Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

tamás naplója


T-Kaloz [72623 AL], gazdája tamás
Földrajz

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/72623
Földrajz

Hát igen, mindig is a kedvenc tantárgyam volt. Idegen világok, furcsa szigetek, milyen is lehet ott az élet? Hogy valaha is eljutok oda? Ki hitte volna, mostanra már csak pénzkérdés, nem politikai. Persze, ez is sokakat visszatart…
A történelem hozzá, az is csábító, az iskolában nem igazán fogott meg. Túl idealizált volt, túl pártos, túl… hamis. De hogy a leíró földrajzban is ellentmondjanak… ez is megtörtént egyszer.
Hol is fekszik egy város? Egy város, amit már több éve ismerek. Ahol már két éve dolgozom. Hogy is kerültem ide? Úgy tűnt akkoriban, sebésszel Dunát-Tiszát, Siót lehet rekeszteni, annyit képeztek belőlünk, háborús hisztériában. Persze, a fogorvosokat meg aneszteziológusnak szánták, majd ők altatnak nekünk. A hisztériának vége, a nagy kisérlet megbukott Magyarországon. Hol lesz ennyi beteg, ennyi műtét, ami ezt a sok szakembert eltartja? Inkább hagyom a kollégákat boldogulni, én meg keresem a szerencsémet Ausztriában.
A nyolc hónapból egy év lett, az egyből kettő. Akkoriban még nem volt ilyen nehézkes az osztrák engedélyezési eljárás, mint akár mostanában, a hatóság is csak később figyelt fel rám. Gyorsan csináltassunk vele egy német nyelvvizsgát, másfél év után csak feltűnt volna, ha hiányos lenne a kommunikáció. A vizsgán átmentem, bár a szabad fogalmazás témáját, egy „álláshirdetésre jelentkezést“ bővebben értelmeztem. Kiadtam magam egy vándorsebésznek, aki gyalog érkezik az állomáshelyére, kéretik tehát időben értesíteni! Nyelvileg helyes lehetett, ha elfogadták.
Két év után elérkezett a nagy nap, átvehettem a Minisztériumban, Bécsben a munkavállalási engedélyem. Az eldugott folyosón könyökvédős hivatalnok fogadott, majd átadta a dokumentumot. Gyorsan ki s rakott birodalmán kívülre, az ajtaja elé. Ott olvastam csak, kinek megy még a papírból: a stájer orvoskamarának. Nos, Tamsweg Salzburg tartományban fekszik. Visszakopogtam magam a szobába, és jeleztem az ellentmondást. Nem, az nem lehet, a város Stájerországban van, ellenkezett a könyökvédős. Én viszont ott élek már két éve, lehet, hogy csak primitív magyar vagyok, de azt tudom, hogy a focicsapatomat nem Sturm Graznak, hanem Austria Salzburgnak hívják. No, akkor megnézzük a könyvben- biztonkodott tovább a hivatalnok. No, nézze, Stájerország… itt nincs. Salzburg? Tamsweg. Morogva átírta az orvoskamarai levelet, majd neheztelő pillantások között kitessékelt az irodájából.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat