Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. október 12.
ALMÁS-FAHÉJAS FINOMSÁG
Hozzávalók: # 3 db alma, # 2 db egész tojás, # 10 dkg porcukor, # 15 dkg rétesliszt, # őrölt fahéj ízlés szerint, # 1/2 citrom leve, # 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. A reszelt almához keverjük a tobbi hozzávalót. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és mint a tócsit kisütjük. A kisült finomságot vaníliás porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.
Megjegyzés: Kitűnő csemege gyerekeknek!
ALMÁS-HAGYMÁS SALÁTA
Hozzávalók: # egészséges, inkább savanykás alma # lilahagyma # trappista sajt # tartáros öntet # dió
Elkészítés: Az almát megtisztítom, negyedelem, majd a magházat kivágom, de a héját rajta hagyom. Éles késsel vékony cikkeket vágok, amiket rögtön a kiszemelt tálba helyezek körkörösen, ízlésesen elrendezve. Az almacikkekre vékony karikára szeletelt lilahagymát rakok, 3-4 evőkanál tartáros öntetet locsolok, és meghintem reszelt sajttal. A sorrendet betartva addig ismétlem a műveletet, amíg a tálam engedi. A végén vastagon beterítem reszelt sajttal és egészséges, fél diószemekkel díszítem. A hűtőben legalább két órát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.
GRILLEN SÜLT ALMASALÁTA ERDEI GOMBÁKKAL
Hozzávalók 4 személyre: # 500 g jonatán alma, # 100 g aszalt szilva, # 50-50 g megtisztított és megpirított fenyőmag és tökmag, # 1/2 fej fodros saláta (friss), # 1/2 fej lollo rosso saláta, # 50 ml citromlé vagy balzsamecet, # 1 evőkanál mustár, # 1 kávéskanál porcukor, # 100 ml olívaolaj (3 részre osztva), # 50-50 g vargánya, laska és rókagomba, # só, # őrölt fehér bors, # frissen őrölt színes vegyes bors, # 8 szelet pirítós a tálaláshoz
Elkészítés: Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, magházukat eltávolítjuk, majd fél cm vastag cikkelyekre vágjuk. Sütőlapra tesszük, meghintjük a színes borssal és az olívaolaj 1/3 részével. A felszeletelt gombákat az olívaolaj egy részében megforgatva hirtelen megsütjük, sóval és fehérborssal fűszerezzük. Grillen megsütjük az almaszeleteket, és elkészítjük a dresszinget. A vinaigrette-hez (öntethez) a mustárt az olívaolaj maradék harmadrészével kikeverjük, hozzáadjuk a citromlét vagy a balzsamecetet, és só, bors, porcukor hozzáadásval pikánsra fűszerezzük. A tálalótányért megszórjuk a pirított fenyő ill. tökmagokkal, ráhalmozzuk a lecsepegtetett és összetépkedett salátaleveleket, majd ráhelyezzük a grillezett almaszeleteket, az aszalt szilvát és az erdei gombákat. A vinaigrette öntettel megspriccelve tálaljuk.
TEJSZÍNES SZILVALEVES
Hozzávalók: # 50 dkg szilva, # 1 dl tejszín, # 5 dkg darált dió, # 1 evőkanál liszt, # 2 evőkanál cukor vagy méz, # 3 szem összetört szegfűszeg, # csipetnyi só.
Előkészítése: a szilvát megmosom, kimagozom és 6 dl vízzel felöntöm. Beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, közben a lisztet simára keverem a tejszínnel.
Elkészítése: 2 percnyi főzés után beleöntöm a lisztes tejszínt meg a cukrot, és folytonosan kevergetve kiforralom. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben lehűtöm. Tálaláskor előhűtött csészékbe öntöm a hideg levest.
TOKAJI TORTA
Hozzávalók (kb. 16 szelethez): # 30 dkg fehér szőlő # 1 doboz gyümölcskrém torta-alappor # 7 dkg margarin # 4 dl fehér szőlőlé # 1 dl tokaji édes szamorodni (esetleg aszú) # 1 tasak citromízű zselépor # 1 tasak barna tortadara
Előkészítés: A szőlőt megmossuk, kettévágjuk kimagozzuk. A felét félretesszük a díszítésre, a maradékot apróbb darabokra vágjuk. Elkészítés: A torta-alapport a csomagoláson szereplő utasítás szerint hozzákeverjük a margarinhoz, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A szőlőlevet és a bort összekeverjük, hozzáadjuk a (tortapor dobozában található) krémport, és robotgéppel 6 percig keverjük. Beleforgatjuk a darabokra vágott szőlőt. A krémet a tortaformába öntjük, és hűtőben kb. 2 órát dermesztjük. A tetejét a maradék szőlővel díszítjük. A zseléporból – a tasakon leírt módon – 3 dl vízzel elkészítjük a zselét, és bevonjuk vele a tortát. Újra hűtőbe tesszük, és ha a zselé megdermedt, óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Oldalát tortadarával beszórjuk, és vízbe mártott késsel szeleteljük.
Megjegyzés: Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 3 óra múlva 1 szelet: 890 kJ/214 kcal
|