Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
2006-01-25

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
2006-01-25

Kalóz speciál

Róma falai

Nekem úgy tűnik, a rómaiak fal-fetisizmusban szenvednek. Már a város alapitás- legendájában is először falat húztak a terület köré, és kimondták, hogy "ezt a falat senki élve nem lépheti át". No most Remus, ugye Romulus testvére, viccből mégis átugrotta a térdmagas épülő falat, bátyja nyomban le is mészárolta. Lehet, hogy csak a későbbi örökösödési vitáknak akarta elejét venni?
Róma az, ami a falakon belül van. Ha egy székesegyház ezen a vonalon kívül esik, megkapja a fuori le Mura- falakon kivüli megbélyegzést. A Római Birodalom köré is falat húztak- csak limesnek hivták. Rosszabbak mint a kínaiak!
A legmisztikusabb fal Rómában talán az Angyalvár és a pápai rezidencia közötti fal- többször használták regnáló pápák is menekülésre, ma is csak nagyon korlátozott időben és térben is a látogathatósága.
Mennyi monumentális falmaradvány! Maxentius bazilikája (ugye őt gyűrte le Nagy Konstantin "ebben a jelben győzni fogsz" - hogy épitett hát a nagy keresztényüldöző bazilikát? Nos, a bazilika megnevezés egy stílust-módszert, a többhajós épitményt jelöli, görögös jelentése "királyi".
Caracalla, Diocletianus fürdői- romjaiban is izgató, hol, mi lehetett benne? A rombolásban nem csak az idő és a tűzvészek vettek részt. Az új épületek felhúzásánál szabadon szolgálták ki magukat a mesterek: kőbánya a város közepén. És ezzel megint ott vagyunk a bátyja által lemészárolt Remusnál: a falak azért vannak, hogy átugorjuk őket.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat