A kacsamellet megtisztítjuk a tokoktól, megmossuk, majd konyhai papírtörlővel leszárítjuk. A bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük sóval, őrölt borssal és a majoránnával. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a kacsát tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró olajjal, kevés vizet öntünk alá, mellédobjuk a gyömbért, lefedjük alufóliával, és a sütőben kb. 40 percig pároljuk. Kivesszük a húst a sütőből. Megkenjük a mézzel, meglocsoljuk a levével, és kb. 15 percre fedetlenül visszatesszük a sütőbe. Figyeljük, nehogy a méztől hirtelen megégjen! Közben a málnát óvatosan megtisztítjuk, hogy ne törjük össze a szemeket. Lecsepegtetjük, és papírtörlőn száradni hagyjuk. Amikor a hús aranybarnára sült, kivesszük a sütőből, levét az olajos serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és a málnát hirtelen átforgatjuk benne. Inkább rázogassuk, mint keverjük, nehogy a szemek összetörjenek. A kacsamellet felszeleteljük, és a forró málnával kínáljuk.
Munka: kb.20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 875 kcal0

Zöldbabos-kolbászos gombaragu
Hozzávalók 4 személyre:
# 20 dkg csiperke- vagy vargányagomba
# 30 dkg füstölt kolbász
# 1 nagy fej vöröshagyma
# 50 dkg zöldhüvelyű zöldbab
# 3. evőkanál olaj
# 2 húsleveskocka
# 1 teáskanál szárított majoránna
Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, és karikára vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2 cm-es darabokra vágjuk.
Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, a kolbászt aranyszínűre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzákeverjük a gombát és a zöldbabot, kevés vizet öntünk alá, és együtt pároljuk. Közben a leveskockát kevés forró vízben feloldjuk, és a raguhoz öntjük. Sózzuk, borsozzuk, a majoránnával ízesítjük. Hagyjuk összefőni, amíg a zöldbab megpuhul. Egytálételként vagy burgonyapürével tálaljuk.
Megjegyzés:
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

Színes pulykamáj
Hozzávalók 1 személyre:
# 12,5 dkg pulykamáj
# 5 g olaj
# só, bors, szárított majoránna
# 12 dkg paradicsom
# 10 dkg megtisztított póréhagyma
# 60 ml tej (1,5 %-os zsírtartalmú)
# 3 dkg burgonyapüré por
# reszelt szerecsendió
# 100 ml víz
Elkészítés: A májat megtisztítjuk, megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Az olajat felforrósítjuk, a májat gyakran forgatva, közepes tűzön kb. 5 percig pirítjuk benne. A végén kivesszük a májat az olajból, és megborsozzuk. Sózni csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad, különben megkeményedik! A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk, a pórét felkarikázzuk. A visszamaradt olajba rakjuk őket, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Kevergetve 3-4 percig pároljuk-pirítjuk.
A vízből, a tejből és a burgonyapüré porból elkészítjük a burgonyapürét, 1 percig állni hagyjuk, még egyszer átkeverjük, és szerecsendióval ízesítjük. A májat a párolt zöldségekkel és a burgonyapürével körítve tálaljuk.
Megjegyzés:
Elkészítés: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: kb. 410 kcal

Ormánsági töltött sertésdagadó
Hozzávalók (4 személyre):
# 1 kg sertésdagadó,
# 10 dkg zsír,
# 15 dkg füstölt nyers tarja vagy húsos füstölt szalonna,
# 2 zsemle,
# 3 tojás,
# 15 dkg sertésmáj,
# 5 dkg vöröshagyma,
# fél gerezd fokhagyma,
# törött bors,
# majoránna,
# pirospaprika,
# só,
# 2 dl tej,
# fél húsleveskocka 1,5 dl vízben feloldva
Elkészítése: A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk. Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük. A saját levét a húslevessel pirítjuk és azzal meglocsolva tálaljuk. (Tálalás előtt a zsineget eltávolítjuk!) Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
Hozzávalók 4 személyre:
# 4 kacsacomb
# 2 dl must (vagy szőlőlé)
# 1 mokkáskanál szárított majoránna
# 60 dkg apróbb burgonya
# 10 gerezd fokhagyma
# 2 kisebb fej vöröshagyma
# 4 szál újhagyma
# 2 babérlevél
# 10 szem bors
# 20 dkg libazsír
# 1 teáskanál méz
# 20 dkg szőlő
Előkészítés: A kacsacombokat megtisztítjuk, leperzseljük, megmossuk és leszárítjuk. Beletesszük egy tálba, ráöntjük a mustot, és letakarva, egy napon át, hűtőben pácoljuk. A felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, a majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben, vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (azt félretesszük, nagyon finom zsíros kenyérnek). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 686 kcal

Stefánia szelet
Hozzávalók:
# 7 tojás
# kb. 80-90 dkg darált hús
# 2 közepes hagyma apróra vágva
# kb. 4 gerezd fokhagyma kinyomva
# só
# bors
# majoránna
# szerecsendió
# pirospaprika
# 2-3 zsemle vagy 3 szelet kenyér
# víz + tej (az áztatáshoz)
# zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés: A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, pirospaprikát és a borsot. Összekeverjük és állni hagyjuk az egészet. Ezalatt összevágjuk a zsemlét, és egy tál (fele-fele) vizes-tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és beledolgozzuk a húsba. Beleütünk egy tojást és megszórjuk ételízesítővel. Megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megolajozzuk. A húst két részre osztjuk, és két hurkát gyúrunk. A hurkák tetejét levágjuk és mindegyikre teszünk 3-3 főt tojást, majd betakarjuk hússal. Ecsettel megolajozzuk a fasírtok tetejét és óvatosan megszórjuk zsemlemorzsával. (Nem jó, ha a tepsire is szóródik, mert odaég!) Előmelegített sütőben 3/4 óra alatt pirosra sütjük.

Pikáns húgolyócskák
Hozzávalók:
# 20 dkg darált marhahús
# 30 dkg darált sertéshús
# 1 teáskanál só
# 1/2 teáskanál majoránna
# 1/2 teáskanál kakukkfű
# 2 cl konyak
# 1 tojás
# 5 szem apróra vágott olívabogyó
# 4 evőkanál zsemlemorzsa
# olaj a sütéshez
# diszítéshez csemegeuborka, gyöngyhagyma vagy ecetes paprika
Elkészítés: A darált húst a fűszerekkel, tojással, konyakkal és a zsemlemorzsával jól összegyúrjuk. 3 cm átmérőjű golyócskákat formázunk belőle, és forró olajban szépen megsütjük. Ha kihűltek, salátaleveleken tálaljuk, díszítjük. Kínálhatuk hozzá kis tálkában különböző mártásokat (tartár, mustáros, tejszínes, tormás, chili).
Megjegyzés:
Vendégeknek kiváló, lehet csak sertéshúsból is készíteni, és tovább variálni a fűszereket, de a konyak fontos (attól pikáns szerintem).
Egyszer fehérbab salátát tettem mellé, így mindenkinek nagyon ízlett.

Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:
# egy fiatal pulyka,
# só,
# csipetnyi majoránna,
# 8 dkg vaj,
# víz
# A töltelékhez:
# 10 dkg szalonna,
# 1 hagyma,
# 2 dkg vaj,
# 5 száraz szemle,
# só,
# bors,
# kakukkfű,
# majoránna,
# 2 tojás,
# 1,5 dl tej,
# 40 dkg gesztenye,
# 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

Élesztőpástétom
Hozzávalók:
# 1 kocka élesztő
# 3 tojás
# 6 evőkanál zsemlemorzsa
# 6 dl tej
# 1 vöröshagyma
# olívaolaj
# pirospaprika
# só
# bors
# majoránna
# bazsalikom
A díszítéshez:
# uborka
# petrezselyem
# paradicsom
Elkészítés: Elmorzsoltam egy élesztőkockát egy mély tálban, majd ráütöttem 3 tojást. Habverővel összekevertem a tojást az élesztővel, hozzákevertem 6 evőkanál zsemlemorzsát és 3 dl tejet. Közben megpucoltam és kockára vágtam egy hagymát, és kevés olívaolajon üvegesre pároltam, majd lehúztam és megpaprikáztam. Hozzáadtam a tojásos habarékot, és főzni kezdtem és még 2-3 deci tejet töltöttem hozzá. Megsóztam, borsoztam, jó sok majoránnát és bazsalikomot tettem bele, majd megvártam, amíg puffogva főni kezd, és elzártam a gázt. Egy jénaiba töltöttem, paradicsom- és uborkaszeletekkel díszítettem, és a konyhakőre tettem kihűlni.

Karfiolfasírt
Hozzávalók:
# 1 kg karfiol
# 2 tojás
# só
# bors
# majoránna
# 1-2 evőkanál morzsa
Elkészítés: A karfiolt rózsákra szedve sós-borsos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával finomra törjük, ízlés szerint só-bors-majoránna keverékével (esetleg bármi más fűszerrel ) ízesítjük. A két tojással egybedolgozzuk a masszát, ha túl lágynak találjuk, a kevés zsemlemorzsával szikkasztjuk. Kis pogácsákat formázunk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Csípős ketchuppal az igazi.

Burgonyás ravioli
Hozzávalók 4 személyre:
# 40 dkg burgonya
# 2 paradicsom
# 3 dkg vaj
# 1 csokor friss majoránna
# 5 dkg reszelt parmezán sajt
# 4 tojás
# 20 dkg liszt
# 1 evőkanál olaj
Előkészítés: A burgonyát vízben megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. A paradicsomot kockára vágjuk. A vajat felolvasztjuk. A majoránnát lemossuk, a vizet lerázzuk róla, összevagdaljuk.
Elkészítés: A burgonyát összedolgozzuk egy csipetnyi sóval, a reszelt sajttal, 2 tojással és a fele majoránnával. A lisztet a maradék 2 tojással és egy kevés sóval erőteljesen összegyúrjuk (tehetünk bele kevés vizet is). A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd két egyforma lapra vágjuk. Az egyik lapra a burgonyás töltelékből egymástól egyenlő távolságra kis halmokat rakunk. A másik lapot ráterítjük, az üres közöket jól lenyomkodjuk, és derelyevágóval kis négyzeteket (raviolikat) vágunk ki belőle. Az olajjal és kevés sóval bő vizet forralunk, a raviolikat kifőzzük benne, majd leszűrjük. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és megszórjuk a paradicsomkockákkal és a maradék majoránnával.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 349 kcal

Karfiolos-gombás lecsó
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 nagy fej vöröshagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 40 dkg gomba
# 30 dkg karfiol
# 3 paprika
# 2 paradicsom
# 5 evőkanál olaj
# 1/2 kávéskanál majoránna
# 1/2 kávéskanál őrölt kömény
# 1 teáskanál pirospaprika
# 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és a húsát kis darabokra aprítjuk.
Elkészítés: Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetve pároljuk. Beletesszük a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és lazán összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 198 kcal

Főtt tojás skót módra
Hozzávalók:
# 3 keményre főtt tojás,
# 1 nyers tojás,
# 35 dkg darált marha- vagy birkahús, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk,
# 4 kávéskanál finomra vágott petrezselyem,
# kevés szerecsendió,
# 1 citrom finomra reszelt héja,
# majoránna,
# bazsalikom,
# 10 dkg zsemlemorzsa,
# a sütéshez olaj
Elkészítés: A keménytojások héját óvatosan lefejtjük, a tojásokat félretesszük. A darált húst megfelelő edényben elveszítjük a petrezselyemmel, a szerecsendióval és a citromhéjjal, hozzáadjuk a majoránnát és a bazsalikomot, nedves kézzel jól összedolgozzuk, bevonjuk vele a tojásokat, megforgatjuk azokat a felvert nyers tojásban és a zsemlemorzsában.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, óvatosan beletesszük, és kirántjuk benne a tojásokat. Ehhez négy-öt perc szükséges. Sült burgonyával, fejes- vagy uborkasalátával főételként tálalhatjuk.

Kukoricagombócok
Hozzávalók:
# 15 dkg kukoricaliszt,
# 2 evőkanál kukorica- vagy búzakeményítő,
# 7 dkg búzaliszt,
# 2 tojás,
# 1,8 dl tej,
# 1 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 1 evőkanál sütőpor,
# 1 evőkanál margarin,
# olaj,
# só,
# bors,
# csípős pirospaprika,
# majoránna,
# kakukkfű
Elkészítése: nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet a keményítővel, a sütőporral, a tojással, a reszelt hagymával és fokhagymával. Sóval, borssal, csípős pirospaprikával, morzsolt majoránnával és kakukkfűvel ízesítjük. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a margarint és felolvasztjuk. A folyadékot a lsizthez keverjük, hűlni hagyjuk. A masszából evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba szaggatunk és aranysárgára sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük. Főzelékre feltétként adjuk, de bármilyen mártással, salátával is kínálhatjuk.

Olasz cukkini
Hozzávalók:
# 3 kisebb cukkini,
# 1 kávéskanál bazsalikom,
# 1 kávéskanál oreganó,
# 1 kávéskanál majoránna,
# 2 evőkanál vaj (ghi),
# csipet bors,
# citromlé,
# só ízlés szerint
Elkészítése: a cukkiniket hosszában félbevágjuk, sóval, borssal megszórjuk, citromlével meglocsoljuk, majd hűtőben állni hagyjuk. Közben az olvasztott vajon megmelegítjük a fűszereket. A cukkiniket alufóliába helyezzük, meglocsoljuk a fűszeres vajjal, becsomagoljuk őket, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy kissé pirosak legyenek, 5-10 perccel előbb kibontjuk a fóliából, hogy közvetlenül a cukkinik tetejét érje a hő. Ügyeljünk arra, hogy amikor kibontjuk a fóliát, a forró gőz meg ne égesse a kezünket! Elkészítési idő: kb. 50 perc.

Paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személy részére:
# ½ kg paradicsom
# só, bors
# 1 hagyma
# 2-3 evőkanál olaj
# 1-2 evőkanál ecet
# kb. ½ teáskanál cukor
# snidling, esetleg majoránna és bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, szárukat eltávolítjuk, nyolcfelé, vagy szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, megsózzuk, és egy ideig állni hagyjuk. Ezalatt a hagymát finomra vágjuk, összekeverjük a sóval, borssal, olajjal, ecettel és cukorral, valamint az apróra vágott snidlinggel, esetleg a majoránnával és a bazsalikommal (aki szereti, egy kis vizet is tehet hozzá). Az öntetet a paradicsomra öntjük, salátásvillával finoman összekeverjük, úgy hogy ne törjön össze. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés:
Keverhetünk hozzá vékonyra vágott ecetes uborkát is, és snidling helyett ízesíthetjük petrezselyemmel is.

Gombasaláta
Hozzávalók:
# 50 dkg gomba,
# 2 nagy fej hagyma,
# só,
# törött bors,
# kevés oregano vagy majoránna,
# 1 kávéskanál ecet,
# 5 kávéskanál olaj
Elkészítése: A gombát vastag karikákra vagy cikkekre vágjuk, és enyhén ecetes vízben a karikákra vágott hagymával együtt megfőzzük. A levéből kiszedjük, meghintjük a fűszerekkel, megöntözzük kevés ecetes lével, bőven olajjal, és jól lehűtve tálaljuk.

Sárgarépás lepénykék
Hozzávalók:
# 50 dkg krumpli,
# 2 nagy szál sárgarépa,
# 3 evőkanál liszt,
# 1 dl tej,
# 1 tojás,
# 1 kis fej vöröshagyma,
# 1-1 teáskanál só és majoránna,
# 1 mokkáskanál törött fekete bors,
# 5 evőkanál olaj.
Előkészítése: a sárgarépát és a krumplit meghámozom, megmosom, leszárítom, és az almareszelő legdurvább fokán lereszelem. A tojást habosra verem, sóval, borssal és majoránnával fűszerezem.
Elkészítése: a fűszeres tojást két evőkanál olajjal, tejjel és liszttel összekeverem. Ha a massza már sima, belekeverem a reszelt krumplit és a sárgarépát. Nem tapadó aljú serpenyőben megforrósítom a maradék olajat, és evőkanállal lapos kis halmokat adagolok az olajra. A halmok tetejét lelapítom. Ha a lepénykék alsó fele pirosra sült, lapátkanállal óvatosan megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. Salátával vagy hideg mártással tálalom.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat