Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

tamás naplója


T-Kaloz [72623 AL], gazdája tamás
2006-04-26

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/72623
2006-04-26

Öt perc- Örökkévalóság

Csodás ez a nyugalom, a csend. A távolból egy traktor hangját hozza a szellő. Itt az orrom előtt egy méhecske dong. Biztos, hogy nem darázs, a potroha barnás. Irányt vett a lóherevirág felé.

Biztos, hogy itt van az út öt-tíz méterre, nem repülhettem túl nagyot. Kár, hogy nem tudom megnézni, nem tudom a fejem forgatni.

A lóhere háromlevelű. A négyes szerencsét hoz, a szomszéd telepített is a kertjébe ilyeneket, innen loptam a barátomnak, lepréseltem és sok szerencsét kívántam. Bár a vásárolt szerencse nem az igazi, de a lopott? A húsvéti nyúl nagyon örült volna a leveleinek, bár azt mondják, nem szabad sokat adni belőle, mert puffaszt. A nyulat persze senki se kérdezi, lehet, hogy ez olyan kábítószer-pótlék nekik. Mintha mi elszívnánk egy jointot.

Talán mégis túl gyorsan mentem a kanyarban. Ott volt még a jégmentesítésre használt kavics, azon csúszhattam ki. Ha egy kövecskével kevesebb lett volna ott, bevehettem volna a kanyart. Ezzel meghatároztam a szerencse mértékegységét: egy kavics.

Milyen sokszínű az alpesi rét! A lapályon egyszerre általában csak egyszínű virág van, itt egy időben csodálható a piros, kék, lila, rózsaszín, sárga. Azt olvastam, hogy a méhek színfelismerő képessége elég korlátozott, és hőmérsékletfüggő. Az alföldön ezért csak az optimális színű virág él meg, de itt a hegyekben olyan rövid az esély a megtermékenyítésre, hogy egyszerre virágzik minden.

Legközelebb húzok bukósisakot, ha biciklizni megyek, meg megnézem előtte az első féket is. Csak a hátsó működik. Mi az, hogy BUKÓSISAK? Nem is a sisak bukik, hanem a biciklista! A gép még valószínűleg használható, Kár, hogy nem látom. A fiam, amíg versenyzett síelésben, mindig húzott sisakot. Most, hogy abbahagyta, nem akarja már. Idén csak egyszer volt síelni, akkor is sisak nélkül, "a papa is így jár", mondta. Bezzeg nőgyógyász kollégám minden gyereke bukósisakban biciklizik az iskolába is!

A fűszál erei valamilyen felsőbb utasítást követve párhuzamosan futnak a végtelen felé. Milyen csodás a természet! Miért nem tudunk több időt szentelni neki? Mókuskerék, család, munka, pénz.

Ha a mentőállomástól indulok, ötszáz méter az emelkedés. Ötven perc, kitűnő idő, egyéni csúcs. Pulzusórám szerint tizenöt deka zsír. A javából. A kis tónál rövid pihenő, aztán irány lefelé. "A félelem bére", láttátok a filmet? A balesetek nyolcvan százaléka a visszaúton történik.

A rögök között hangya mászik, talált valami ehetőt. Hogyan lehetséges, hogy a legegyszerűbb baktérium és az ember örökítő anyaga is azonos négy bázispárra épül? Talán mégis a konzervatívoknak volt igaza az amerikai "majomperben" a harmincas években, nincs evulúció, csak teremtés? Istenem, hát itt vagy újra. Ritkán kérdezlek, ha este elalvás előtt elmormolom az imát, mintha megtettem volna mindent. A mindennapok maguktól folynak, meg hátha mégis a "tétlen Isten" vagy? Valamikor csak megtudom majd az igazságot.

Meg tudom-e mozdítani a kisujjamat? Ha igen, akkor a nyaki 8-as gerincvelői idegem működik. C8, cervikális nyolcas, ez is milyen hülyeség, pedig csak hét nyakcsigolyánk van! A hetes (C7) sérülése azzal jár, hogy nem tudja emelni a kezét a beteg. Nagy volt a csattanás, amikor földet értem, hátul a tarkómon, úgy is maradtam. Nem fáj semmim, de ez inkább rossz jel. A kisujjam mozog. A zsebemben ott van a mobiltelefon, jó lenne kivenni, segítséget hívni. Kit is választanék? Feleségem csak megijedne. Mentők? OK. No, ez nem megy.

A délutáni napot csak az árnyékokból észlelem. A gyönyörű kék ég másik szeletét mutatja. Az enyhe szellő gyengéden cirógatja az arcomat, az alpesi lejtő felső néhány centiméterének termékeny földszagát hozza felém.

No, most valami történik. A sziréna egyre hangosabb. Fékcsikorgás, lépések zaja.

"No, ez jól elesett."
"Lélegzik."
"Te, ez a doki a kórházból. aki néha nálunk is ügyel!"
"Eszméletén van? A szeme nyitva!"
"Vigyázz, amilyen hülyén fekszik, még magas nyaki gerinc sérülése van, várjuk meg a mentőorvost meg a szanit! Készítsd elő a Schranz-nyaki rögzítőt!"
"No, már itt is vannak!"

A világ egy nagy születésnapi torta, van, akinek gyertyák is állnak rajta. A kérdés az, hogy mekkora és mennyi szelete jut (marad) neked.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat