Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Csányi Levi naplója


Gyalogkakukk [12617 AL], gazdája Csányi Levi
A szépség

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/12617
A szépség

Manóval már sokszor feszegettük ezt a kérdést részeg pillanatainkban.

Aztán most este néztük (illetve ment a tévében) az eljön Joe Black (gyík film), s ott ugye természetesen mindenki szép volt, s a csaj, amikor a végkifejlett a csúcsokat döngette természetesen pillantásokból megértette, hogy Brad Pitt a halál és elvitte az apját. Mi sem természetesebb ugye, hát megérti. No persze a szép emberek rettentő okosak is és ezért természetesen megértenek mindent egyből.

Aztán ahogy kapcsolgattuk a tévét mindenütt kb 4 ezredmásodperc kellett az emberek megítéléséhez. A rossz emberek csúnyák, gonoszak, koszosak és büdösek. A jó emberek meg okosak, szépek és tiszták. Persze rövid ideig piszkosak is tudnak lenni a jók is, de az csak a társadalom piszka, amit ha lemos a jóakaró - és természetesen szép - tündérke kisasszony, akkor azért rögtön a csúnya ember is széppé változik és nem lészen rajta se miteszer, se pattanás, nincsenek hülye szokásai és nem fingik. Az emberek ugyanis szépek. A buta picsa jellegű filmekben a szép nőknek csak a ruhájuk szép, de az okos nő egyrészt szebb náluk (főleg ha leveszi a szemüvegét és kibontja a haját), másrészt meg a buta szépség a végén a sárba esik és piszkos lesz és csúnya (az arcát a film végére ugyanis eltorzítja a düh, amit megtanulhattunk, hogy rossz dolog, tehát a dühös dolgokat nagy kontrasztokkal és csúnyán kell ábrázolni).

A lelki szegények persze boldogok, de azért a mesékben azok is szépek, okosak és bölcsek - hogy adná má' ki magát, hogy a kis parasztlegény a szép királykisasszony elcsábításakor böfögne egy ordas nagyot, kiplaccsantaná a taknyát oldalvást és szemében csipa rondítana. Mert ugye a szép az nem bunkó, hiszen okos. Parasztnak paraszt, de csak a végzettségét tekintve, valószínűleg bölcs mellé, s mellesleg ismeri az élet értelmét.

Na ettől a marhaságtól, hogy a filmek a szépekről szólnak, meg attól a másik marhaságtól, hogy a mesék vége az, hogy "boldogan éltek, míg meg nem haltak" az emberek nagy része frusztrált. Frusztrált, mert több kiló, mint Angelina Jolie, vagy mert nem olyan szép, mint Brad Pitt, vagy nincs akkora háta, mint Arnoldnak, netán nem vág úgy az esze, mint Julia Robertsnek vagy a rosseb tudja.

Persze nézhet az ember olyan művészfilmeket, amik bukott, csúnya művészek értelmetlen életét mutatja be, de valamiért az ilyen filmek alapeleme szeret lenni a depresszió. Depressziót nézni moziban jó is - mert rájössz, hogy neked milyen jó, de azért rossz is, mert semmi felüdülést nem ad.

Hol vannak kérem azok a filmek, amikben a szereplők boldogok, de ettől még rondák vagy buták? Persze van sok ilyen film is, de az elmúlt napok filmlenyomata kihúzta a gyutacsot az avarból. Bennem legalábbis.

Persze tegnap a Star Wars III-on igazán nem panaszkodhattam. Bár Amidala szép és az ifjú Anakin is. Obi Wan és társai is szigorúan fazoníroztak, de azért Yoda kevés emberi mérték szerint üti meg a szépség legalsó fokát is. Persze be is bukott a sötét elleni harcban. A csúnya, majdhogynem nonfiguratív Jedik halomra haltak. Az uralkodó meg jól megcsunyult - muszáj neki, ő a főgonosz.

Másrészről Yoda már egy magasabb szintű kommunikáció. Az ő külseje nem szép, de azért szeretetreméltó. Yoda már egy bonyolultabb szimbólum - ezért nem is mutatják sokat, nehogy megzavarják az embert és inkább Amidalát és Anakint mutatják, akik azért szépek. Persze. És okosak, de egymásba szeretnek, amitől bebutulnak és végül rosszra fordul minden (komolyan tetszett ez a rész). A szerelem itt nem old meg semmit, leginkább csak elront és a jók meghalnak szépen. Tök jó. Persze ezt csak úgy lehetett megtenni, hogy már rég ismerjük a Jedi visszatérést, amikor tudjuk, hogy Dari Vari jó lészen és mindenki boldog lesz.

De térjek vissza ehhez a szépség macerához. Kitől kérdezem meg az időt? Egy ronda, fekélyes arcú urnanyalogatótól? Hát persze, hogy nem. Természetesen egy szép embertől. Mindemellett remélem nekem több eszem van (hát persze, hiszen szép vagyok:), mert mégsem hiszem, hogy az okosak szépek, de valahogy sajnos még az igazság is erre hajlik. A nyomor kiül az arcra. A gonoszság is. A szépség pedig nem mértanból van, hanem vérből. Szóval a csúnya emberek legalább buták és boldogtalanok. A szépek meg gazdagok és okosak. Én pedig mégiscsak hülye vagyok, ha ide lyukadok ki.

Valójában csak a legutóbb látott sekélyes, mocsok filmek csordultak túl bennem, de ettől még nem változott semmit.

Tesómnak akartam okosakat írni, meg a bodogan éltek, míg meg nem haltak marhaságokkal foglalkozni, meg dolgozni, aztán tessék. Ostobaságokat írok csak halomra, ok nélkül. Rám vall. Hiszen buta vagyok és persze csúnya is.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat