Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Sandor naplója


floppy [801 AL], gazdája Sandor
2005. november 2. szerda

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/801
2005. november 2. szerda

bementem eltére, hatha van egy kis melo, de azt mondtak h meg se szerzodes, se a foigazgato engedely nincs meg. szoval akkor most van ket szabadnapom.

ma marczi, holnap keszi, penteken meg skorpio. amugy a skorpiorol meg mindig nem tudom h milyen oszátalyba tartozik, és nincs kedvem most googlezni miatta :) bazee, csak nem birtam ki, pokszabasuak alosztalya a skorpiok :)
Classis: Arachnida - Pókszabásúak

Csak az előtestükön viselnek fejlett végtagokat. Az utótesten erősen módosult formában maradtak meg (ha vannak). Első pár végtagjuk a csáprágó, amely elsődlegesen 3 ízű, és a 2. és 3. íz ollót képez. A második végtagpár a pedipalpus vagy tapogatóláb, változatos alakú és működésű lehet. Négy pár karomban végződő járólábuk van, ami számos esetben csökkenhet (lárváknak 3, egyes atkáknak 2 vagy 1 pár). Egyszerű szemeik vannak, 0-5 pár. Ragadozók vagy élősködők. Táplálékukat szájuk előtt emésztik meg. A zsákmányszerzést, az ivadékgondozást és a védekezést méreg-, szövő- ill. bűzmirigyek segítik. Rendkívül formagazdag csoport.

Subclassis: Scorpiones - Skorpiók

- Utótestük két részre különül (254. ábra).
- Az utótest végén méregtövis ül, amit rendszerint hátuk fölé görbítve hordanak.
- Csáprágójuk rövid, tapogatólábuk nagy, ollós.
- A kilencedik testszelvény hasoldalán módosult végtagot, "fésűt" viselnek (funkcióját tekintve mechanoreceptor).
254. ábra Scorpiones típus
3-20 cm-esek. Főként trópusi vidékeken elterjedtek. Ragadozók. Áldozataikat tapogatólábuk ollójával szorítják össze. Éjszakai állatok. Sok tápanyagot képesek raktározni, így az éhezést egyesek két évig is bírják. Párzásukat násztánc előzi meg, melynek során a hím spermatofort rak le, ezt a nőstény felveszi. Ovovivipar, azaz a petéből közvetlenül lerakása után kibújik a kis skorpió. Anyjuk kezdetben hátán hordja a fiatalokat. Néhány fajnál fejlett ivadékgondozás figyelhető meg. Hazánkban egyetlen fajuk sem él.

Sp.: Euscorpius carpathicus - Kárpáti skorpió

3-4 cm-es, sötétbarna állat. A Keleti- és a Délkeleti-Kárpátokban él, kövek alatt. Szúrása nem veszélyes. Egy nőstény egyszerre 6-40 fiatalt hoz a világra. Az ivarérettséget csak 3-4 éves korukra érik el.

tegnap bilcsiztunk egyet, marhara nem volt hozza kedvem, de a 2 menet korul megjott :) kar h nem egeszen ugy alakult a tovabbiakban, ahogy kellett volna. a hely nem szep, de az asztalok jobbak mnt ricardoban.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat