Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Döny naplója


Dönyke [70306 AL], gazdája Döny
2005-12-28

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/70306
2005-12-28

FÜVESKÖNYV

Az izsóp
Az izsóp nálunk talán kevéssé ismert fűszernövény, pedig már az ókorban is használták Európában, ahová Kis-Ázsiából érkezett. A középkorban nagyon népszerű volt, a következő korok azonban lassan elfelejtkeztek róla. Ma ismét egyre többen használják fűszerként az izsópot.
Vadon is előfordul, de kiskertekben is termeszthető, bár kissé igényes félcserje. Virágzás kezdetén kell gyűjteni a növény föld feletti zöld részeit, amelyet szárítás után összemorzsolva jól záródó üvegben kell tárolni, nehogy az értékes illóolajok elillanjanak.
Az iszóp illata kissé a kámforra emlékeztet, íze kesernyés. A népi gyógyászatban légúti megbetegedések, asztma esetén használták, de étvágyjavító hatása is ismert. Különösen ajánlották zsíros ételekbe, mert segít elkerülni a gyomorpanaszokat. A belőle készült erős tea külsőleg ajánlott például ínygyulladás esetén öblögetésre, valamint jó gombaölő és izzadás-gátló szer is. Manapság gyakran találkozhatunk vele kozmetikumokban, aromaterápiás termékekben, de használják a likőrgyártásban is. Háztartásunkban húsok, páclevek, köretek ízesítésére használhatjuk.

Íme néhány recept:

Virslis hús
Hozzávalók:
Személyenként:
# egy szelet hús
# egy virsli
# egy kis fej vöröshagyma
# egy kicsi paradicsom
# egy paprika
# 0,5 dl tejfel
# liszt
# só
# bors
# boróka
# bazsalikom
# izsóp
# pirospaprika
# olaj
Elkészítés:
A hússzeletekbe belegöngyöljük a virsliket, megtűzzük és hozzáadjuk az olajon megpirított, apróra vágott vöröshagymát. Néhány percig pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát. Vizet öntünk alá, majd hozzáadjuk a többi fűszert is. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a húst kivesszük, a levet pedig besűrítjük egy evőkanál liszttel. Hozzáadjuk tejfölt, majd pár percig forraljuk. Visszatesszük a húst, átmelegítjük, majd főtt rizzsel tálaljuk.

Izsópos csirkemell
Hozzávalók:
# 4 csirkemell
# 5 dkg vaj
# egy-egy csokor petrezselyem, kapor, snidling,
# egy gerezd fokhagyma
# só
# bors
# ketchup
# izsóp
Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, egy kicsit bevagdossuk. A vajat összekeverjük a felaprított fűszerekkel és a ketchuppal, meg az összezúzott fokhagymával, majd ezzel bekentjük a húst, és legalább két órára hűtőbe tesszük. Kivajazott tűzálló tálban puhára sütjük, majd a végén öt percig pirítjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat