Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

tamás naplója


T-Kaloz [72623 AL], gazdája tamás
Hegyi pápua, alföldi pápua

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/72623
Hegyi pápua, alföldi pápua

Mit is kérdeztél? Hogy mit mutat a fürdőszobamérlegem reggelente? Először is, semmi közöd hozzá, meg különben is rég kidobtam már az ablakon a mérleget. No, meg az egész dolog teljesen máshogy történt. Elmeséljem?
Kezdjük a fizikával? Ugye, az optimális alak a csepp, minden darabka víz is ezt próbálja felvenni. Testünk túlnyomó része víz. Kis szociológia? Ki a példakép a világ vezető nemzeteinél? A japánok a szumó-birkózókat istenítik, Amerikában a jól felépített alak dominál (Big mac for me). A nyüzüge franciák, ha valamit el akarnak adni, például autógumit, a Michelin-baba kerek báját vetik be, a németek kolbászon nőtt vádlijait ne is említsük. Magyarul, ha valaki tokát és pocakot növesztett, megtekintélyesedett vagy megemberesedett.
Nálam mégis a biológia okozta a változást. Ha ránéztek Pápua-Újguinea térképére, szembeszökik azonnal, hogy az egész sziget egy magas, ötezres csúcs felé hegyeződik. A patakok-folyók völgyeket vájtak maguknak, minden szeletet másik nyelvet beszélő nép lakja (a világon ismert tízezer emberi nyelv harminc százalékát itt jegyzik). Igenám, de... ne állíts egy tengerpartit a csúcs közelében lakó mellé: az alföldi nyúlánk, sovány, de minél magasabbra jutsz a völgyben, annál inkább felveszi az optimális, kerekebb, de alacsonyabb alakot a pápua. Persze, hidegebb is lesz, nő a hőleadás, ezt kellene a felület csökkentésével kiegyensúlyozni.
Néhány éve elköltöztem a lapályról, muravölgyi alpesi városkánkba. Ismeritek Darwin megfigyeléseit a Galapagos-szigeteken: az élőlények megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott természeti körülményekhez. A magasságomból csak egy-két centit tudtam leadni, de a súlyom növelésével sikerült a tömeg-felület arányt kedvezőbbé alakítani. Nem is beszélve a Föld globális felmelegedéséről: amikor Pesten negyven fokban fő mindenki, én ezer méteren a harmincnak örülök.
És itt a bökkenő. Mi lesz, ha az átlaghőmérséklet még néhány fokkal felfelé kúszik? Nekem még magasabbra kellene költöznöm a völgyben, de hogy fogom ezt alakom optimalizálásával követni?



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat