Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-09

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-09

FÜVESKÖNYV

Fahéj
A Dél-Ázsiából származó fahéj Indiában és Srí Lankán őshonos. Innen utazók vitték Egyiptomba, ahol balzsamokba keverték. A héberek, a görögök és a rómaiak fűszernek és illatszernek használták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele.
A keresztes vitézek később szerelmi bájitalt készítettek belőle. A 12. században Hildegard, a német rendfőnöknő már homloküreg-gyulladásra, megfázásra, náthára is javasolta. A 17. században Európában ismét csak a konyhában alkalmazták. Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra használták. A modern herbaristák felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok ellen ajánlják. A méhre gyakorolt hatásáról különböző véleményen vannak. Japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást.
A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kéreg. Leveléből illóolajat nyernek, mely a kéregből nyert olajjal azonos hatású, de enyhébb. A 10 méter magasra növő, 3 év alatti fák fiatal ágairól hántják le a kérget.
A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévő tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt.
A semleges ízű teákat illóolajjal aromássá tehetünk. Az Earl Grey tea például a bergamott olajától kapja zamatát. Fahéjas teához egy befőttes üveg aljára csöppentsünk 1 csepp fahéjolajat, és töltsük meg 10 dkg semleges ízű teafűvel. Jól lefedve két hétig hagyjuk állni.

Most pedig következzen néhány fahéjas recept!

Gyümölcsleves
Hozzávalók:
# fél kg vegyes gyümölcs az idénytől függően (meggy, cseresznye, őszibarack, szilva, körte, alma stb.)
# 8-10 dkg kristálycukor
# 2 dl tejföl vagy tejszín
# 1 db tojássárgája
# 3 dkg finomliszt
# egy csipetnyi só
# 1 csomag vaníliás cukor
# 1 dkg vaj
# szegfűszeg
# (fahéj és citromkarika - ezek ízléstől függően elhagyhatók)
Elkészítés: A gyümölcsöket jól megmossuk, a meggyet, szilvát és a cseresznyét kimagozzuk, az őszibarackot és sárgabarackot meghámozzuk, a magjukat kivesszük, a körtét és az almát meghámozzuk, magházukat kivágjuk majd cikkekre vágjuk. A megtisztított gyümölcsöket 1 liter fahéjas, szegfűszeges, cukros forrásban levő vízbe dobjuk, és kb. 5 percig tartó forralás után (a puhább gyümölcsöket ne főzzük túl sokáig, mert szétmállanak, keményebb gyümölcsöket főzhetünk egy kicsit tovább) beleszűrjük a liszttel és tojással elkevert 1 dl tejfölt vagy tejszínt, hozzáadunk még egy csipet sót, és még egyszer felforraljuk. Ezután belekeverjük a másik dl tejfölt, a vajat, a vaníliás cukrot, és az edényt hideg vízbe állítva hűlni hagyjuk. Ezután betesszük a hűtőszekrénybe, és készre hűtjük. Nyáron előhűtött tányérokban citromkarikával együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
A levest finomliszt helyett be lehet habarni vaníliás pudingporral is. Télen nem kapható friss gyümölcs, így ezeket esetleg konzervvel pótolhatjuk, és ebből készíthetjük a levest, bár minősége messze alul marad a friss gyümölcsökéből készültnél.

Mazsola-leves
Hozzávalók:
# 20 dkg mazsola
# 30 dkg csirkemáj szívvel
# 2 dl tejföl
# kevés liszt
# só
# cukor
# fahéj
# szegfüszeg
Előkészítés: A mazsolát este jól megmossuk, majd beáztatjuk éjszakára.
Elkészítés: A csirkeaprólékot megtisztítjuk, megmossuk. A mazsolát egy fazék vízzel odatesszük főni. A vízbe teszünk ízlés szerint sót, cukrot, fahéjat, szegfüszeget (mint a gyümölcslevesnél). Mikor a mazsola szépen megduzzadt és megpuhult, hozzátesszük a megmosott csirkemájat és szivet. Lehet bele csirkemell darabokat is tenni, attól csak finomabb lesz. Együtt főzzük, amig a szív megpuhul (nem kell sok idő hozzá), majd tejfölös habarást készítünk úgy, hogy a lisztet a tejfölbe keverjük. Behabarjuk, összeforraljuk és már készen is van.
Megjegyzés:
Lehet bele tenni a mazsolán kívül egrest, kivit vagy bármilyen gyümölcsöt. Elsőre furán hangzott, de a párom édesanyja gyakran készíti. Nem tudom, hogy debreceni étel-e, de én ott ettem először és nagy kedvencem lett. Az íze olyan jellegű, mint a főtthús gyümölcsmártással.

Meggyleves
# 40 dkg meggy,
# 20 dkg cukor,
# 6-8 szem szegfűszeg,
# egy kis darab fahéj,
# 1 citrom,
# 2 dl főzőtejszín,
# 4-5 evőkanál liszt,
# 1 dl vörösbor.
Először a fűszereket főzzük meg (ki): a fahéjat és a szegfűszeget egy citromkarikával kevés vízben felforraljuk, majd teaszűrőn átszűrjük. Hozzátesszük a kimagozott meggyet, a cukrot és kb. liternyi vízzel felforraljuk. Közben elkészítjük a habarást: a tejszínt a liszttel simára keverjük. Ha forr a meggyes lé, hozzáöntjük lassan a habarást. Közben keverjük, mert különben gusztustalan csomók fognak úszkálni a levesben. Újra felforraljuk, hozzáadva a vörösbort. Ha kell, még lehet cukrozni, kicsi sóval az édes ízt jobban kihozni, esetleg citromlével savanykásabbá tenni. Rövid forralás után hűtsük le, tegyük hűtőbe, hiszen jéghidegen az igazi egy kis tejszínhab-pöttyökkel a tetején.

Citromos-fahéjas csirkemell
Hozzávalók:
# 1/2 citrom héja
# 3 evőkanál friss citromlé
# 1 evőkanál őrölt gyömbér
# 1 evőkanál őrölt fahéj
# 1 evőkanál méz
# 2 evőkanál olívaolaj
# 4 fél csirkemell (bőrrel)
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat egy nem fém tálban. A mellek bőrös részén 3 mély bevágást csinálunk, majd beleforgatjuk a citromos mixbe. Letakarva 1 órára a hűtőbe rakjuk, időnként megforgatjuk a húsokat. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es gáz fokozat), és jénai vagy cserép tálban 40 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés:
285 kcal/adag

Húsos hasé
Hozzávalók:
# leveles tészta
# 20 dkg darált hús (nem sertés!)
# kis fej hagyma
# 2 db tojáscsipet szerecsendió örlemény
# mokkáskanál fahéj
# 20 szem durvára tört dió
# tojás
# só
Elkészítés: A darált húst nagyon apróra vágott hagymával néhány csepp olajon vagy vajon megdinszteljük. Amint elkészült, hozzáadjuk a fűszereket. A diót kissé megfuttatjuk serpenyőben, hogy pörköt kapjon és hozzákeverjük a húshoz. A felolvasztott tésztát derejeformával kivágjuk, kis tölteléket teszünk bele, majd összenyomjuk a tésztát. A tetejüket felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük. Mennyei falatok!

Tésztában sült húscsíkok barackos chutney-val
Hozzávalók 4 személyre:
# 50 dkg sertéscomb
# 1 tojás
# 4 dkg liszt + a forgatáshoz
# 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (barnaliszt)
# 1 evőkanál vágott petrezselyem
# olaj a sütéshez
# A chutney-hoz:
# 2 piros erőspaprika (chili)
# 1 citrom
# 1 narancs
# 50 dkg érett barack
# 15 dkg sárgabaracklekvár
# 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
# 2 csipet őrölt fahéj
# A köretnek:
# rizs ízlés szerint
Előkészítés: A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, besózzuk, félretesszük. Az erős paprikát megmossuk, apróra vágjuk. A citromot, a narancsot alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kinyomjuk. A barackot megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A baracklekvárt feltesszük főni 3 dl vízzel, egy csipet sóval, a gyömbérrel, a fahéjjal és az erős paprikával. Kíméletesen főzzük 20 percen át, akkor beletesszük a citrom és a narancs reszelt héját és levét, valamint a barackot. Tovább főzzük még 10 percen át, ha nagyon sűrű, pici vizet tehetünk hozzá. A tojást simára keverjük a kétféle liszttel, egy csipet sóval, a petrezselyemmel, és kevés vízzel a galuskánál hígabb, de a palacsintánál sűrűbb tésztát keverünk. Az olajat felforrósítjuk. A húscsíkokat lisztbe forgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és nem túl forró, bő olajban kisütjük. Amikor elkészült, szalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálaljuk. A tányérra tesszük az ízlésünknek megfelelő köretet (párolt rizs vagy zöldséges rizs illik igazán hozzá), rá a húscsíkokat, és körbe öntjük a meleg, fűszeres, barackos szósszal. Forrón tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag (köret nékül): 510 kcal

Gesztenyés töltött pulyka
Hozzávalók:
# 1 üveg savanyú uborka (lecsepegtetve kb. 21,5 dkg)
# 2 fej hagyma
# 1/2 halványító zeller
# 10 dkg párolt szelídgesztenye (fagyasztott vagy vákuumos)
# só
# bors
# fahéj
# 1 bébipulyka (kb. 3 kg)
# 1 csomag leveszöldség
# 5 dl zöldségalaplé (kockából)
Lecsepegtetjük, és kis darabokra vágjuk az uborkát, a levét felfogjuk. Megtisztítjuk és felkockázzuk a hagymát. Megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk a halványító zellert. A szelídgesztenyéket nagyobb darabokra vágjuk (törjük). Mindezt összekeverjük, majd sóval, borssal és fahéjjal fűszerezzük.
Kívül-belül lemossuk a pulykát, leitatjuk róla a vizet, azután sózzuk-borsozzuk. Beletöltjük a zöldségkeveréket, és a hasnyílást fogvájóval vagy hústűvel összetűzzük. Előmelegített sütőben 225 fokon (4-es fokozaton) 30 percig sütjük.
A leveszöldséget megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, majd a pulyka köré tesszük, és a leves 1/3-ával felöntjük. Visszavesszük a sütőt 160 fokra (2-es fokozat), és további másfél órát sütjük. Közben időről időre felöntjük a többi levessel.
A pulykát meleg helyre tesszük. A tepsiben maradt húslét vízzel hígítjuk, majd leszűrjük, és leszedjük a zsírját. Kicsit besűrítjük.
Megjegyzés:
Adagonként kb. 655 kalória, 85 g fehérje, 26 g zsír, 14 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 2 3/4 óra

Barackos-mákos kocka
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 20 dkg margarin
# 30 dkg liszt
# 8 dkg cukor
# 2 vaníliás cukor
# 1/2 csomag sütőpor
# só
# 1 citrom reszelt héja
# 1 tojássárgája
# 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
# 5 dkg mazsola
# 1/2 dl rum
# 1 barack konzerv (50 dkg)
# 5 dkg margarin
# 6 tojás
# 5+5 dkg (por)cukor
# 1 citrom reszelt héja
# 1/2 kiskanál szegfűszeg
# 1/2 kiskanál fahéj
# 30 dkg darált mák
# 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Hab:
# 4 tojásfehérje
# 2 kiskanál citromlé
# 20 dkg porcukor
Elkészítés:
1.)A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára.
2.)A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal.
3.)Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat.
4.)A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
5.)Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk.
6.)A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fűszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjéből felvert habot.
7.)Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát.
8.)Végül rátesszük a 4 tojásfehérjéből, 2 kiskanál citromléből és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütőben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.

Isteni fahéjas-almás
Hozzávalók:
# 1 bögre cukor
# 3 egész tojás
# 3/4 bögre olaj
# 1,5 bögre liszt
# 1 evőkanál fahéj
# 1 kávéskanál szódabikarbóna
# 5-6 kockára vágott alma
# kevés durvára vágott dió (nem törvény, de finomabb)
Elkészítés: A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük az olajat, majd a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet belekanalazzuk. A végén kockára vágott almát belekeverjük. Rászórjuk a diódarabokat. Sütőpapírral bélelt, előmelegített, közepes nagyságú tepsiben lassú tűznél (160 fok) megsütjük.
Megjegyzés:
Isteni finom és nagyon jó puha.

Mascarponés dinnyekehely
Hozzávalók 4 személyre:
# 40 dkg sárgadinnye
# 40 dkg görögdinnye
# 4 szál citromfű
# 1 rúd vanília
# 2 evőkanál méz
# 1 csipet őrölt fahéj
# 3 dl tejszín
# 25 dkg mascarpone
Előkészítés: A dinnyék héját eltávolítjuk, a húsukat kimagozzuk, majd apróra összevágjuk. A citromfüvet leöblítjük, felaprítjuk. A vaníliát kettéhasítjuk, kikaparjuk a pépjét.
Elkészítés: A dinnyedarabokat a mézzel, a fahéjjal, a citromfűvel és a vaníliával összekeverjük, letakarjuk, és 30-40 percre félretesszük. Amikor jól összeértek az ízek, a tejszínt kemény habbá verjük. Összekeverjük a mascarponét, a tejszínhab háromnegyed részét és a dinnyéket. Kelyhekbe tesszük, a maradék habbal díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 520 kcal

Francia fordított almatorta
Hozzávalók:
# 15 dkg liszt
# 7 dkg cukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 7 dkg margarin
# 1 tojássárgája
# kevés fahéj
# 1 csipet só
# Tetejére:
# 2 db almából főzött kompót
# 10 dkg cukor
# 2 dkg vaj
Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk és legalább 1 óráig hűvös helyen állni hagyjuk, de még jobb, ha egy éjjelen át. 10 dkg cukrot aranybarnára pirítunk és úgy öntjük egy kis tortaformába, hogy az oldalára is ráragadjon a még folyékony, de pillanatok alatt keményedő karamell. Keményedés után körkörösen kirakjuk a levétől lecsurgatott almabefőttel, vagy a fahéjas, cukros vízben elkészített kompóttal. Megöntözzük 2 dkg olvasztott vajjal. A tésztából olyan kerek lapot nyújtunk, mint a tortaforma és az alma tetejére borítjuk.
Forró sütőbe toljuk, és a tüzet 5 perc múlva mérsékelve, kb. 20 percig sütjük. Forrón tálra borítjuk, mégpedig a tésztás oldalával lefelé, hogy az alma felülre kerüljön, amelyre szépen ráolvadt a karamell.
Melegen, hidegen egyaránt finom.

Karácsonyi muffin
Hozzávalók:
# 20 dkg darált dió (legyenek benne nagyobb darabok is!)
# 20 dkg simaliszt
# 10 dkg barnacukor
# kevés só
# 1 csomag mézeskalácsfűszer VAGY: 3 teáskanálnyi keverék az alábbiakból (őrölt, csökkenő mennyiségben): fahéj, szegfűszeg, kardamom, édeskömény, kubebabors, szerecsendió, szegfűbors
# 3 dl langyos tej
# 10 dkg élesztő
# 10 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés: Először is kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, kevés cukor és liszt hozzáadásával kovászt késztünk belőle. Meleg helyen addig kelesztjük, míg szivacsos állagú lesz. Ezalatt robotgépben a zsiradékot habosra keverjük a cukorral, sóval, majd beledolgozzuk a fűszereket és a diót. Ezután hozzáadjuk a kovászt, majd a lisztet. A tészta ne legyen kemény, ha szükséges, öntsünk még bele tejet. Muffin vagy fánksütőt vajazzunk-lisztezzünk ki, majd a formák kb. 2/3-ig adagoljuk bele a tésztát. A tetejére dísznek fél dió vagy cukordara kerülhet, de sütés után akár mázat is húzhatunk rá.
A sütő kelesztőfiókjában kelesszük 20 percig, ezután a forró sütőbe téve süssük kb. negyed óráig. Hogy megsült-e, azt vékony hústűvel ellenőrizhetjük: ha már nem ragad rá a tészta, készen van.
Ha nem díszítettük sütés előtt, érdemes csokimázzal vagy fondánnal díszíteni.

Vajsör
Hozzávalók:
# 1 evőkanál vaj
# 2 evőkanál cukor
# fél liter tej
# fahéj
Elkészítés: A vajat és a cukrot karamellizáljuk. Levesszük a tűzről és beleöntjük a tejet. Visszarakjuk a tűzhelyre, hogy a hideg tejtől megdermedt karamell újra folyékony legyen. Hozzáadjuk a tetszés szerinti mennyiségű fahéjat. (FIGYELEM: Ha túl sok fahéjat teszünk bele, keserű lesz.)
Megjegyzés:
Ezt az italt akkor élvezed a legjobban, ha szereted a Harry Pottert! Ha nem láttad ezt a könyvet, olvasd el, és megtudod miért!

Málnás borzselé
Hozzávalók:
# 4 evőkanál málnalekvár
# 1,5 dl bor
# szegfűbors
# fahéj
# pici bors
# 2 kávéskanál befőző cukor
Elkészítés: A málnalekvárt elkeverjük a borral és a fűszerekkel. Hozzászórjuk a befőző cukrot, majd az egészet összefőzzük folyamatos keverés közepedte.
Megjegyzés:
Szinte csak mutatóban használjuk az ételek mellé, mert nagyon pikáns. Illik sült húsokhoz és töltött palacsintákhoz is. Ha elég sűrű és forró, szépen lehet vele rajzolni, ami feldobja a tálalást.

Tokaji szőlőrolád
Hozzávalók 1 roládhoz:
# A tésztához:
# 6 tojás
# 12 dkg cukor
# 15 dkg liszt
# 1 citrom héja és leve
# A krémhez:
# 5 tojássárgája
# 30 dkg tejszínhab
# 2 tasak zselatinpor (20 g)
# 5 dkg hidegen kötő pudingpor
# 2 dl tokaji muskotály
# A borzseléhez:
# 1 dl fehérbor
# 1,5 tasak zselatinpor (15 g)
# 5 dkg cukor
# szegfűszeg
# fahéj
# 10 dkg muskotályos szőlő
Elkészítés: Ennél a süteménynél igen fontos a munkafázisok megszervezése, ezért először borzselét kell készítenünk. Ehhez a bort, 1 dl vizet, a sütőcukrot, a fűszereket és a zselatint felfőzzük, majd leszűrjük, hűtjük. Ezután egy vastag fakanál nyelét alumíniumfóliával több rétegben becsomagoljuk végét összenyomjuk és óvatosan lehúzzuk a fakanálról. A fóliába tesszük a magnélküli szőlőszemeket és teletöltjük a borzselével. Ezután hűtőben dermesztjük. Amíg dermed a borzselé, a tészta hozzávalóiból hagyományos módon (a másik receptnél leírtak szerint, csak kakaópor helyett cirommal) vékony, nem kiszárított piskótalapot sütünk. A krémhez a tokaji borral elkeverjük a pudingport, a tojássárgákat, lazán hozzáadjuk a tejszínhabot és az oldott zselatinnal rögzítjük a krémet. A piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a lapot megtöltjük a borzselés szőlővel (amiről eltávolítottuk a fóliát), majd a borkrémmel, és végül feltekerjük. 1 órás hűtés után szeleteljük, és díszítjük a mutatós süteményt.

Spanyol ivócsokoládé
12 dkg étcsokoládé,
# 5 dl tej,
# 2 tojássárgája
# fél mokkáskanál őrölt fahéj
A csokoládét a tejbe reszeljük. Őrölt fahéjjal ízesítjük és kis lángon, állandóan kevergetve megmelegítjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és habverővel addig keverjük, amíg a folyadék besűrűsödik, de ügyeljünk arra, nehogy felforrjon!

Francia likőr
Hozzávalók:
# 1,5 kg feketeribizli,
# 3/4 l jó vörösbor,
# 2 szem szegfűszeg,
# 1 darabka fahéj,
# 2 kg cukor
Elkészítés: A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtetjük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, 2 szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (kb. 2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.
Megjegyzés:
Ezt a likőrt evés után adják, mint *long drink*. Keveset öntünk belőle egy nagyobb pohárba, és ásvanyvízzel töltsük fel. De lehet tonikkal és jégkockával is.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat