Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005. október 12.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005. október 12.

ALMÁS-FAHÉJAS FINOMSÁG

Hozzávalók:
# 3 db alma,
# 2 db egész tojás,
# 10 dkg porcukor,
# 15 dkg rétesliszt,
# őrölt fahéj ízlés szerint,
# 1/2 citrom leve,
# 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A reszelt almához keverjük a tobbi hozzávalót. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és mint a tócsit kisütjük. A kisült finomságot vaníliás porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.

Megjegyzés:
Kitűnő csemege gyerekeknek!


ALMÁS-HAGYMÁS SALÁTA

Hozzávalók:
# egészséges, inkább savanykás alma
# lilahagyma
# trappista sajt
# tartáros öntet
# dió

Elkészítés: Az almát megtisztítom, negyedelem, majd a magházat kivágom, de a héját rajta hagyom. Éles késsel vékony cikkeket vágok, amiket rögtön a kiszemelt tálba helyezek körkörösen, ízlésesen elrendezve. Az almacikkekre vékony karikára szeletelt lilahagymát rakok, 3-4 evőkanál tartáros öntetet locsolok, és meghintem reszelt sajttal. A sorrendet betartva addig ismétlem a műveletet, amíg a tálam engedi. A végén vastagon beterítem reszelt sajttal és egészséges, fél diószemekkel díszítem. A hűtőben legalább két órát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.


GRILLEN SÜLT ALMASALÁTA ERDEI GOMBÁKKAL

Hozzávalók 4 személyre:
# 500 g jonatán alma,
# 100 g aszalt szilva,
# 50-50 g megtisztított és megpirított fenyőmag és tökmag,
# 1/2 fej fodros saláta (friss),
# 1/2 fej lollo rosso saláta,
# 50 ml citromlé vagy balzsamecet,
# 1 evőkanál mustár,
# 1 kávéskanál porcukor,
# 100 ml olívaolaj (3 részre osztva),
# 50-50 g vargánya, laska és rókagomba,
# só,
# őrölt fehér bors,
# frissen őrölt színes vegyes bors,
# 8 szelet pirítós a tálaláshoz

Elkészítés: Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, majd fél cm vastag cikkelyekre vágjuk. Sütőlapra tesszük, meghintjük a színes borssal és az olívaolaj 1/3 részével. A felszeletelt gombákat az olívaolaj egy részében megforgatva hirtelen megsütjük, sóval és fehérborssal fűszerezzük. Grillen megsütjük az almaszeleteket, és elkészítjük a dresszinget. A vinaigrette-hez (öntethez) a mustárt az olívaolaj maradék harmadrészével kikeverjük, hozzáadjuk a citromlét vagy a balzsamecetet, és só, bors, porcukor hozzáadásval pikánsra fűszerezzük. A tálalótányért megszórjuk a pirított fenyő ill. tökmagokkal, ráhalmozzuk a lecsepegtetett és összetépkedett salátaleveleket, majd ráhelyezzük a grillezett almaszeleteket, az aszalt szilvát és az erdei gombákat. A vinaigrette öntettel megspriccelve tálaljuk.


TEJSZÍNES SZILVALEVES

Hozzávalók:
# 50 dkg szilva,
# 1 dl tejszín,
# 5 dkg darált dió,
# 1 evőkanál liszt,
# 2 evőkanál cukor vagy méz,
# 3 szem összetört szegfűszeg,
# csipetnyi só.

Előkészítése: a szilvát megmosom, kimagozom és 6 dl vízzel felöntöm. Beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, közben a lisztet simára keverem a tejszínnel.

Elkészítése: 2 percnyi főzés után beleöntöm a lisztes tejszínt meg a cukrot, és folytonosan kevergetve kiforralom. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben lehűtöm. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntöm a hideg levest.


TOKAJI TORTA

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):
# 30 dkg fehér szőlő
# 1 doboz gyümölcskrém torta-alappor
# 7 dkg margarin
# 4 dl fehér szőlőlé
# 1 dl tokaji édes szamorodni (esetleg aszú)
# 1 tasak citromízű zselépor
# 1 tasak barna tortadara

Előkészítés: A szőlőt megmossuk, kettévágjuk kimagozzuk. A felét félretesszük a díszítésre, a maradékot apróbb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A torta-alapport a csomagoláson szereplő utasítás szerint hozzákeverjük a margarinhoz, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A szőlőlevet és a bort összekeverjük, hozzáadjuk a (tortapor dobozában található) krémport, és robotgéppel 6 percig keverjük. Beleforgatjuk a darabokra vágott szőlőt. A krémet a tortaformába öntjük, és hűtőben kb. 2 órát dermesztjük. A tetejét a maradék szőlővel díszítjük. A zseléporból – a tasakon leírt módon – 3 dl vízzel elkészítjük a zselét, és bevonjuk vele a tortát. Újra hűtőbe tesszük, és ha a zselé megdermedt, óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Oldalát tortadarával beszórjuk, és vízbe mártott késsel szeleteljük.

Megjegyzés:
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 890 kJ/214 kcal



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat