Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/70306
|
2005. szeptember 11.
Finom szendvicskrémek, érdemes kipróbálni:
TAMÁSKRÉM Hozzávalók: # 25 dkg tehéntúró, # 1 dl tejföl, # 2 dl tejszín, # 10 dkg cukor, # 15 dkg házi rumosmeggy vagy más befőtt, ill. piros színű mirelit gyümölcs, # 10 dkg étcsokoládé, # 3 dkg natúr mogyoró, # 1 evőkanál zselatin, # 1/2 citrom reszelt héja Elkészítése: A zselatint kevés forró vízben feloldjuk, majd kihűlve a tejfölbe keverjük. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a tejföllel, a kemény habbá vert tejszínnel, a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Beleforgatjuk a rumosmeggyet vagy más gyümölcsöt és poharakba öntjük. Az étcsokoládét felolvasztjuk, a túrókrémre csorgatjuk és villával kissé beleforgatjuk (márványos legyen). Tetejét tört mogyoróval díszítjük.
JOGHURTOS PADLIZSÁNKRÉM Hozzávalók: # 2 db nagyobb padlizsán (kb. 50 dkg) # 2 evőkanál olívaolaj # 1 pohár joghurt # 2-3 gerezd fokhagyma # só # esetleg bors Elkészítése: A padlizsánt megmosom, berakom a sütőbe és addig sütöm amíg összeesik. Aztán kiveszem a sütőből, lehúzom a héját, és a fokhagymával összeturmixolom. Egy jól záródó edénybe teszem, hozzáadom az olívaolajat, a sót és a joghurtot. Jól összekeverem. Pirítóskenyérrel fenséges, és sokáig eláll. Megjegyzés: Lehet előétel, de önálló vacsoraként is megállja a helyét. Sőt, ha kicsit hígabbra csináljuk (több joghurttal), akkor salátöntetként is használható.
KENYÉRRE KENHETŐ CSOKOLÁDÉS MOGYORÓKRÉM Hozzávalók: # 30 dkg porcukor, # 3 csomag félzsíros tejpor, # 25 dkg sütő margarin, # 15 dkg finomra darált amerikai mogyoró, # 10 dkg kakaópor, # 2,5 dl langyos víz, # 1 mokkáskanál só. Elkészítése: Mély keverőtálba szórom a porcukrot, a kakaóport, a tejport meg a sót. Szárazon összekeverem, majd a langyos vizet ráöntöm. A margarint darabokban hozzáadom, és elektromos habverővel addig keverem, míg habos, könnyű massza nem lesz. Végül beledolgozom a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe töltöm. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
SAJTOS PÁSTÉTOM Hozzávalók 10 adaghoz: # 25 dkg zabpehely # 5 dkg sajt # 5 dkg vaj vagy margarin # 2,5 dl tejföl # 1 fej vöröshagyma # mustár # bors # só Elkészítése: A zabot kissé megpirítjuk a sütőben, majd a lereszelt hagymával és a tejföllel összekeverjük. A sajtot a vajjal vagy margarinnal összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhes keverékhez. Ízesítjük és máris kenhetjük.
CÉKLÁS SZENDVICSKRÉM Hozzávalók 10 adaghoz: # 15 dkg natúr vajkrém # 15 dkg cékla # kevés őrölt kömény # kevés fokhagyma Elkészítése: A nyers céklát lereszeljük, a hozzáadjuk a vajkrémet, ízesítjük, majd jól összekeverjük. Megjegyzés: Cékla helyett készíthetjük sárgarépával vagy sütőtökkel is.
TÚRÓKRÉM Hozzávalók: # 25 dkg tehéntúró, # 1 dl tejföl, # 1 szál sárgarépa, # 1 fej lilahagyma, # 1 gerezd fokhagyma, # 1 csokor metélőhagyma Elkészítése: A tehéntúrót áttörjük, majd kikeverjük a tejföllel. Hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát. A sárgarépát lekapargatjuk, finomra reszeljük és a túrókrémbe keverjük. Felaprított metélőhagymával ízesítjük. Ízlés szerint sót, borsot, vagy mustrát is keverhetünk bele. Lenmagos kenyérre kenjük, retekkarikákkal díszítjük. Megjegyzés: Jó tudni, hogy a túrókrémet sárgarépa helyett vagy mellett nyers reszelt céklával vagy fekete retekkel is dúsíthatjuk.
|