Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-11-26

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-11-26

FÜVESKÖNYV

Curry
Egyszerûen hihetetlen, hogy ez az Indiából származó fûszerkeverék mennyire népszerû és milyen finom! Szinte nincs olyan étel, amit meg ne bolondíthatnánk egy kevés - vagy éppen sok - curry-vel!

A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz.
A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.

A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is
meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz. Különleges, pikáns ízt érhetünk el a curry fűszerkeverék használatával. Soha ne a húsra szórjuk, hanem kevés olvasztott, langyos zsírban vagy olajban keverjük ki (kb. 1 kávéskanálnyit), és mint egy páccal, úgy kenjük be vele alaposan a sütésre kiválasztott húst, majd hűtőszekrényben hagyjuk állni 1–2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek.

Íme egy közepesen csípős currykeverék összetétele:
6 darab szárított chili
25 g koriander
2 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál mustármag
1 kávéskanál szemes feketebors
1 kávéskanál görög széna
10 darab currylevél
1/2 őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt kurkuma

Curryszósz
Hozzávalók:
# 1 banán
# 1 evőkanál curry
# 2 dl natúr joghurt
# 1 evőkanál citromlé
# 1 evőkanál durvára vágott földimogyoró
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, villával összetörjük. Összekeverjük a curryvel, a joghurttal, a citromlével és a mogyoróval.

Currys vajkrém
Hozzávalók 8 személyre:
# 1 kis fej hagyma
# 8 szem aszalt barack
# 1 csokor friss koriander
# 25 dkg vaj
# 1 evőkanál currypor
# 1 teáskanál csípős paprikakrém
# fél teáskanál cukor
# 1 kg rozskenyér
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, nagyon apróra vágjuk. Az aszalt barackot kis kockákra aprítjuk. A koriandert leöblítjük, összevagdaljuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 5 dkg vajat, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a curryt, a barackot 2-3 percig együtt pirítjuk. Hagyjuk kihűlni. A maradék vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a currys hagymát, a koriandert, és sóval, borssal, erős paprikával és cukorral ízesítjük. Csípős-pikáns ízű legyen! Külön tálkában kínáljuk a kenyérhez.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 2294 kJ/548 kcal

Currys saláta
Hozzávalók:
# 4 tojás, fél fejes saláta,
# 2 zöldpaprika,
# 2 paradicsom,
# 15 dkg csiperkegomba,
# fél csomó zöldhagyma,
# 4 dkg dióbél,
# 1 dl tejföl,
# 1 dl joghurt,
# mustár,
# porcukor,
# curry,
# só
Elkészítése: A csiperkegombát megtisztítjuk, megmossuk és hajszálvékonyan felszeleteljük. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
A fejes salátát nagyobb darabokra tépdessük. A zöldpaprikát csíkokra, a paradicsomot karikákra vágjuk. A mártáshoz a tejfölt kikeverjük a joghurttal, majd mustárral, porcukorral, curryval, sóval ízesítjük. Összekeverjük a saláta hozzávalóit, leöntjük a mártással. A tetejét keménytojás-cikkekkel kirakjuk. Durvára vágott dióval és zöldhagymakarikákkal díszítjük. Magos zsemlével fogyasztjuk.

Curry-s rizs
Hozzávalók:
# 1 konzerv bébirépa + borsó
# annyi rizs, amit megennénk (1, 1 1/2 bögre)
# curry
# só
Elkészítése: A rizst megpároljuk, ráöntjük a konzerv tartalmát, elfõzzük a levét. Ha kész, curry-t szórunk rá, hogy szép színe legyen. Ha sokat teszünk rá, csípõs lesz.

Currys újhagymás újburgonya
Hozzávalók 4 személyre:
# 80 dkg újburgonya
# 5 dkg tisztított mogyoró
# 2 csokor újhagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 2 evőkanál margarin
# 2 kávéskanál curry
Előkészítés: Az újburgonyát megmossuk, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Közben a mogyorót konyharuhába tesszük, és húsklopfolóval nagyobb darabokra törjük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és zöldjével együtt felaprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: Serpenyőben egy kiskanál margarint felforrósítunk, az összetört mogyorót kevergetve megpirítjuk benne, megszórjuk a curryvel, összerázogatjuk, és félre tesszük. A burgonyát leszűrjük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A maradék margarint serpenyőben felovasztjuk, hozzáadjuk a burgonyát, a hagyma fehér részét, a fokhagymát, és lassú tűzön kevergetve kb. 5 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a mogyorót, és néhány percig együtt pirítjuk. Megszórjuk a hagyma zöldjével, és forrón tálaljuk.

Currys csirke
Hozzávalók:
# 1 nagyobb filézett csirkemell
# 3-4 szál sárgarépa
# 1 db alma
# 3-4 szem krumpli
# curry,
# só,
# húsleveskocka
# kevés liszt
# kevés olaj
# szójaszósz (elhagyható)
Elkészítése: A csíkokra vágott csirkemellet lisztbe forgatom, olajban hirtelen kisütöm. Beleteszem egy edénybe, ráteszem a kockákra vágott sárgarépát, krumplit, almát. Hozzáadom a húsleveskockát, teáskanálnyi curryport (az adag ízlés szerint csökkenthetõ vagy növelhetõ), pár csepp szójaszószt, ízlés szerint sózom (vigyázat, a szójaszós is sós!) és kevés vízzel felöntöm. Hagyom magában fõni kb. 3/4 órát.
Megjegyzés:
Idõnként figyelni kell rá, mert odasülhet az alja!
Párolt rizs illik hozzá.

Curry-s pulykasült
Hozzávalók 4 személyre:
# 40 dkg pulykamellfilé
# 50 dkg sárgabarack
# 1 fej hagyma
# 1 doboz előgőzölt rizs és vadrizskeverék
# 1 húsleveskocka
# 2 evőkanál olaj
# evőkanál liszt
# 3 dl tejszín
# 1 evőkanál currypor
# 2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés: A húst megmossuk, felszeleteljük, és kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A barackot megmossuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A főzhető tasakban kapható rizst a csomagoláson olvasható utasítás szerint a húsleveskockával ízesített vízben megfőzzük. Felforrósítjuk az olajat, hirtelen megpirítjuk benne a húscsíkok mindkét oldalát. Sózzuk, borsozzuk. Tűzálló tálba fektetjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát. Megszórjuk a liszttel, ráöntjük a tejszínt, a curryvel és sóval, borssal fűszerezzük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A barackokat a húsra borítjuk, ráöntjük a currys tejszínt, megszórjuk a mandulaforgáccsal, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A vadrizs-rizs keverékkel körítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 768 kcal

Marhafartő curry-s mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
# 1 kg marhafartő
# 10 dkg húsos füstölt szalonna
# 1 nagy fej hagyma
# 2 sárgarépa
# 1 marhahúsleves kocka
# 1 sertésköröm
# 3 evőkanál olaj
# 3 dl száraz fehérbor
# kis darabka gyömbér
# 3 evőkanál curry
Előkészítés: A marhahúst megmossuk, szárazra töröljük. A szalonnát apró kockára vágjuk. A hagymát, sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A marhahúsleves kockát 2 dl vízzel felforraljuk. A sertéskörmöt gondosan megtisztítjuk.
Elkészítés: Kuktából kivesszük a pároló rácsot, beleöntjük az olajat, és füstölésig forrósítjuk. Beletesszük a húst, a szalonnát, és a hús minden oldalát hirtelen szép barnás-pirosra sütjük. A húst kivesszük, a tüzet mérsékeljük, visszatesszük a pároló rácsot, és erre a húst. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, megöntözzük a borral, a levessel, beletesszük a sertéskörmöt, megszórjuk sóval, borssal, beledobunk egy kis darabka gyömbért, majd forrásig hevítjük. Rátesszük a kukta fedelét, gondosan lezárjuk, és két óra hosszat lassú tűzön főzzük. A kuktát lehűtjük, kinyitjuk, hozzáadjuk a curryt, megkeverjük, és még tíz percig főzzük. Kivesszük a húst, felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük. A visszamaradt levet átpasszírozzuk, a húsra öntjük, és rizzsel tálaljuk.

Tejszínes-currys húsfalatok
Hozzávalók 4 személyre:
# 80 dkg csirkemellfilé
# 25 dkg rizs
# 3 nagyobb sárgarépa
# 2 evőkanál napraforgóolaj
# 4 dl tejszín
# 1 evőkanál curry
# 2 evőkanál étkezési keményítő (vagy ételsűrítő)
# 4 dkg + 5 dkg + 4 dkg vaj
# 1 evőkanál ételízesítő
# 2 evőkanál kókuszreszelék
# 2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés: A húst megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, és lecsepegtetjük. A rizst megmossuk. A répát meghámozzuk, leöblítjük, karikákra vágjuk.
Elkészítés: Felforralunk 1 liter vizet. Belekeverjük a rizst, és kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a húsdarabokat. Hozzá önjük a tejszínt, 1 dl vizet, és felforraljuk. Belekeverjük curryt, az étkezési keményítőt, egyet forralunk rajta. Végül 4 dkg vajat is hozzáadunk. Felforrósítunk 5 dkg vajat, megpirítjuk benne a répát, rászórjuk az ételízesítőt, és pár perc alatt megpuhítjuk. A maradék vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, megpirítjuk benne a kókuszreszeléket és a mandulaforgácsot. Belekeverjük a rizst, összeforrósítjuk, sóval ízesítjük. A húst a répával és a kókuszos rizzsel kínáljuk.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat